Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Σε τρεις άξονες η στήριξη των start-ups

Πρωτοβουλίες στήριξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο δρομολογεί η Κομισιόν. Ο ρόλος των start-ups και τα εργαλεία ενίσχυσης. Πρόοδος στην Ελλάδα, όπου δημιουργείται «ομπρέλα» προστασίας και καθοδήγησης.

Κομισιόν: Σε τρεις άξονες η στήριξη των start-ups

Τον συντονισμό των ενεργειών για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων μέσω μιας σειράς συγκεκριμένων μέτρων, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη συνεργασία με όλες τις μορφές διοίκησης (κράτη-μέλη, περιφέρειες, πόλεις, ενδιαφερόμενοι), δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, σε λειτουργία έχει τεθεί ο ελληνικός κόμβος των δομών υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά στηρίζονται στην τεχνολογία, αναμένεται ότι θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην εξειδίκευση προσωπικού και στην απασχόληση με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όμως, παρά τους πολλούς νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες, η Ευρώπη δεν αξιοποιεί πλήρως το δυναμικό της επιχειρηματικής της ικανότητας και των δεξιοτήτων.

Σε πρώτη φάση, η ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία ενός περισσότερο συνεκτικού πλαισίου για τη μακροχρόνια υποστήριξη των νεοφυών και αναπτυσσόμενων νέων επιχειρήσεων (start-ups και scale-ups), το οποίο βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

- Τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μέσα από τη δημιουργία από τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενός πανευρωπαϊκού ταμείου που θα επενδύει σε αλλά επενδυτικά ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και αναμενόμενη μόχλευση 1,6 δισ. ευρώ. Το νέο ταμείο θα συμπληρώνει τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ όπως το πακέτο Γιούνκερ (EFSI) και τα οικονομικά εργαλεία του Προγράμματος για την Έρευνα και Καινοτομία (Ορίζοντα 2020/InnovFin) και του Προγράμματος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας (COSME).

- Τη δεύτερη ευκαιρία για επιχειρηματίες, μέσα από την αναδιάρθρωση των οικονομικών δυσκολιών, ώστε να αποφεύγεται η πτώχευση και η απόλυση προσωπικού (νομοθετική πρόταση σχετικά με τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας).

- Την απλούστευση υποβολής φορολογικής δήλωσης, μέσα από φορολογικές απλουστεύσεις (πρόταση για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών - ΚΕΒΦΕ).

Οι άξονες αυτοί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών της Ευρώπης, που δίνουν έμφαση στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση κανονιστικών απαιτήσεων, στην υποστήριξη της καινοτομίας και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος, στο οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδέονται με τους δυνητικούς εταίρους (επενδυτές, επιχειρηματικούς εταίρους, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα).

Οι αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που τελικά θα εγκριθούν, θα ληφθούν μετά από συζητήσεις των προτάσεων της Κομισιόν στο Συμβούλιο και κυρίως στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. Σε κάθε περίπτωση, βασικό ρόλο στην υποστήριξη των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων αναμένεται να διαδραματίσει το υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (European Innovation Council), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον Ορίζοντα 2020 με το ποσό των 1,6 έως 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020 (πιλοτική εφαρμογή) και το επόμενο (9ο Πρόγραμμα Πλαίσιο 2020-2027), στο πλαίσιο του οποίου θα οριστικοποιηθεί ο σκοπός και ο στόχος ίδρυσής του.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, αν και οι σχετικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, αναμένεται να χρηματοδοτήσει πρωτοποριακά σχέδια καινοτομίας από νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης μέσω «συγκέντρωσης», υφιστάμενων εργαλείων και συγκεκριμένα του εργαλείου υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Fast-track to innovation κ.ο.κ.

Μητρώο θερμοκοιτίδων για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Σε εθνικό επίπεδο, για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης πέραν του σχετικού χρηματοδοτικού προγράμματος (σ.σ. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα), έχει προχωρήσει και στη δημιουργία μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Η δημιουργία Μητρώου αφορά ειδικότερα στον άξονα "Οικοσύστημα Στήριξης και Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας" και σκοπός είναι:

- να αναδειχθεί ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι σύγχρονες δομές στήριξης της νέας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, στην ανάδειξη και παραγωγική αξιοποίηση βιώσιμων επιχειρηματικών ιδεών.

- να ενταχθούν οι επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες στις επιλογές των νέων επιχειρηματιών ως μέσο αξιολόγησης και ωρίμανσης της ιδέας τους, αλλά και ως μέσο στήριξής τους στα πρώτα τους βήματα.

- να αναπτυχθούν θερμοκοιτίδες με βιώσιμο τρόπο και να καθιερωθούν ως μηχανισμοί "επιχειρηματικής ανακάλυψης" που θα αξιολογούν, στο πλαίσιο του ρόλου τους, επενδυτικά σχέδια και θα αναδεικνύουν εκείνα που έχουν προοπτικές και αξίζουν χρηματοδοτική στήριξη.

- Να αναπτυχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τις δομές, που θα βοηθήσει στον σχεδιασμό "χρηματοδοτικών εργαλείων".

- Να αξιοποιηθούν οι δομές ως πολλαπλασιαστές πληροφόρησης των νέων επιχειρήσεων για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.

Σημείο συνάντησης και συνεργασίας των δομών στήριξης και των νεοφυών επιχειρήσεων φιλοδοξεί να γίνει ο κόμβος www.startupincubator.gov.gr, ο οποίος έχει αρχίσει να λειτουργεί με την αυτοαπογραφή των δομών.

Σταδιακά, ο κόμβος εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα πλήρες εργαλείο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αφού θα καταγραφούν αναλυτικά στοιχεία που αφορούν στην ταυτότητα, στις υποδομές, στις υπηρεσίες και στο δυναμικό δομών και προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρηματικότητας, στις διαδικασίες επιλογής και στον χρόνο στήριξης των επιχειρηματικών σχημάτων, στην τιμολογιακή πολιτική των δομών, στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί, στα επιχειρηματικά σχήματα που φιλοξενούνται σε αυτές και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v