Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια λογική στάση στο ελληνικό ζήτημα, επισημαίνει σε σχόλιό της η Natixis.
Οπως αναφέρει ο οίκος, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσει κανείς την Ελλάδα σαν να έχει δύο ξεχωριστά προβλήματα: Ενα πρόβλημα δημόσιου χρέους και ένα πρόβλημα παραγωγικότητας και προοπτικών ανάπτυξης.
Είναι μάταιο να ζητά κανείς από την Αθήνα να επικεντρωθεί σε ακόμη πιο περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές για να μειωθεί ο δείκτης χρέους: Η μείωση των δημόσιων δαπανών είναι ήδη μη βιώσιμη.
Επίσης, σημειώνει η τράπεζα, είναι μάταιο να συνεχίσει κανείς να δανείζει στην Ελλάδα τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποπληρώνει το χρέος της στις ημερομηνίες που αυτό ωριμάζει: Αυτό το σχήμα Ponzi δεν μπορεί να κρύψει τη χρεοκοπία της χώρας.
Η μόνη λογική λύση είναι να μειώσει η Ευρώπη κατά πολύ το ελληνικό δημόσιο χρέος, να αποδεχτεί την απώλεια τόκων και να επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η ιδέα ότι σε τέτοια κατάσταση, μπορεί να γίνει αποδεκτή μια χρεοκοπία χώρας της ευρωζώνης.
Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν η Ελλάδα δεν επιστρέψει σε μια λογική μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή οδό, που απαιτεί εξέταση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας: Σε τι είδους παραγωγή θα πρέπει να ειδικευτεί η Ελλάδα; Στην παρούσα φάση, ο μόνος κλάδος που αναπτύσσεται είναι ο τουρισμός.
Η συμβολή της Ευρώπης θα έπρεπε να είναι να ενθαρρύνει εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Επίσης, δεν έχει νόημα ένα Grexit. Η χώρα είναι στην παρούσα φάση ανταγωνιστική σε όρους κόστους.
Εάν η Ελλάδα δεν επιστρέψει σε ικανοποιητική ανάπτυξη, δεν θα μπορέσει να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της, θα συνεχιστεί η μετανάστευση ικανών εργαζόμενων και ως εκ τούτου, η φορολογική βάση της χώρας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, καταλήγει ο οίκος.