Δύο ημέρες περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στα ενεργειακά και ιδίως στο καυτό θέμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν σήμερα, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος ως γνωστόν μετέβη χθες στις Βρυξέλλες από το Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η γραμμή που φέρεται η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να έχει απέναντι στις πιέσεις των δανειστών για πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων είναι πως η επίκληση από τη μεριά των δανειστών της καταδικαστικής σε βάρος της Ελλάδας απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη είναι θέμα που δεν αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. «Δεν έχει να κάνει με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», εξηγούν οι ίδιες πηγές στο Euro2day.gr.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να αφοπλίσει τους θεσμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη απόφαση ως όπλο πίεσης για την πώληση μονάδων της ΔEΗ.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί, σύμφωνα με πηγές, ότι το συγκεκριμένο θέμα (σ.σ. της απόφασης) είναι ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν πρέπει να μπει στο τραπέζι του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης.
Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας αναμένεται να βρεθούν απέναντι σε ισχυρές πιέσεις των θεσμών, οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο μόνος αποτελεσματικός και οικονομικά μετρήσιμος τρόπος για τη μείωση του μεριδίου της ΔEΗ είναι η πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, οι δανειστές έχουν φύγει από τη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική διαπραγμάτευση σχετίζεται και με τη μεταφορά του 17% της επιχείρησης στο υπερταμείο, ένα αίτημα της Αθήνας για να αποφευχθεί η άμεση πώληση του ποσοστού από το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν σήμερα κι αν χρειαστεί και αύριο, ενώ να σημειωθεί ότι το θέμα της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί κι από την έκβαση των άλλων καυτών ζητημάτων (εργασιακά και ασφαλιστικό).