Στον τριπλασιασμό των μακροχρόνιων ρυθμίσεων στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έως το 2019, στην αύξηση των καταγγελιών όσων δανείων δεν εξυπηρετούνται για παραπάνω από 2 χρόνια και στον διπλασιασμό εντός του 2017 των κοινών λύσεων στα κοινοπρακτικά δάνεια έχουν δεσμευθεί οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν θέσει στις εποπτικές αρχές όσον αφορά στη μείωση των NPEs και των NPLs έως το τέλος του 2019.
Στο μέτωπο των μακροχρόνιων ρυθμίσεων, οι οποίες θα γίνονται για χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 2 ετών, έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν το ποσοστό από το 15%-19% που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στο 27%-61% το 2019. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εν λόγω ρυθμίσεις πρέπει να αποτελέσουν λύσεις «που θα οδηγήσουν έναν δανειολήπτη στη βιωσιμότητα και τελικά στην εξυπηρέτηση του δανείου του».
Βροχή καταγγελιών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν οι δεσμεύσεις των τραπεζών όσον αφορά στον δραστικό τρόπο αντιμετώπισης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών και τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, ωστόσο κινούνται στη ζώνη του «βαθύ κόκκινου».
Οι τράπεζες, λοιπόν, έχουν δεσμευθεί πως το ποσοστό των συγκεκριμένων δανείων θα μειωθεί δραστικά έως το τέλος του 2019. Με βάση τον προγραμματισμό, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να περιορισθούν στο 1%-7% (από 6%-26% που ήταν τον Ιούνιο του 2016) και τα αντίστοιχα των μεγάλων επιχειρήσεων θα περιορισθούν στο 2%-24% από 12%-34%, που ήταν τον Ιούνιο του 2016.
Όλες οι τράπεζες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα προχωρήσουν στην ενίσχυση των προσπαθειών τους για καταγγελία των δανείων αυτών και στην προσφυγή σε ένδικα μέσα. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι έρχεται «βροχή» από καταγγελίες, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- ότι σε αυτή την κατηγορία «κρύβεται» μεγάλη μάζα των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Λύσεις στα κοινά δάνεια
Στα πλάνα των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να βρουν κοινές λύσεις ρύθμισης. Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δάνεια με κοινές λύσεις ρύθμισης αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο στο τέλος του 2017 και το ποσοστό ρυθμίσεων να αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου του 2016.
Πιο φιλόδοξος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ο στόχος που έχει τεθεί για τα κοινά δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, για τις οποίες οι κοινές λύσεις ρύθμισης θα διπλασιαστούν το 2017 και θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα έως το 2019, αυξημένες κατά 55% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016.