H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.
Εάν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, δηλώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, προσθέτει το δημοσίευμα που έχει τίτλο: «Η Ελλάδα βλέπει έκδοση ομολόγων εν μέσω αισιοδοξίας για συμφωνία σχετικά με το χρέος», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, σημειώνει η WSJ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν κατ' αρχάς σε συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο να βρουν μία λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μία συμφωνία προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν έναν συμβιβασμό μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ να εξειδικευθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και των γερμανικών απαιτήσεων να αφεθούν οι λεπτομέρειες για το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, δηλώνουν αξιωματούχοι της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Η Γερμανία θέλει η φετινή συμφωνία να είναι αρκετά γενικόλογη, για να μην υπάρξει πολιτική αντίδραση στη χώρα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν σημειώσει ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένη, για να εγκρίνει το Εκτελεστικό Συμβούλιό του τη χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Πρόκειται για μία πολιτική άσκηση», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Όλοι έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρξει συμφωνία».
Αν και η ΕΚΤ θα αγόραζε πιθανότατα ελληνικά ομόλογα αξίας μόνο 3 έως 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, μία τέτοια κίνηση θα αποκαθιστούσε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρέος, δήλωσε η πηγή στη WSJ, προσθέτοντας: «Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων είναι απρόθυμοι να επενδύσουν σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού χωρίς ένα τέτοιο μήνυμα».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αισιοδοξία πως μία συμφωνία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος μίας επταετίας οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής αναστάτωσης στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ισχυρό ράλι σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αυξήθηκε σήμερα για 13η συνεδρίαση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια άνοδο από το 1991.
Τα ελληνικά ομόλογα έκαναν μεγάλο ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, με την προοπτική μίας νέας συμφωνίας. Η απόδοση των 2ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σχεδόν στο μισό από τα μέσα Φεβρουαρίου, στο 5,2%, σύμφωνα με το Tradeweb, σημειώνει το δημοσίευμα (οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται όταν αυξάνονται οι τιμές τους).