Δρομολογημένες μοιάζουν να είναι οι εξελίξεις στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με τους θεσμούς μάλιστα να έχουν προτείνει στην κυβέρνηση τη θέσπιση οδικού χάρτη με market test τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια προκήρυξη διαγωνισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως φάνηκε και από την τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εμφανίζουν ως τετελεσμένο το γεγονός της διάθεσης στον ανταγωνισμό του 40% της συνολικής ισχύος της ΔΕΗ, όπως αυτή είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2015. Το ποσοστό αυτό θα προέλθει από μονάδες παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη και νερό, και μάλιστα οι θεσμοί επιχειρηματολογούν με την τελευταία καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τον λιγνίτη (εμπόδιο στην πρόσβαση τρίτων).
Η πρόταση, λοιπόν, των θεσμών, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, περιλαμβάνει την άμεση νομοθέτηση των εναλλακτικών δομικών μέτρων, δηλαδή της πώλησης μονάδων αλλά και τη θέσπιση ενός οδικού χάρτη με συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Ανάμεσα σε αυτά είναι η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα προχωρήσουν στην καταγραφή και αποτίμηση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, την επιλογή εκείνων που θα βγουν προς πώληση αλλά και το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασίας διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος (market test) τον Σεπτέμβριο.
Άλλες πηγές σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι οι θεσμοί πιέζουν ώστε εντός του φθινοπώρου να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Στόχος είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι μονάδες της ΔEΗ να βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια του χρόνου τέτοια εποχή.
Για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η όποια προσπάθεια να γυρίσουν οι διαβουλεύσεις στο θέμα της εφαρμογής των ΝΟΜΕ μάλλον δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αρνούνται πεισματικά, υποστηρίζοντας ότι δεν φέρνουν αποτέλεσμα ως προς τη μείωση του μεριδίου της ΔEΗ. Οι δανειστές πιέζουν η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει το καλοκαίρι, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, αλλά με τη μόνη διαφορά να είναι και η τελευταία. Κάτι στο οποίο αντιδρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να γίνει συνολική αξιολόγηση στο τέλος του χρόνου, του 2017.
Οι θεσμοί απορρίπτουν και την πρόταση της ΔΕΗ για τη σύσταση θυγατρικών με πελατολόγιό της και στη συνέχεια πώλησή τους, ώστε να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Άλλο ένα ενδεικτικό γεγονός των εξελίξεων που δρομολογούνται γύρω από τη διάθεση μονάδων της ΔEΗ είναι πως το ποσοστό 40% ακόμη δεν έχει αντιστοιχηθεί στο μέγεθος της ισχύος. Γίνεται μία αρχική συζήτηση για τουλάχιστον 1.200 MW. Κι αυτό καθώς όπως εξηγούν πηγές στο Euro2day.gr, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δυναμικότητα των μονάδων που θα αποσυρθούν ή θα αντικατασταθούν λόγω παλαιότητας αλλά και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι διαπραγματεύσεις πάντως γύρω από το θέμα της ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ είναι πολύ σκληρές και μοιάζουν αδιέξοδες. Τα σενάρια είναι δύο: Είτε η κυβέρνηση να αναζητά έναν τρόπο πολιτικής διαχείρισης του θέματος, είτε να επιδιώκεται παρέμβαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.