Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά στην «τιμωρία» των στρατηγικά κακοπληρωτών, ωστόσο η διαδικασία εκκαθάρισης δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο δεν γίνονται πλειστηριασμοί.
Το φαινόμενο των στρατηγικά κακοπληρωτών και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποκαλυφθούν και να πληρώσουν τα δάνειά τους ετέθη, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε και η πρόεδρος του SSM τόσο με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και με τους τραπεζίτες.
Με βάση τις εκτιμήσεις, οι στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι είτε κατά συνείδηση, είτε διότι περιμένουν μία πιο ελκυστική ρύθμιση, ανέρχονται στις 20.000 και χρωστούν κόκκινα δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ.
Έχουν, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, να περάσουν από το γκισέ χρόνια, ακόμη και 10ετία σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν απαντούν στις… οχλήσεις των τραπεζών και διαθέτουν ικανοποιητική κινητή αλλά και ακίνητη περιουσία.
«Χάνουμε χρόνο…»
Τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά και ήδη ένα πακέτο 10.000 ακινήτων που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι έτοιμο να βγει σε πλειστηριασμό.
«Εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί δεν γίνονται πλειστηριασμοί και συνεχίζουμε να χάνουμε χρόνο», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος. Πρόκειται για ακίνητα, τα οποία όταν αγοράστηκαν είχαν αντικειμενικές αξίες που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ και σε καλές, ως προς το βιοτικό επίπεδο, περιοχές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και βίλες στα νησιά του Αιγαίου. Τα περισσότερα, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, αποτελούν την κύρια κατοικία του επιτήδειου δανειολήπτη.
Να πάρουν το μήνυμα
Ο μόνος τρόπος, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, για να μπει το μαχαίρι βαθιά στο απόστημα των στρατηγικά κακοπληρωτών είναι η άμεση υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Μόνο εάν γίνει ένα πακέτο πλειστηριασμών θα ταρακουνηθούν.
Όσο παραμένει η ίδια κατάσταση και δεν τους ενοχλεί κανείς, δεν πρόκειται να πληρώσουν τα χρέη τους», αναφέρει ο συνομιλητής μας και προσθέτει: «Έτσι θα σταλεί το μήνυμα και εκτιμούμε ότι θα έρθουν αρκετοί στο γκισέ, γιατί κανένας δεν θέλει να χάσει την περιουσία του, πόσο μάλλον όταν διαθέτει διόλου ευκαταφρόνητες καταθέσεις».
e-auctions
Το θεσμικό πλαίσιο για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) είναι έτοιμο και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή, ωστόσο εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα φέρει άμεσα προς ψήφιση το άρθρο που πρέπει να προστεθεί στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο ζήτημα των πλειστηριασμών εντοπίζονταν στην επιδίωξη της κυβέρνησης οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μην αφορούν όσα ακίνητα είναι έτοιμα και βρίσκονται στην αναμονή της πλειστηρίασης. Επιδίωξη που δεν στηρίζει την ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων και αποκλείει το ξετρύπωμα των στρατηγικά κακοπληρωτών.