Την προσεχή εβδομάδα, στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, θα αποφανθεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το αν το Δημόσιο και ο ΟΤΕ νομιμοποιούνται να παρίστανται ως πολιτική αγωγή στην δίκη της Siemens.
Υπερσκελίζοντας τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψή τους, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ΟΤΕ όσο και το ελληνικό Δημόσιο έχουν δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής καθώς υπέστησαν βλάβη από την υπογραφή της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.
Κατά την εισαγγελέα μάλιστα το Δημόσιο έχει δικαίωμα παράστασης με δεδομένο ότι υπέστη βλάβη αφού είναι μέτοχος του ΟΤΕ.
Οι συνήγοροι Δημοσίου και ΟΤΕ χαιρέτισαν τη τοποθέτηση της εισαγγελέως, ωστόσο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων στην υπόθεση εξέφρασαν εκ νέου τις αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας ότι ο ΟΤΕ είναι ο μόνος που μπορεί να παρασταθεί και μάλιστα μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σημαντικό "χαρτί" στην επιχειρηματολογία των συνηγόρων υπεράσπισης κατά των αιτούμενων παραστάσεων πολιτικής αγωγής απετέλεσε ο συμβιβασμός που έχει υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου και Siemens. Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, ακόμα και αν υποτεθεί ότι το Δημόσιο υπέστη ζημία, αυτή αποκαταστάθηκε, με δεδομένο ότι παραιτήθηκε ρητώς από οποιαδήποτε μελλοντική απαίτησή του.
Κοινή θέση των υπερασπιστών πάντως, η οποία εκφράστηκε και κατά τη διαδικασία είναι ότι το Δημόσιο δεν δύναται να παρίσταται καθώς δεν υπέστη άμεση ζημία ως μέτοχος του ΟΤΕ. "Με αυτό το σκεπτικό , θα έπρεπε να είναι εδώ όλοι οι μέτοχοι του ΟΤΕ. Αυτό είναι το σκεπτικό της κ. Κωνσταντοπούλου", επισημάνθηκε από την υπεράσπιση η οποία κατηγόρησε το Δημόσιο και για "παλινωδία" αφού "στην προδικασία ζήτησε 500 εκατομμύρια αποζημίωση και τώρα ζητεί 69 εκατομμύρια".
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε εκ νέου και το ζήτημα της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών της διαδικασίας, αίτημα το οποίο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί καθώς όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της έδρας "δεν υπάρχει η υποδομή σε καμία από τις αίθουσες".