Απρόσμενος σύμμαχος του ελληνικού τουρισμού ο... Ερντογάν

Ενισχύει περαιτέρω τη ζήτηση για Ελλάδα η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με Ολλανδία, Γερμανία. «Παράθυρα» ευκαιριών για πρόσθετες πτήσεις. Ανησυχίες για τις βίζες και την απειλή overbooking.

Απρόσμενος σύμμαχος του ελληνικού τουρισμού ο... Ερντογάν

Με τη διαχείριση της προδιαγραφόμενης φετινής επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού καλούνται να ασχοληθούν άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση στο σύνολό της και η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ειδικότερα.

Ο ελληνικός τουρισμός, μάλιστα, βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η εκρηκτική ρητορική του, η ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας-Ολλανδίας και οι υψηλές θερμοκρασίες στις σχέσεις της γείτονος με τη Γερμανία έχουν άμεση αντανάκλαση στις αγορές τουριστικών κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι, εκτινάσσοντας ακόμα περισσότερο τη ζήτηση για Ελλάδα.

Η κλιμάκωση της έντασης στο τρίγωνο Τουρκίας-Ολλανδίας-Γερμανίας συνέπεσε με την ολοκλήρωση της ταξιδιωτικής έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου. Γεγονός που δεν επέτρεπε να καταγραφούν άμεσα οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων στα τεκταινόμενα. Κάτι, ωστόσο, που άρχισε να καταγράφεται λίγες μέρες αργότερα στη Μόσχα, όπου έγινε η διεθνής έκθεση ΜΙΤΤ.

Ρώσοι τουρ οπερέιτορ τουρκικών συμφερόντων φέρονται να στρέφονται κατά προτεραιότητα σε προορισμούς όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, καθώς εκτιμούν πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις της Τουρκίας με μια σειρά χώρες λειτουργεί απωθητικά στους πελάτες τους.

Έτσι, αρκετοί Ρώσοι τουρ οπερέιτορ φέρονται να έχουν ήδη ξεπουλήσει τα πακέτα τους για Ισπανία ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η ζήτηση για την Ελλάδα. Μέχρι πριν λίγες μέρες οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των Ρώσων τουριστών φέτος στην Ελλάδα, με οροφή το +15%. Ήδη, ωστόσο, γίνεται λόγος για πιθανή άνοδο της τάξης του 20-25%.

Ρώσοι τουρ οπερέιτορ ζητούν επιπλέον δωμάτια από τους Ελληνες ξενοδόχους με τους οποίους συνεργάζονται, αλλά δυσκολεύονται να βρουν ή δεν βρίσκουν τίποτα.

Κι ο λόγος που δεν βρίσκουν είναι πως οι πωλήσεις πακέτων για Ελλάδα στην αγορά έγκαιρων κρατήσεων (early bookings) έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν ήδη ξεπουλήσει το 60% έως και 80% (σε κάποιες περιπτώσεις) των δωματίων τους στη συγκεκριμένη αγορά. Στην οποία, όμως, τα δωμάτια διατίθενται με σημαντική έκπτωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και τις εισπράξεις της χώρας από τον τουρισμό φέτος.

Οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε δίλημμα, αλλά και πίεση. Αφενός, θέλουν να φρενάρουν τις πωλήσεις στην αγορά προκρατήσεων, με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους από τις επόμενες κρατήσεις, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες. Αφετέρου, θέλουν να ικανοποιήσουν τους τουρ οπερέιτορ, που ζητούν να παραμείνουν «ξεκλείδωτες» οι πωλήσεις στην αγορά προκρατήσεων για να αξιοποιήσουν τη ζήτηση (και τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους).

Πόσο λεπτές είναι φέτος οι ισορροπίες το διαπίστωσαν αρκετοί ξενοδόχοι που μετείχαν σε τουριστικές εκθέσεις στην Ευρώπη. Αρκετοί ξενοδόχοι έχουν ήδη επιβάλει πάγωμα πωλήσεων στην αγορά προκρατήσεων. Έγιναν δέκτες, ωστόσο, της δυσφορίας των τουρ οπερέιτορ, που τους ζητούν να εξακολουθήσουν τις πωλήσεις με μειωμένες τιμές.

Με δεδομένες τις εκρηκτικές πωλήσεις στην αγορά έγκαιρων κρατήσεων (early bookings) αλλά και την ισχυρή ζήτηση για όλη τη σεζόν φέτος, έρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες παραγόντων του χώρου για τον κίνδυνο overbooking. Ένα δωμάτιο, δηλαδή, να έχει πουληθεί σε περισσότερους από έναν πελάτη.

Πρακτική, όπως εξηγούν γνωστοί ξενοδόχοι, που ήταν διαχειρίσιμη σε άλλες χρονιές, καθώς οι πελάτες που συνέπιπτε να έρθουν την ίδια χρονική περίοδο προωθούνταν σε αντίστοιχης κατηγορίας ξενοδοχείο στην ίδια περιοχή.

Φέτος, εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα δωμάτια έχουν εξαφανιστεί και θα είναι πρακτικά αδύνατον να «βολευτούν» σε διπλανά ξενοδοχεία οι πελάτες που περισσεύουν. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για πιθανή ταλαιπωρία πελατών και δυσφήμηση.

