Να καθησυχάσει τις ανησυχίες αναφορικά με την επένδυση στη Μελίτη επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με νέα ανακοίνωσή του. Όπως επισημαίνει, «το κοινό project της ΔΕΗ με τη CMEC δεν εμποδίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο από την παραχώρηση του ορυχείου σε ιδιώτες, η οποία θα γίνει με έγκυρο διεθνή διαγωνισμό, καθώς η ΔEΗ μπορεί απρόσκοπτα να αξιοποιήσει το μερίδιο που της αναλογεί».
Ωστόσο, όπως περιγράφουν στο Euro2day.gr στελέχη της ΔEΗ με πολυετή πείρα στη διαχείριση και εκμετάλλευση των ορυχείων, «κανείς δεν μπορεί να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη για το project Μελίτη και πολύ περισσότερο να ξεκινήσει να κατασκευάζει τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα της, χωρίς να έχει πρόσβαση και στα δύο ορυχεία της Βεύης (το 40% της ΔEΗ και το 60% της ΑΚΤΩΡ), αλλά και χωρίς εκείνο της περιοχής Κλειδί, για το οποίο εκκρεμεί η μετεγκατάσταση του οικισμού».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «αυτή τη στιγμή η μία μονάδα της Μελίτης που λειτουργεί, τροφοδοτείται από το ιδιωτικό ορυχείο της Αχλάδας και από ένα τμήμα του ορυχείου που παράλληλα εφοδιάζει και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου».
Και συνεχίζουν τα ίδια στελέχη: «Για να κατασκευαστεί και να βάλει μπροστά τις μηχανές της και η δεύτερη μονάδα της Μελίτης, θα πρέπει να συλλειτουργήσουν και τα δύο όμορα ορυχεία της Βεύης. Είναι τεχνικά αδύνατο και οικονομικά ασύμφορο να εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ μόνο το τμήμα του ορυχείου που της αναλογεί, χωρίς παράλληλα να ξεκινήσει και η δραστηριότητα του δεύτερου ορυχείου. Δεν μπορεί η ΔEΗ, δεν είναι εφικτό τεχνικά, να αντλεί τις ποσότητες του κοιτάσματος που της αναλογεί, χωρίς να τραβά... εκείνες που είναι στο σύνορο με το τμήμα του δεύτερου ορυχείου».
Συνεπώς η «Μελίτη ΙΙ» δεν γίνεται να λειτουργήσει χωρίς να είναι μαζί και τα δύο ορυχεία της Βεύης, χωρίς το Κλειδί -για το οποίο δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού-, αλλά και χωρίς το ορυχείο της Αχλάδας.
Επιπλέον, επαναλαμβάνουν τα ίδια στελέχη στο Euro2day.gr ότι «κανείς ιδιώτης δεν θα αναλάβει το κόστος της κατασκευής της δεύτερης μονάδας της Μελίτης, αν δεν έχει μπροστά τα οικονομοτεχνικά δεδομένα και λυμένο το θέμα των δύο ορυχείων της Βεύης. Είναι μεγάλο το ρίσκο».
Άρα και τώρα να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός, το όλο επενδυτικό σχέδιο θα πάει πίσω.
Στην αγορά, όπως έγραψε το πρωί το Euro2day.gr, εκφράζονται ανησυχίες για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ, το «project Μελίτη», που προωθεί η ΔEΗ σε συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό CMEC, ένα έργο που έτυχε της προσωπικής στήριξης του Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο. Τότε ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι «η επένδυση της CMEC με τη ΔΕΗ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Το επενδυτικό σχέδιο, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕH Μανώλη Παναγιωτάκη και τους εκπροσώπους της CMEC, προέβλεπε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης εταιρίας, στην οποία θα συμμετείχαν η ΔΕH με τη λιγνιτική μονάδα παραγωγής ρεύματος «Μελίτη Ι» και την άδεια για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στην περιοχή «Μελίτη ΙΙ», η κινεζική CMEC που θα αναλάμβανε τη χρηματοδότηση του project και οι δύο ελληνικές τεχνικές εταιρίες, η «ΑΚΤΩΡ» στην οποία είχε παραχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού με σύμβαση την 1η Δεκεμβρίου του 2014 το 60% του λιγνιτωρυχείου της Βεύης (το υπόλοιπο 40% ανήκει στη ΔΕH) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία μίσθωνε τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας.
Τα ορυχεία αυτά πρόκειται να εφοδιάσουν με λιγνίτη τις δύο μονάδες της Μελίτης. Από την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου, όμως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στη δευτερολογία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, αιφνιδίασε.
Αναφερόμενος στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που καταδικάζει τη χώρα μας για το μονοπώλιο της ΔΕH στον λιγνίτη και υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να μην της δώσει δικαιώματα σε νέα ορυχεία, είπε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου μιλά για τέσσερα λιγνιτωρυχεία. Γνωρίζουμε ότι από αυτά μόνο η Βεύη είναι σε μια προοπτική η οποία μπορεί να προκηρυχθεί. Δεν υπογράφω αυτή τη σύμβαση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι δεν έγινε με διαγωνισμό. Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση που δόθηκε λίγες εβδομάδες πριν πέσει μια κυβέρνηση, όπως δόθηκε. Να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Σταθάκης.
Πρόκειται για μια συμφωνία την οποία επικρότησε και ο προκάτοχος του κ. Σταθάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης. Είχε παραβρεθεί στην εκδήλωση της ΔΕΗ με τη CMEC και στην ομιλία του υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι η σημερινή υπογραφή αυτού του πολύ σημαντικού μνημονίου ανάμεσα στην εταιρεία σας και τη ΔΕH αποτελεί ουσιαστικά μια ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην ίδια την εταιρεία, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Είναι άλλο ένα δείγμα, άλλη μια απόδειξη, ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει με σταθερά βήματα στον δρόμο της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, της στρατηγικής των συμπράξεων, με αξιόπιστους εταίρους που μπορεί να δώσουν μια νέα δυναμική», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης, σε μία εκδήλωση που είχαν επίσης παραβρεθεί ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Δημήτρης Κούτρας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.
Στο μεταξύ η ΔΕH ανέμενε εντός του Απριλίου την απάντηση από τη CMEC για το επενδυτικό σχέδιο, με δεδομένο ότι οι Κινέζοι ξεκίνησαν οικονομοτεχνικές μελέτες, έχοντας ξεσκονίσει όλα τα οικονομικά μεγέθη.