Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπάθησε να είναι ο αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας στην τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ, στη σκιά των αντιδράσεων από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και από το δίδυμο Ευκλείδη Τσακαλώτου-Γιάννη Στουρνάρα, που κατηγόρησαν τους συντάκτες του ως υπερβολικά απαισιόδοξους.
Όταν εκδίδουμε μια έκθεση όπως αυτήν της Ελλάδας, συμβάλλουμε στη διαφάνεια, υποστήριξε η κα Λαγκάρντ σε ομιλία που έδωσε για τη διαφάνεια σε εκδήλωση του Atlantic Council.
«Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με τα συμπεράσματά μας, αλλά είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένα έμπιστος σύμβουλος και ένας αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.
Δεν παρουσιάζουμε τα πράγματα καλύτερα από ό,τι είναι, τόνισε.
Ναι, δεχόμαστε συχνά κριτική και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αναγνωρίσαμε τις τεράστιες θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό. Αυτό όμως που τονίζουμε στην έκθεση είναι πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί, επισήμανε η κα Λαγκάρντ, αναφερόμενη σε ασφαλιστικό και φορολογικό.
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει στο μέτωπο των στατιστικών μεγεθών, καθώς όπως είπε, συχνά προχωρά σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων. Ειδικότερα, η κα Λαγκάρντ ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ξεκάθαρα ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση το 2010. Η ίδια τόνισε πως από τότε έχουν βελτιωθεί πολλά, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρο πως η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
Διευκρίνισε ωστόσο πως οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% δεν έχουν να κάνουν με θέματα διαφάνειας.
Η κα Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα πως όταν μια κυβέρνηση δεν οικειοποιείται ένα πρόγραμμα διάσωσης, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι καλό.