Από τη λύση που θα δώσουν οι τράπεζες στον γόρδιο δεσμό των 5-10 μεγάλων υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί η διάσωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των «κόκκινων» δανείων στον τουρισμό, τα οποία μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να καταστούν βιώσιμα.
Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης μετά τις επαφές που είχε η διοίκηση του συνδέσμου με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το 2016, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει πως τα «κόκκινα» στον χώρο του τουρισμού αντιπροσώπευαν το 54% των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του τομέα. Όπως εξήγησε, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η ανοδική πορεία του τουρισμού οδήγησε τις τράπεζες να επιδιώξουν, κατά προτεραιότητα, τη ρύθμιση δανείων στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς «δεν έβλεπαν φως από αλλού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Α. Ανδρεάδη, η επικέντρωση των τραπεζών στη ρύθμιση περισσότερων δανείων (MPEs) στον χώρο του τουρισμού είχε ως αποτέλεσμα να απομειωθεί κατά περίπου 15% το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημείωσε, ταυτόχρονα, πως το αντίστοιχο ποσοστό ρυθμίσεων σε άλλους κλάδους δεν ξεπέρασε το 10%.
Ο συνολικός δανεισμός στον χώρο του τουρισμού, όπως ανέφερε, φθάνει τα 7,6 δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα (NPLs) και όσα έχουν ρυθμιστεί (NPEs) υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί (MPEs) εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 600-700 εκατ. ευρώ. Οπότε, όπως εξήγησε, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται (NPLs) ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, από τα 3 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων στον τουρισμό, το 1 δισ. ευρώ αφορά κατά βάση πέντε επιχειρήσεις. Οπότε, όπως υποστήριξε, αν εξαιρεθεί το 1 δισ. ευρώ που αφορά αυτούς τους πέντε μεγαλοοφειλέτες, τα πραγματικά «κόκκινα» δάνεια στον χώρο του τουρισμού δεν ξεπερνούν το 25% του συνολικού δανεισμού του κλάδου.
«Εκτιμώ πως η πλειοψηφία των δανείων που δεν εξυπηρετούνται σήμερα είναι βιώσιμα. Για να διασωθούν, όμως, τα «κόκκινα» δάνεια των 2 δισ. ευρώ θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν λύση στις υποθέσεις των πέντε έως δέκα επιχειρήσεων που οφείλουν 1 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη δυστοκία που καταγράφεται εκ μέρους των τραπεζών να δώσουν λύση στις «βαριές» υποθέσεις των 5-10 μεγαλοοφειλετών στον χώρο του τουρισμού, εκτίμησε ως πιθανότερο σενάριο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες.
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ υποστήριξε με έμφαση πως ο κλάδος του τουρισμού υποχρηματοδοτείται με βάση τα ετήσια έσοδα 14 δισ. ευρώ και την πολλαπλή συμβολή του στο ΑΕΠ και στην οικονομία της χώρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο συνολικός δανεισμός των 7,6 δισ. ευρώ των τουριστικών επιχειρήσεων (σ.σ. ξενοδοχειακές στην πλειοψηφία τους) αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων, ύψους 120 δισ. ευρώ, που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές τράπεζες.
Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, ο Α. Ανδρεάδης μετέφερε τις διαβεβαιώσεις των τραπεζιτών πως «δεν υπάρχει σοβαρό project το οποίο δεν δανειοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, μάλιστα, δεν υπάρχει δάνειο το οποίο δόθηκε κατά την τελευταία πενταετία που να «κοκκίνισε». Αποτέλεσμα, όπως φέρονται να εξήγησαν, της αυστηροποίησης των κριτηρίων για τις νέες χρηματοδοτήσεις.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών φέρονται να διαβεβαίωσαν τη διοίκηση του ΣΕΤΕ πως θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον χώρο.
Η σημαντικότερη «είδηση», ωστόσο, από τις επαφές ΣΕΤΕ-τραπεζών ίσως αποδειχθεί η πρόθεση της Εθνικής να ενισχύσει άμεσα το χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων τουριστικών επιχειρήσεων.