Αίσθηση προκάλεσε σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους η ανάρτηση του επικεφαλής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Καϊμάκη στο προσωπικό του ιστολόγιο θέσεων, με τίτλο «Ενεργειακή Πορεία και ο Ρόλος της ΔΕΗ», οι οποίες μοιάζουν να αντανακλούν τις απόψεις του τομέα του κόμματος.
Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ωστόσο, και απομένει να επιβεβαιωθούν, πως το συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο αποτέλεσε και «σχέδιο εισήγησης» προς τα μέλη της γραμματείας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υιοθετηθεί και δημοσιοποιηθεί ως επίσημη θέση, «απορρίφθηκε» κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του τμήματος και μάλιστα επρόκειτο να σταλεί και σχετική εσωτερική ανακοίνωση προς τα μέλη.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι θέσεις αυτές αποδίδονται στον Πάνο Σκουρλέτη, δεδομένης της πολύ στενής σχέσης που έχει με τον κ. Καϊμάκη. Ο τελευταίος διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ.
Το κείμενο του επικεφαλής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αφήνει αιχμές κατά του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη αναφορικά με χειρισμούς του, που είχαν ως αποτέλεσμα να «δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για την αξιολόγηση».
Είναι ενδεικτική η αναφορά στο θέμα αντιμετώπισης των ΝΟΜΕ από τη διοίκηση της ΔEΗ: «Μετά την πρόσφατη καθιέρωση των ΝΟΜΕ, η σημερινή Διοίκηση της ΔEΗ προχώρησε σε αγωγή σε βάρος της ΡΑΕ και κατήγγειλε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ δημοσίως ως καταστροφικές, με αποτέλεσμα στη σημερινή διαπραγμάτευση να απειλείται με πώληση μονάδων (αφού οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν είναι αποδεκτές από την ίδια) και επομένως να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης».
Ο επικεφαλής του τομέα Ενέργειας επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Παναγιωτάκη και για το θέμα της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕH: «Τροφοδοτούσε "από τα μέσα" τον κίνδυνο κατάρρευσής της, γεγονός που διέγειρε τις επιφυλάξεις των Τραπεζών σε βάρος της πιστοληπτικής ικανότητάς της, που προκάλεσε τις πρόσφατες δυσκολίες στη σύναψη δανείου».
Ο κ. Καϊμάκης είδε επίσης και λανθασμένη τακτική του προέδρου της εταιρίας ακόμη και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα στις προτάσεις που κατέθεσαν στους θεσμούς με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη: «Τέλος, μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ και του κάθε φορά αρμόδιου υπουργού Ενέργειας προκαλούνται συχνές διαφωνίες και παίρνουν δημόσια έκταση και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις αλλά και προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, που δεν εξυπηρετούν την ανάγκη ενός ευνοϊκού διαπραγματευτικού αποτελέσματος για τη ΔEΗ. Στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, ΔEΗ και Υπουργείο Ενέργειας κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις για τη μείωση του ποσοστού προμήθειας στο 50%, που δεν έτυχε τελικά καμίας αποδοχής από τους δανειστές. Στις περισσότερες διεκδικήσεις στο περιβάλλον της διαπραγμάτευσης εκπεμπόταν από τη ΔEΗ κινδυνολογική ενέργεια από όλα τα κορυφαία στελέχη της, που δυσκόλευε τη συνολική αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων. Οι εκ των υστέρων προσπάθειες εξισορρόπησης μέσω των δημόσιων παρεμβάσεων του Διευθύνοντος Συμβούλου της και συντρόφου Μ. Παναγιωτάκη δεν ευδοκιμούσαν πάντοτε».
Επιπλέον κριτική άσκησε και στο θέμα της διεκδίκησης των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών: «Εμφανίζει (σ.σ. η ΔΕΗ) σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής περιορισμού των αποκοπών που ξεκίνησαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και παραμένουν μέχρι σήμερα αμείωτες. Οι πολιτικές που η Διοίκηση τη ΔEΗ έχει εφαρμόσει από τις αρχές του 2015 για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχουν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι στην ενημέρωση που πρόκειται να γίνει από τη γραμματεία Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μέλη για τις θέσεις του «συντρόφου Καϊμάκη» θα λεχθεί ότι «το κείμενο δημοσιεύτηκε και αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικών σχολίων». Επίσης ο τομέας θα αποσαφηνίζει πως «το άρθρο απηχεί προσωπικές απόψεις και δεν εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν την απόφαση της γραμματείας Ενέργειας επί του σχεδίου εισήγησης του κ. Καϊμάκη ως «άδειασμα του ίδιου του κ. Σκουρλέτη», ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω πρόσφατα διατύπωσε θέσεις κατά των χειρισμών του κ. Παναγιωτάκη αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχέσεις μεταξύ των δύο κάθε άλλο παρά σχέσεις συνεργασίας ήταν...