Κάλεσαν... ενισχύσεις οι τράπεζες για τον εξωδικαστικό

Η PwC θα αναλάβει να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικού, οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της επιλογής των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο νέο νόμο.

Κάλεσαν... ενισχύσεις οι τράπεζες για τον εξωδικαστικό

Την PriceWatersHouseCoopers επέλεξαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τράπεζες για σύμβουλο στη διαχείριση του τιτάνιου έργου της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 4-5 υποψήφιες εταιρείες και πλέον η PWC καλείται να βοηθήσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, παρέχοντάς τους νομικές, οικονομικές και φορολογικού χαρακτήρα υπηρεσίες.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε επακριβώς των όγκο των δανείων που θα κληθούμε να ρυθμίσουμε στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού», αναφέρουν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές και προσθέτουν: «Πρέπει να γίνει αποτίμηση της παρούσας αξίας των επιχειρήσεων και μία σειρά από ενέργειες, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Κι όλη αυτή η δουλειά πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, από τη στιγμή που θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλαίσιο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρό ως προς την οικονομική κατάσταση του αιτούντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα ζητούν πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις λογαριασμών του επιχειρηματία σε βάθος χρόνου, προκειμένου να μην ενταχθούν στην ρύθμιση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Εξι μήνες

Μπορεί το νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση να δόθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα, οι ενστάσεις αλλά και οι προβληματισμοί από την πλευρά των τραπεζών παραμένουν.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη σε έξι μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Ουσιαστικά, έχουμε χάσει και το 2017 και πολλές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, αναμένοντας μία ακόμη ρύθμιση που θα τους επιτρέψει να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού και για τα χρέη του 2017», τονίζουν δίνοντας το στίγμα της κουλτούρας που επικρατεί, όταν επίκειται μία ρύθμιση οφειλών.

Ενσταση, όμως, προβάλλουν ακόμη οι διοικήσεις των τραπεζών και για το γεγονός ότι «άνοιξε πολύ» η περίμετρος των επιχειρήσεων που δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς προβλέπεται για συνολικές οφειλές (προς τράπεζες, εφορία, ταμεία, τρίτους) άνω των 20.000 ευρώ.

Η ανησυχία σε αυτό το μέτωπο είναι ότι εν δυνάμει ο νόμος κινδυνεύει να γίνει «κρυψώνα» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές όπως ο νόμος Κατσέλη, θέμα που ανέδειξε χθες το Euro2day.gr. Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναφέρουν ότι ήδη τρέχουν με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία για το στήσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα είναι έτοιμη σε 3 μήνες.

Στη Βουλή

Το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εστάλη για τελική έγκριση στους θεσμούς στις 20 Μαρτίου και εν συνεχεία πήρε την άγουσα προς τη Βουλή. Προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών (τράπεζες, εφορία, ταμεία) άνω των 20.000 ευρώ που έχουν ατομικές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v