ΡΑΕ: Σολομώντεια λύση στις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί ΑΠΕ από την επιβολή μόνο ανώτατης τιμής στην απόφαση της ΡΑΕ, που καθορίζει το πλαίσιο για τη χρέωση προμηθευτή. Ανάμικτα τα συναισθήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΡΑΕ: Σολομώντεια λύση στις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος

Τη χρυσή τομή ανάμεσα στους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ και τους προμηθευτές επιδίωξε να βρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την απόφασή της για επιβολή αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου ανώτατης ωριαίας τιμής 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στη λεγόμενη «χρέωση προμηθευτή».

Από τη μία πλευρά, οι παραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως δεν επιβλήθηκε τιμή-κατώφλι αλλά και πλαφόν μέσης μοναδιαίας χρέωσης καθώς αν υιοθετούνταν η σχετική πρόταση του ΛΑΓΗΕ, τότε η χρέωση θα είχε τα χαρακτηριστικά του «τέλους». Κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για προσφυγές στα δικαστήρια.

Στα θετικά που προσθέτουν είναι και το γεγονός πως με την ανώτατη τιμή σε αυτά τα επίπεδα, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ θα μηδενιστεί στο τέλος του 2017. Φυσικά και οι παραγωγοί ΑΠΕ μιλούσαν για την ανάγκη εξορθολογισμού της χρέωσης, όπως, βέβαια, υπεραμύνονται αυτής.

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με αυτή την απόφαση. Αφενός, κρίνουν θετικό το γεγονός της αναδρομικής ισχύος του «πλαφόν» από την 1η Οκτωβρίου, αφού έτσι μειώνεται το κόστος που είχαν επωμιστεί, όταν η συγκεκριμένη χρέωση είχε εκτοξευτεί στις αρχές του Ιανουαρίου στα 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ή τον Νοέμβριο στα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αφετέρου, και με βάση όσα είχαν διαμειφθεί στο διάστημα πριν τη χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ, οι προμηθευτές επιθυμούσαν την υιοθέτηση της πρότασης του ΛΑΓΗΕ, ώστε να υπάρχει «οροφή», «κατώφλι», αλλά και καθορισμένη μέση μοναδιαία χρέωση, ώστε να μην είναι η αγορά ανοικτή σε μεταβολές.

Μία σημαντική παράμετρος, επίσης, αυτή των εφεδρειών, παραμένει σε ισχύ, δηλαδή θα συνεχίσουν να υπάρχουν περιορισμοί, παρά την αντίθετη επισήμανση του ΛΑΓΗΕ πως με τον τρόπο αυτό επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΡΑΕ πάντως έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ εισήγηση για το θέμα των εφεδρειών όχι μόνο σε σχέση με τον υπολογισμό της χρέωσης προμηθευτή αλλά συνολικά για τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η μελέτη του Διαχειριστή θα είναι έτοιμη εντός διμήνου.

Η Αρχή τον Ιούνιο θα αναθεωρήσει τη χρέωση προμηθευτή και πιθανόν η τιμή να είναι υψηλότερη.

Η «χρέωση προμηθευτή» εφαρμόστηκε από τον Οκτώβριο σε εφαρμογή νομοθεσίας του περασμένου Αυγούστου, προκειμένου να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ έως το τέλος του 2017. Εντούτοις, η μεθοδολογία που επιλέχθηκε σε συνδυασμό και με τις έκτακτες ενεργειακές συνθήκες του Ιανουαρίου εκτόξευσε την τιμή της σε δυσθεώρητα ύψη.

Το αποτέλεσμα ήταν η αγορά ηλεκτρισμού να επιβαρυνθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ιδίως η ΔΕΗ, η οποία ως προμηθευτής με μερίδιο στο 90% κλήθηκε να πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος.

Ενδεικτικό της μεγάλης «ψαλίδας» που προκάλεσε η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για τη χρέωση προμηθευτή είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, πως τον Οκτώβριο η συνολική χρέωση ήταν 16,5 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο 42,2 εκατ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 74,8 εκατ. ευρώ.

Από τα ίδια τα στοιχεία του Λειτουργού, όταν η ΡΑΕ επέβαλε προς το τέλος του Ιανουαρίου το προσωρινό πλαφόν των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όλοι οι προμηθευτές επιβαρύνθηκαν με 98,7 εκατ. ευρώ. Αν δεν είχε τεθεί η ανώτατη τιμή, το κόστος θα εκτινασσόταν στα 185,8 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ, με επιστολή της, είχε γνωστοποιήσει στη ΡΑΕ την απόφασή της να παύσει τις πληρωμές της χρέωσης, ενώ οι ανεξάρτητοι προμηθευτές Ήρων, Protergia, Elpedison και Watt & Volt είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, πετυχαίνοντας προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v