Στην επανεξέταση του πλαισίου προστασίας των ευάλωτων πελατών και των χαμηλότερων Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ) που ισχύουν για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Αφορμή για την έναρξη αυτής της διαδικασίας είναι το ιλιγγιώδες ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των διακανονισμών) και η ανάγκη της ουσιαστικής εφαρμογής του μέτρου της αποκοπής φορτίων (διακοπών ηλεκτροδότησης) σε όσους δεν εντάσσονται σε πρόγραμμα ρύθμισης αλλά και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές που κρύβονται... κάτω από το άτυπο όριο προστασίας των 1.000 ευρώ. Ή, με πιο απλά λόγια, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο αρμόδιο στέλεχος: «Είναι καιρός να ισχύσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ό,τι και με τους λογαριασμούς της τηλεπικοινωνίας, για λόγους ισονομίας...».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ΡΑΕ και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν συμφωνήσει στην επανεξέταση του πλέγματος προστασίας που ισχύει για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για την ένταξή τους στην κατηγορία των ευάλωτων πελατών και των ΚΟΤ είναι πολύ πιθανόν να χρειάζονται προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η οικονομική ύφεση σε σχέση με το 2013, οπότε και θεσπίστηκε και στη χώρα μας το πλαίσιο αυτό.
«Θα πρέπει να προστατεύονται οι συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη και για τους υπόλοιπους να ισχύσουν οι κανόνες», συνεχίζει ο ίδιος αξιωματούχος στο Euro2day.gr.
Η ΡΑΕ, όπως αναφέρουν πηγές, ήδη έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να της γνωστοποιήσει τα στοιχεία που αφορούν τόσο στους ευάλωτους πελάτες που τιμολογούνται με το ΚΟΤ και υπολογίζονται σε 500.000 με 600.000, όσο και για εκείνους που έχουν υπαχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης με δωρεάν ρεύμα.
Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ θα μπουν τα κριτήρια υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά και η λίστα των οφειλετών της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζονται προσαρμογές στις προϋποθέσεις και στους όρους.
«Αν η ΔΕΗ γίνει πιο αυστηρή στις διακοπές ηλεκτροδότησης σε όσους δεν πληρώνουν, με την παράλληλη ισχύ ενός πραγματικού πλαισίου προστασίας των οικονομικά αδύναμων, τότε θα δούμε και θεαματική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών», σημειώνει το ίδιο στέλεχος που χειρίζεται το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών εντάσσονται οικιακοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της κύριας κατοικίας τους, εφόσον είναι άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και υπερήλικες, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κατηγορία.
Στους Ευάλωτους Πελάτες παρέχονται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά μέτρα προστασίας, όπως είναι προθεσμία εξόφλησης Λογαριασμών Κατανάλωσης τουλάχιστον 40 ημερών, δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης Λογαριασμών Κατανάλωσης, αναστολή της δυνατότητας του προμηθευτή να δώσει εντολή απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Μάρτιο) και κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιο και Αύγουστο), καθώς και αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταγγελία της σύμβασης προμήθειας εκ μέρους του προμηθευτή.
Ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού και τα εισοδηματικά κριτήρια, οι καταναλωτές αυτοί τιμολογούνται με χαμηλότερα τιμολόγια (ΚΟΤ 1 και 2).