Το Μαξίμου και τα «παράθυρα» ευκαιριών

Το φετινό «μπουμ» κρατήσεων για την Ελλάδα και η αυξημένη ζήτηση καθιστούν επιτακτική την ανάγκη στενότερης εποπτείας της κατάστασης από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr ισχυροί «παίκτες» της ελληνικής αγοράς.

Σε πρωταρχικά θέματα, όπως εξηγούν, αναδεικνύονται οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της χώρας και, ταυτόχρονα, η αποτελεσματική διαχείριση της προσπάθειας της Τουρκίας για ένταση στο Αιγαίο. Ενδεχόμενη (και) στρατιωτική ένταση στην περιοχή, εξηγούν, θα ήταν καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό και θα εξυπηρετούσε μόνο την Τουρκία, η οποία ούτως ή άλλως υφίσταται σοβαρό πλήγμα.

Κεντρικό θέμα, την ίδια στιγμή, θεωρείται η πλήρης ετοιμότητα του μηχανισμού χορήγησης βίζας σε κρίσιμες αγορές όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι χώρες του Κόλπου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως οι προξενικές αρχές της Μόσχας έχουν ζητήσει 40 άτομα για τη στελέχωση του μηχανισμού χορήγησης βίζας. Το πρόσθετο προσωπικό, μάλιστα, έχει ζητηθεί να βρίσκεται στις θέσεις του μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Κι αυτό καθώς απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες έως ότου εγκατασταθούν στη Μόσχα και εξοικειωθούν με το σύστημα.

Η έγκαιρη ανάληψη υπηρεσίας από το πρόσθετο προσωπικό θεωρείται κομβική, καθώς αν υπάρξουν καθυστερήσεις θα κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα το «χρυσοφόρο» πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως έγινε πέρυσι. Και μπορεί στη συνέχεια οι ελληνικές προξενικές αρχές να ξεπέρασαν σε απόδοση τις αντίστοιχες των άλλων χωρών, αλλά είχε ήδη χαθεί η χρυσοφόρα εκκίνηση της σεζόν.

Πόσο σημαντική είναι η εκκίνηση στη ρωσική αγορά το εξήγησαν στο Euro2day.gr Έλληνες ξενοδόχοι αλλά και στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ. Όπως αναφέρουν, τη συγκεκριμένη περίοδο, ιδιαίτερα φέτος, η τουριστική κίνηση από Ρωσία φθάνει σε επίπεδα αιχμής Ιουλίου. Ακολουθεί, σύμφωνα με τους ίδιους, ένα «νεκρό» διάστημα και η κίνηση αναθερμαίνεται από τις αρχές Ιουνίου.

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης για τη χώρα μας φέτος, παρά την υψηλή ζήτηση, είναι μάλλον οριοθετημένη. Στον μεγαλύτερο βαθμό τουλάχιστον. Κι αυτό καθώς δημιουργούνται φαινόμενα «λαιμού μπουκαλιού» (bottle necks) σε δύο κρίσιμα μέτωπα: τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα (αυξημένες κατά 1,5 εκατ. φέτος) και τα διαθέσιμα δωμάτια.

Ο προγραμματισμός των πτήσεων έχει ήδη γίνει. Πάντα, όμως, δημιουργούνται «παράθυρα» ευκαιριών για περισσότερα δρομολόγια, εξηγούν έμπειροι παράγοντες του χώρου.

Ένα τέτοιο «παράθυρο», εξηγούν, ίσως προκύψει αν συνεχιστεί η ένταση των σχέσεων της Τουρκίας με ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη, αναφέρουν, η ζήτηση από Ρωσία για την Τουρκία επηρεάστηκε κι αν αυτό συνεχιστεί, ενδέχεται κάποιες αεροπορικές εταιρείες σε συνεργασία με τουρ οπερέιτορ να αποσύρουν πτήσεις τους από την αγορά της Τουρκίας, αναζητώντας αγορές όπου θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερες πληρότητες.
Γι’ αυτό, εξηγούν, θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών και Τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι όποιες ευκαιρίες.

Ταυτόχρονα, αναφέρουν, θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια για πρόσθετες πτήσεις τσάρτερ από την Aegean αλλά και μικρότερες εταιρείες όπως η Ellinair.

Με τη ζήτηση να αγγίζει το «κόκκινο» και τον κίνδυνο του overbooking να ελλοχεύει, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διευκολύνουν τη φιλοξενία των ξένων επισκεπτών ή και να λειτουργούν «πυροσβεστικά», εφόσον παρουσιαστούν προβλήματα από την πρακτική κάποιων ξενοδόχων.

Η ανάγκη αυξημένης εποπτείας του Μεγάρου Μαξίμου στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης φέτος αναδεικνύεται από δύο πρόσθετα παραδείγματα που αφορούν τη Ζάκυνθο. Στο νησί ξέσπασαν ήδη κινητοποιήσεις για τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων ενώ, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα το νοσοκομείο του νησιού. Εύκολα γίνονται αντιληπτές οι ενδεχόμενες συνέπειες, αν τα προβλήματα αυτά εξακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ας σημειωθεί πως η Ζάκυνθος είναι φέτος ο προορισμός του Ιονίου με την υψηλότερη ζήτηση και τη μεγαλύτερη αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων (+ 148.000) σε σύγκριση με πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v