Τι περιμένουν οι τραπεζίτες μετά το προσύμφωνο της Μάλτας

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς αστερίσκους θα οδηγήσει σε επενδυτική κινητικότητα, λένε οι διοικήσεις των τραπεζών. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοικοκυριά που δέχονται «χτυπήματα».

Τι περιμένουν οι τραπεζίτες μετά το προσύμφωνο της Μάλτας

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι διοικήσεις των τραπεζών μετά την κατ` αρχήν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο eurogroup της Μάλτας.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και εξηγεί: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έγινε το πρώτο βήμα και όλα δείχνουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Το σήμα εδόθη και στους επενδυτές και στις αγορές. Ωστόσο, πρέπει να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η τεχνική συμφωνία, προκειμένου να εξουδετερωθεί η αβεβαιότητα και η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών να είναι ξεκάθαρη, χωρίς αστερίσκους και κίνδυνο ανατροπής».

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται, παρά τις πληγές που μετρά η οικονομία εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης, να πυροδοτήσει μία σειρά θετικών, για τα δεδομένα, της αγοράς εξελίξεων. «Μπορεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ να μην πιαστεί, ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο – εφόσον όλα εξελιχθούν – ομαλά θα δούμε να γίνονται μία σειρά deals.

Τα ξένα private equities funds είναι «στημένα» και ήδη γνωρίζουν από τις τράπεζες τα δάνεια των υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων», αναφέρει έτερο στέλεχος και προσθέτει: «Επίσης, αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Ήδη, είδαμε κάποιες τέτοιου τύπου κινήσεις. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα υπάρξει συνέχεια στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων».

Στο ερώτημα ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα εξουδετερώσει την αβεβαιότητα και ίσως πείσει τους Έλληνες να εμπιστευθούν εκ νέου το τραπεζικό σύστημα απαντούν πως η αφετηρία της σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα θα είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Το ποσό, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι μεγάλο καθώς θα κινηθεί στην περιοχή των 3,5-4 δισ. ευρώ, ωστόσο οι συνέπειες της ένταξης στις αποδόσεις των ομολόγων και στο κλίμα εμπιστοσύνης εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα θετικές. «Μένει όμως ένα σημαντικό αγκάθι. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το πότε θα γίνει η ένταξη στο QE κι αν μέχρι τότε η ΕΚΤ δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας για σταδιακή διακοπή του προγράμματος…», διερωτάται μία από τις πηγές και υπογραμμίζει την ανάγκη «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση προκειμένου να προλάβουμε το QE τον Ιούνιο».

Και η γκρίζα όψη

Μπορεί σε επιχειρηματικό επίπεδο με αιχμή τις εκτιμώμενες συμφωνίες μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και των ξένων funds να προδιαγράφεται μία θετική πορεία, η οποία θα συμβάλλει στην μείωση του μεγάλου όγκου των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο μέτωπο των νοικοκυριών.

«Οι υψηλοί φόροι και η μείωση των εισοδημάτων όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν στην ελληνική πραγματικότητα για καιρό. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στην ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν χρέη, τα οποία απέκτησαν σε άλλες εποχές με υψηλότερα εισοδήματα, υψηλότερες αξίες ακινήτων και χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση», αναφέρει στο Εuro2day.gr στέλεχος τράπεζας δίνοντας το στίγμα της εικόνας στην πραγματική οικονομία. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι τους τρεις πρώτους μήνες του έτους τα ρυθμισμένα δάνεια που ξανακοκκίνισαν και παρουσιάζουν επιδείνωση προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την στεγαστική πίστη.

«Για να φθάσει στο σημείο να μην πληρώνει το σπίτι σημαίνει ότι ζορίζεται πολύ», προσθέτει. Για να αλλάξει η εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών χρειάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χρόνος καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας και η σταθερή αναπτυξιακή τροχιά δεν θα έρθουν από την μία στιγμή στην άλλη παρά μόνο με σχέδιο, επιμονή και ενιαία εθνική στρατηγική. «Απέχουμε αρκετά από αυτό τον στόχο.

Επομένως τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και άρα για την κατανάλωση», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v