Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές δεσμεύσεις ζητά το ΔΝΤ για να γυρίσει στην Αθήνα

Σε ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών επιχειρήθηκε άρση αδιεξόδων. Υπάρχει καθυστέρηση, διαπιστώνει ο Β. Σόιμπλε. Δεν είμαστε στο 2015, λέει ο Σαπέν. Επιπλέον προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση, ζητά ο Μοσκοβισί.

Ισχυρές δεσμεύσεις ζητά το ΔΝΤ για να γυρίσει στην Αθήνα

Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. 

«Συζητήσαμε την πρόοδο. Θα αναφέρω το αποτέλεσμα στο Eurogroup και θα σας μιλήσω μετά» αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη συνάντηση.

Το κουαρτέτο θα πρέπει να συμφωνήσει με την Αθήνα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει κοινή συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Β. Σόιμπλε. Όπως είπε, υπάρχει κάποια δυσκολία να βρεθεί η συμφωνία, αλλά θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα ασχοληθούμε πολύ με αυτό το θέμα» στο Eurogroup, υποστήριξε και σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει πολύ νωρίτερα», συμπλήρωσε.

Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας γιατί πρέπει να προχωρήσουμε, τόνισε από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν. Επομένως, συμπλήρωσε, υπάρχει λύση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του καλοκαιριού του 2015. Το δράμα το έχουμε αφήσει πίσω μας».
Όπως είπε, η οικονομία χρειάζεται ορατότητα για το τι έρχεται στο μέλλον και «σταθερότητα».

Μοσκοβισί: Να κλείσει η αξιολόγηση

Δεν παρεμβαίνω στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά μετά την εφαρμογή του 3ου προγράμματος έγινε μεγάλη πρόοδος, απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση αν μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Αυτή η κυβέρνηση (δεν λέω ποιος πρέπει να κυβερνά την Ελλάδα) έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις και τις εφάρμοσε -σε αγορές προϊόντων, ασφαλιστικό κ.ά.

Η εμπιστοσύνη πρέπει να επιστρέψει για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τα συμφωνημένα (delivered), συμπλήρωσε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες προσπάθειες και το συζητάμε με την κυβέρνηση, τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο μετέχει στο πρόγραμμα εξ αρχής και θέλουμε να μείνει. Δουλεύουμε στενά και κοιτάμε για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ.

Τα μέτωπα

Οπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr, η διαπραγμάτευση επί της ουσίας έχει κολλήσει σε τρία μέτωπα ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας. Η κυβέρνηση εκλήθη να συμφωνήσει σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, μια κι έξω το 2020. Δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς την πολιτική δυσκολία μιας τέτοιας απόφασης.

Στο εργασιακό, δεν είναι μόνο η κάθετη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που επιδίωκε η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο ζητά οι ομαδικές απολύσεις να γίνονται με μια απλή ειδοποίηση από την πλευρά των εργοδοτών, χωρίς να μπαίνει καν στη συζήτηση της διοικητικής διαδικασίας των προεγκρίσεων, που βάζει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση.

Στα ενεργειακά, τα «structural measures» τα οποία απαίτησαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου και στην τελευταία απόπειρα συμβιβασμών της περασμένης Παρασκευής έκαναν κυβερνητικό στέλεχος να πει στη συνέχεια, μεταξύ σοβαρού και αστείου, «τσακωθήκαμε δυο ώρες», για να προσθέσει ότι υπάρχει η προσδοκία συμφωνίας «έως το τέλος του χρόνου»…

Στην τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση δεν είναι άμοιρη ευθυνών η συζήτηση αναφορικά με τα περιβόητα αντίμετρα. Το αρχικό κυβερνητικό αφήγημα με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και την εστίαση και ένα δάνειο 3 δισ. ευρώ για δημιουργία θέσεων απασχόλησης δεν βγήκε.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά το πακέτο παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης. Τα μέχρι τώρα σχεδόν συμφωνημένα μέτρα αφορούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια των φυσικών προσώπων και κάποια μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί ούτε ως προς το μέγεθος ούτε αναφορικά με το ποιους θα αφορά.

Σύγκλιση υπάρχει για παράλληλα μέτρα αναφορικά με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την τόνωση της απασχόλησης, την ενίσχυση των νοικοκυριών στα όρια της φτώχειας (στέγαση - θέρμανση) αλλά και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όταν η κυβέρνηση όμως καλείται παράλληλα να εφαρμόσει μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ με πρώτο συντελεστή 22%, που μεταφράζεται σε φόρο εισοδήματος στο μηνιάτικο των 500 ευρώ και μαχαίρι 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις, τα αντίμετρα των δανειστών δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορούν να σταθούν επαρκή για την ψήφιση μιας επώδυνης συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v