Άγνωστο παραμένει το ακριβές ποσό που εισπράχθηκε για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε η ΔΕΗ κατά την περίοδο 2012-2015, όπως και εκείνο που ενδεχομένως πρέπει να ανακτηθεί με αυξήσεις στα τιμολόγια.
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, είναι αληθινό! Κι αυτό προκύπτει από την ειδική έρευνα που διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αφορά στους λογαριασμούς τους οποίους οφείλουν να τηρούν στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ. Εν προκειμένω και σε ό,τι αφορά στις ΥΚΩ, τις οποίες σημειωτέον πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ο ΑΔΜΗΕ είναι ο κύριος διαχειριστής του λογαριασμού και δευτερευόντως ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την αρμοδιότητα για τα νησιά.
Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έχοντας καλέσει σε ακροαματική διαδικασία τους δύο Διαχειριστές, διαπίστωσε ότι δεν έχουν υπολογίσει τα έσοδα - έξοδα για τα έτη 2012-2015 που αφορούν στις ΥΚΩ. Δηλαδή δεν υπάρχει ακριβή εικόνα για το πόσα είναι τα χρήματα που πλήρωσαν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και κυρίως για το αν αυτά που συγκεντρώθηκαν, αρκούσαν προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη για τις ΥΚΩ που παρείχε κυρίως η ΔΕΗ.
Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις, οι υπηρεσίες για:
1. παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας,
2. παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας,
3. παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης και
4. η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (Τ.Υ.Α.) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, όπως εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα, φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας κ.ά.
Για τις ΥΚΩ, κάθε χρόνο η ΡΑΕ, έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία κόστους από τους δύο Διαχειριστές, τη ΔEΗ καθώς και τους υπόλοιπους προμηθευτές, ελέγχει αν οι εταιρίες προμήθειας και κυρίως η ΔΕΗ, που έχει τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά, θα πρέπει να ανακτήσουν ποσά προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες τους για τις Υπηρεσίες αυτές. Με απλά λόγια, αν θα πρέπει να ανέβουν οι χρεώσεις, να μειωθούν ή να παραμείνουν αμετάβλητες.
Το μόνο που έχει στα χέρια της η ΡΑΕ είναι οι υπολογισμοί της ΔEΗ, που σύμφωνα με αυτούς για τα προηγούμενα χρόνια 20120-2015 θα έπρεπε να πάρει 700 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ που παρείχε και δεν καλύφθηκαν λόγω π.χ. αύξησης των καυσίμων, ή του αριθμού των δικαιούχων του ΚΟΤ. Η Αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εκτιμά ότι κατά τη διετία 2012 - 2013 η ΔEΗ όντως θα έπρεπε να εισπράξει με αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, καθώς το συνολικό κόστος ανήλθε στα 800 εκατ. ευρώ και τα ποσά που εισέπραξε ήταν 600 εκατ. ευρώ. Για τα επόμενα έτη, η ΡΑΕ θεωρεί ότι ισοσκελίστηκαν τα ποσά.
Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ αποφασίζονται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Το σινιάλο που είχαν στείλει οι προηγούμενοι υπουργοί ήταν να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των ΥΚΩ να είναι κρυμμένο κάτω από το χαλί... Έτσι, για την περίοδο εκείνη η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εισπράξει συνολικά 700 εκατ. ευρώ. Ποσό που η ΡΑΕ αμφισβητεί.
Η Αρχή έχει καλέσει τους δύο Διαχειριστές να υπολογίσουν τα ποσά εκείνα, δίνοντας προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο. Μάλιστα το θέμα των ΥΚΩ, όπως έγινε και με τις πληρωμές των ΑΠΕ, θα μπει στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών.
Οι προβλέψεις θέλουν να προκύπτουν αυξήσεις στις χρεώσεις των ΥΚΩ και το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, δηλαδή αν αυτές θα γίνουν και σε τι εύρος χρόνου....