Το 20% του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μπορεί να δεσμευτεί για έργα μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ο τουρισμός και η βιομηχανία, υποστήριξε σήμερα από την Κοζάνη ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που θα λειτουργήσει από τις αρχές Ιουνίου στην Κοζάνη, ο κ. Πιτσιόρλας εμφανίστηκε να στηρίζει την πολιτική των ΣΔΙΤ, την ίδια στιγμή που τα περισσότερα εξ αυτών, στον τομέα των απορριμμάτων, έχουν βαλτώσει για ανεξήγητους λόγους.
Η μονάδα της Κοζάνης, που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, είναι η πρώτη που κατασκευάζεται με ΣΔΙΤ από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο υφυπουργός Οικονομίας τόνισε πως η μονάδα είναι πρότυπη για όλη την Ελλάδα. Είπε πως είναι «ένα υποδειγματικό έργο που ολοκληρώθηκε τηρώντας αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Χωρίς υπέρβαση προϋπολογισμού και αναθεώρηση της σύμβασης, πράγμα ασυνήθιστο για την Ελλάδα».
Ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε, επίσης, πως η κυβέρνηση αποδέχεται το αίτημα των δήμων της περιοχής να αυξηθεί η επιδότηση της λειτουργίας της μονάδας. Η μονάδα δεν χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και σήμερα προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση του 50% του κόστους λειτουργίας για τα πρώτα χρόνια, η οποία σταδιακά θα περιορίζεται μέχρι να φτάσει τα 38 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων. Ο υφυπουργός Οικονομίας είπε πως προωθείται υπουργική απόφαση, η οποία θα επιτρέπει να αυξηθεί η επιδότηση στο 70% για τον πρώτο χρόνο, στο 60% τον δεύτερο και στο 50% από τον τρίτο. Ετσι οι δήμοι (και οι δημότες) θα πληρώσουν λιγότερα στο πρώτο διάστημα λειτουργίας της μονάδας.
Το κόστος για τον διαδημοτικό φορέα (ΔΙΑΔΥΜΑ) δεν θα περιοριστεί και ανέρχεται σε περίπου 67 ευρώ ανά τόνο. Αν προστεθεί και η κρατική επιδότηση, τότε το κόστος επεξεργασίας φτάνει τα 132 ευρώ ανά τόνο. Η μονάδα, δυναμικότητας 120.000 τόνων, θα λειτουργεί από την ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την επόμενη 25ετία. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λεωνίδας Μπόμπολας επισήμανε πως η χρηματοδότηση, ύψους 30 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε λίγες ημέρες πριν την επιβολή των capital controls. «Στα χρόνια της κρίσης και μαζί με τα δάνεια ελληνικών και ξένων τραπεζών κινητοποιήσαμε επενδύσεις 5 δισ. ευρώ σε υποδομές. Για τη λειτουργία και συντήρηση των έργων απασχολούνται 3.600 εργαζόμενοι και από αυτούς 800 εργαζόμενοι στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών, υποστήριξε ο κ. Μπόμπολας.