Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Εργασίας: Υποχρεωτική αργία δια νόμου η Πρωτομαγιά

Τρεις τροπολογίες που προσαρτήθηκαν στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομίας κατέθεσε η Έ. Αχτσιόγλου. Με την πρώτη, η 1η Μαΐου κηρύσσεται υποχρεωτική αργία. Η δεύτερη ανοίγει τον δρόμο για έντοκο δάνειο 10 εκατ. από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ. Τι προβλέπει η τρίτη.

Υπ. Εργασίας: Υποχρεωτική αργία δια νόμου η Πρωτομαγιά

Την κήρυξη της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας δια νόμου και όχι με υπουργική απόφαση που υπογράφει κάθε φορά ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στόχος της τροπολογίας είναι η καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας, «ως ελάχιστου φόρου τιμής στους αγώνες και στις θυσίες της εργατικής τάξης», ώστε να μη βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού το πότε θα κηρύσσεται ως τέτοια. Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας διέπεται από το νομικό καθεστώς που διέπει τις συγκεκριμένες ημέρες, ενώ σε περίπτωση που συμπέσει με Κυριακή ή με τη Δευτέρα του Πάσχα, που είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη σύσταση Τμήματος Αντιμετώπισης της Αδήλωτης Εργασίας, στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, με στόχο την περαιτέρω έρευνα, πρόληψη, αντιμετώπιση και καταστολή της αδήλωτης εργασίας.

Τέλος, 3η τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση έντοκου δανείου ύψους έως 10 εκατ. ευρώ από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προς τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Το ποσό θα χορηγηθεί σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάιο και θα πρέπει να αποπληρωθεί από τον ΕΔΟΕΑΠ μέχρι το τέλος του 2017.

Το επιτόκιο αντιστοιχεί στο ποσό της απόδοσης του Κοινού Κεφαλαίου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, δεν προκαλούνται οικονομικά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v