Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΙΚΕΝ: Όφελος 35 εκατ. από τη διακοψιμότητα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Κουκλέλης ζήτησε την παράταση για τρία χρόνια του μηχανισμού διακοψιμότητας. Ανησυχούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες για τη «βίαιη εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ» και σημειώνουν την ανάγκη της γρήγορης αναδιοργάνωσης της αγοράς.

ΕΒΙΚΕΝ: Όφελος 35 εκατ. από τη διακοψιμότητα

Όφελος 35 εκατ. ευρώ είχαν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από τον μηχανισμό της διακοψιμότητας, με αποτέλεσμα αυτό να φανεί στην κατά 70% αύξηση της παραγωγής μεταποιητικών μονάδων του κλάδου, όπως οι χαλυβουργίες.

Αυτό επισήμαναν στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχαν με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ζήτησαν την παράταση του μέτρου για άλλα τρία χρόνια, προτρέποντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Ένωσης των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Κωνσταντίνος Κουκλέλης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της σχετικής διαδικασίας αποστολής του αιτήματος καθώς το μέτρο λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η ΕΒΙΚΕΝ συνεχίζει να μιλά για υψηλό ενεργειακό κόστος στις επιχειρήσεις-μέλη της (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες κ.λπ.), ενώ ο κ. Κουκλέλης δήλωσε τον προβληματισμό του αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές δρομολογούνται μετά και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Εκτός από τον μηχανισμό διακοψιμότητας, η ΕΒΙΚΕΝ ανησυχεί για τα ακόλουθα δύο προβλήματα:

1. Η ΔΕΗ οδηγείται σε οικονομική ασφυξία καθώς υποχρεώνεται να διαθέτει τη λιγνιτική της παραγωγή (ΝΟΜΕ) με κόστος κατά 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τη χονδρεμπορική αγορά. Παράλληλα, η επιβολή της χρέωσης προμηθευτή υπέρ ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Κουκλέλη, κοστίζει στη ΔΕΗ περί τα 350 εκατ. ευρώ.

2. Κυριαρχεί τεράστια ανησυχία και αβεβαιότητα στον μεταποιητικό κλάδο καθώς η ΔΕΗ αναγκάζεται σε βίαιη εκποίησης μονάδων παραγωγής ρεύματος, με ορατό τον κίνδυνο να δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ένα ρυθμιζόμενο ολιγοπώλιο. Στο σημείο αυτό ο κ. Κουκλέλης εξήγησε ότι «με ένα ιδιωτικό ολιγοπώλιο δεν είμαστε εξασφαλισμένοι για το αν θα υπάρχει ελεύθερη διαμόρφωση τιμών. Είναι πιθανό να έχουμε συνεννόηση τιμών».

3. Απουσιάζουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις μιας ελεύθερης σύγχρονης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Μας ανησυχεί», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, «ότι η αναδιοργάνωση της αγοράς (target model) μέσω της λειτουργίας της προθεσμιακής, της ενδοημερήσιας αγοράς και της αγοράς εξισορρόπησης, καθυστερεί σημαντικά. Εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη το 2019-2020. Οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι ανεπαρκείς και χωρίς αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει το target model. Η μόνη διασύνδεση που υπάρχει είναι της Ελλάδας - Ιταλίας και αυτή, όμως, δεν λειτουργεί συνέχεια.

Η ΕΒΙΚΕΝ έθεσε και το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού και μίγματος καυσίμου, τονίζοντας την ανάγκη ισχυρής συμμετοχής του λιγνίτη, όπως και το ζήτημα του ενεργειακού προγραμματισμού στο πλαίσιο της αντικατάστασης λιγνιτικών μονάδων που αποσύρονται το 2020, όπως οι τέσσερις μονάδες της Καρδιάς και οι δύο του Αμυνταίου.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θεωρούν αναγκαία τη λειτουργία της αγοράς-target model, ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές πηγές αγοράς ενέργειας, και επιμένουν στην κατάθεση του φακέλου της παράτασης του μηχανισμού διακοψιμότητας. Για το τελευταίο μάλιστα θέμα, στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ υπογράμμισαν πως ο μηχανισμός στην Ελλάδα, όταν λειτούργησε τις μέρες της ενεργειακής κρίσης, πρόσφερε όφελος της τάξης των 34 εκατ. ευρώ, με άμεσες επιπτώσεις στην τόνωση της παραγωγικής δραστηριότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v