Πωλητήριο στον ΔΕΣΦΑ ως τα τέλη του 2017

Δεν περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Αυξάνονται οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Πωλητήριο στον ΔΕΣΦΑ ως τα τέλη του 2017

Χωρίς διάταξη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή αλλά με διατάξεις που προβλέπουν:

1. Την αύξηση των ποσοστών δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) καθώς και

2. Την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, για το 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθούν επιπλέον ποσότητες 8%, ενώ για φέτος θα ανέλθουν στο 16% επί του συνολικού όγκου της ηλεκτρικής ενέργειας του 2016. Το 2018 το ποσοστό των ΝΟΜΕ θα ανέβει στο 19% του όγκου του 2017 και το 2019 οι ποσότητες θα αντιστοιχούν στο 22% του 2018.

Στόχος με αυτές τις δημοπρασίες είναι να μειωθεί το μερίδιο της Επιχείρησης το 2016 στο 87,24%, το 2017 στο 75,24%, το 2018 στο 62,24% και το 2019 στο 49,24%.

Με τις ίδιες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, να αυξάνει ή να μειώνει τις ποσότητες δημοπράτησης ανάλογα με την πορεία του μεριδίου της εταιρείας. Επίσης η Αρχή κάθε Ιούνιο θα αναθεωρεί την κατώτατη τιμή προσφοράς των δημοπρατούμενων ποσοτήτων με βάση τα πρόσφατα (ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕH της προηγούμενης χρήσης) μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Ο ΔΕΣΦΑ

Με το άρθρο 103 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Το διαγωνισμό θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ και με τις διατάξεις του ορίζεται ότι ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος ευρωπαϊκός διαχειριστής μέλος του ENTSO-G ή μέλος κοινοπραξίας και να ασκεί από κοινού τον έλεγχο.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ρυθμίσεις γίνονται και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ. Έτσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με απόφαση του εγκρίνει για τον ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θέματα που αφορούν την αύξηση ή τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, τα δικαιώματα του μετόχου, τη συγκρότηση, τη σύγκληση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου, τις ετήσιες καταστάσεις, τη διανομή των κερδών κλπ.

Το ελληνικό δημόσιο εκπροσωπείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

* Δείτε το πολυνομοσχέδιο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v