Προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο έχει η κυβέρνηση, με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ώστε να επιλέξει δύο πρόσθετα μέλη για το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και να αντικαταστήσει κάποια από τα υφιστάμενα τρία μέλη, παρά το γεγονός πως η θητεία των τελευταίων ανανεώθηκε προ ημερών. Η διαδικασία αξιολόγησης των σημερινών μελών του Δ.Σ. από το υπερταμείο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ταυτόχρονα, άμεσα πρέπει να έχει συσταθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα λειτουργεί ως θυγατρική του υπερταμείου (της ΕΕΣΥΠ ΑΕ) και να έχει επιλεγεί το διοικητικό της συμβούλιο. Στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθούν οι συμμετοχές του δημοσίου σχεδόν σε όλες τις κρατικές εταιρείες, διαδικασία που αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας και πρόκειται να πραγματοποιηθεί «άμεσα», δηλαδή εντός του Ιουνίου - Ιουλίου.
Μέσα στον Ιούλιο, το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου πρέπει να έχει αποφασίσει και για την τύχη της διοίκησης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ώστε να αντικατασταθεί, «αν κριθεί απαραίτητο», μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα προχωρήσει και στη μεταφορά της πρώτης ομάδας ακινήτων από διάφορα υπουργεία και κρατικές επιχειρήσεις προς το υπερταμείο. Σημειώνεται πως πρόκειται για ακίνητα τα οποία σήμερα δεν ελέγχονται από την ΕΤΑΔ, η οποία ούτως ή άλλως έχει ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Η ΕΤΑΔ έχει σήμερα υπό τον έλεγχό της περί τις 78.000 κρατικά ακίνητα, αλλά χιλιάδες άλλα παραμένουν υπό την εποπτεία δεκάδων φορέων του δημοσίου.
Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, άλλων υπουργείων και του υπερταμείου, ώστε να διερευνά και να αποφασίζει ποια ακίνητα του δημοσίου και πότε θα μεταφερθούν στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ, είναι προαπαιτούμενο της συμφωνίας. Η συγκεκριμένη ομάδα θα «έχει πλήρη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων με τα ακίνητα» υπουργείων και κρατικών φορέων, ενώ θα συντάσσει τακτικές εκθέσεις προς το ΥΠΟΙΚ και τους δανειστές.
Ειδική αναφορά γίνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ, η οποία είναι άγνωστο αν έχει ολοκληρωθεί ή λειτουργεί. Όπως επισημαίνεται, μόνο μετά από συμφωνία με τους δανειστές θα εξαιρούνται κάποια ακίνητα από μεταφορά στο υπερταμείο. Οι εξαιρέσεις θα συμφωνούνται με τους δανειστές, με βάση «συγκεκριμένους όρους» και μόνο αν δεν παραβιάζεται η ελληνική νομοθεσία.
Μέχρι το τέλος Μαΐου καλείται, επίσης, η κυβέρνηση να αποφασίσει για την τύχη της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), με βάση και έκθεση συμβούλου. Ο σύμβουλος έχει κληθεί να διαπιστώσει αν η μεταφορά της ΕΑΣ στο υπερταμείο επηρεάζει αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.
Από το επικαιροποιημένο μνημόνιο μαθαίνουμε, επίσης, πως μέσα στον Ιούνιο η γενική συνέλευση του υπερταμείου πρέπει να αποφασίσει για τις αμοιβές και άλλες παροχές του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου (συμμετέχουν τρεις Ελληνες και δύο εκπρόσωποι των δανειστών). Μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχει αποφασιστεί και η επενδυτική στρατηγική αλλά και η μερισματική πολιτική του υπερταμείου, σε συμφωνία με τους δανειστές.
Το στρατηγικό σχέδιο
Τον Ιούλιο, ο υπουργός Οικονομικών καλείται να δώσει τις κατευθύνσεις για το Στρατηγικό Σχέδιο του υπερταμείου, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση μέχρι τον Νοέμβριο. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται πως οι κατευθυντήριες γραμμές που καλείται να δώσει η κυβέρνηση για το Στρατηγικό Σχέδιο θα περιλαμβάνουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος κατά τη λειτουργία του υπερταμείου.
Το Στρατηγικό Σχέδιο θα περιλαμβάνει στόχους εσόδων για το υπερταμείο και τις άμεσες θυγατρικές του, εξαιρουμένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τη στρατηγική για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων εσόδων. Θα περιλαμβάνει επίσης σχέδιο για την καλύτερη διαχείριση των δεκάδων κρατικών εταιρειών που θα ελέγχει πλέον το υπερταμείο, διακριτούς στόχους εσόδων για τις διάφορες κατηγορίες εταιρειών (π.χ. αστικές συγκοινωνίες).
Κυρίως, όμως, θα προβλέπει ποιες εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν ή ποια τμήματα κρατικών εταιρειών θα πωληθούν, γιατί ευνοεί η συγκυρία.