Βαθιά ανάσα παίρνουν οι τράπεζες καθώς κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο, ανοίγοντας έτσι και τον δρόμο για τη δημοσίευση των ισολογισμών έτους.
Όπως είναι γνωστό, κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν να επεκταθεί στην 20ετία από 5ετία ο χρόνος φορολογικής απόσβεσης της ζημίας που προκύπτει από λογιστικές ή πραγματικές διαγραφές δανειακών απαιτήσεων.
Εως τώρα, αν μια τράπεζα προχωρήσει σε διαγραφή δανειακών απαιτήσεων, ακόμη και αν έχει σχηματίσει ειδικές προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου ως το τέλος του 2015 για το 100% του δανείου, έχει μεν τη δυνατότητα να συμψηφίσει μέρος της ζημίας, μόνο, όμως, εντός 5ετίας.
Η παραπάνω διάταξη λειτουργεί ως εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) κατά 38% ως το τέλος του 2019.
Οι στόχοι που συμφώνησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) προβλέπουν ότι ως το τέλος του 2019 τα NPEs θα μειωθούν σε απόλυτα νούμερα κατά περίπου 40,2 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, θα πρέπει μεταξύ άλλων να διενεργηθούν διαγραφές δανείων, ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό νούμερο, που καθιστά δυσχερή τη φορολογική απόσβεση της ζημίας εντός πενταετίας που προβλέπει το υφιστάμενο πλαίσιο.
Οπως αναφέρεται, με την τροπολογία τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 27 και πλέον εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των ανωτέρω νομικών προσώπων η χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου όχι μόνο από τη διαγραφή χρεών οφειλετών τους κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 61 του ν. 4307/2014 (χρέη μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών) που ισχύει και σήμερα αλλά και: α) από τη διαγραφή χρεών κατά τις διατάξεις του ν. 3869/2010 (για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα), ή ως αποτέλεσμα οριστικής διαγραφής ή συμφωνίας ρύθμισης χρεών των οφειλετών δανείων ή πιστώσεων και β) τη μεταβίβαση δανείων ή πιστώσεων κατά τα οριζόμενα.
Η ανωτέρω χρεωστική διαφορά εκπίπτει πλέον σε είκοσι ισόποσες ετήσιες δόσεις (αντί των 15 που ίσχυε για τη χρεωστική διαφορά του άρθρου 61 του ν. 4307/2014 ή του γενικού κανόνα μεταφοράς της ζημίας προς συμψηφισμό με κέρδη για τα επόμενα πέντε έτη).
Το συνολικό ποσό της χρεωστικής διαφοράς δεν θα υπερβαίνει το ποσό των συσσωρευμένων προβλέψεων και λοιπών εν γένει ζημιών λόγω πιστωτικού κινδύνου που έχουν λογισθεί έως 30.6.2015, για το οποίο έχει ή θα λογισθεί «Αναβαλλόμενη Φορολογικής Απαίτηση» (ΑΦΑ).
* Δείτε όλη την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.