Το πρώτο ραντεβού για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγει και η τρίμηνη διάρκεια μετενέργειάς της. Βέβαια, ενώ τα εργασιακά βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, στην πράξη, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων δεν θα μπορέσουν να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα.
Η διαδικασία αναμένεται να περιοριστεί στη διάσωση του οικογενειακού επιδόματος αλλά και μιας σειράς θεσμικών θεμάτων που τα τελευταία χρόνια κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση. Και αυτό γιατί δεν φαίνεται καμία απολύτως διάθεση από πλευράς πιστωτών να συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά, ακόμη κι αν αυτά αφορούν την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία το σύνολο των εργοδοτικών φορέων και η ΓΣΕΕ έχουν ζητήσει να «επανέλθει στα χέρια τους».
Η διαδικασία υπογραφής νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θεωρείται βέβαια αναγκαία, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα, για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, το επίδομα γάμου και μια σειρά από άδειες που θεσμικώς κατοχυρώνει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας. Στις 31/12 έληξε η πλέον πρόσφατη ανανέωση που είχε δοθεί στην ΕΓΣΣΕ και 31/3 εκπνέει και το τρίμηνο της χρονικής επέκτασης κατά το οποίο μετενεργούν, ισχύουν δηλαδή όλοι οι όροι της παλιάς σύμβασης.
Βέβαια, αν μετά τη λήξη αυτού που λέμε «μετενέργειας» δεν ανανεωθεί η Σύμβαση, τότε βρίσκεται αυτομάτως στον αέρα το επίδομα γάμου και μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα που κατοχυρώνει η ΕΓΣΣΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΣΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία και την ερχόμενη Δευτέρα πραγματοποιείται συνάντηση-διαπραγμάτευση της Συνομοσπονδίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καταγγελίες εργαζόμενων για προσπάθειες εργοδοτών να καταργήσουν μονομερώς το επίδομα γάμου, ισχυριζόμενοι πως από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση του εργοδότη να το καταβάλλει. Μάλιστα, σύμφωνα με συνδικαλιστές υπάρχουν εργαζόμενοι που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και κερδίζουν τις δίκες, επειδή ακριβώς υπάρχει, έστω και αποδυναμωμένη, η ΕΓΣΣΕ. Αν όμως παρέλθει η 31/3 χωρίς να έχει στο μεταξύ επαναβεβαιωθεί η ΕΓΣΣΕ, τότε οι εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς νομική κάλυψη, καθώς το επίδομα γάμου δεν «μετενεργεί», δεν καλύπτεται δηλαδή από τον μανδύα της μετενέργειας που ξεκινά μετά τη λήξη του τριμήνου της χρονικής επέκτασης. Στη «μετενέργεια» μπαίνουν ο μισθός και 4 επιδόματα (ωρίμανσης-πολυετίας, το οποίο έχει σταματήσει να ωριμάζει από 14.2.2012, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).
Η συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία τα εργασιακά έχουν αναδειχθεί στο μεγαλύτερο «αγκάθι».
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κλείσει το Staff Level Agreement χωρίς να περιλαμβάνει τα εργασιακά, κάτι που αποκλείουν ακόμη και ευρωπαϊκές πηγές. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτει τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, αλλά και της επέκτασής τους και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ενός κλάδου, εφόσον εκπροσωπείται το 51% των εργοδοτών.
Την ίδια στιγμή, ζητά μετ’ επιτάσεως την αύξηση των απολύσεων από το 5 στο 10%, αίτημα που δεν το επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί εκπρόσωποι στους θεσμούς, όμως κοινή είναι η θέση για κατάργηση της προέγκρισης στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Το ΔΝΤ θέτει επίσης τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος της ανταπεργίας (lock out), την αλλαγή του πλαισίου για
την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και του συνδικαλιστικού νόμου.