Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και η προσπάθεια της Τουρκίας να καλλιεργήσει κλίμα έντασης στο Αιγαίο οδηγούν τους παράγοντες του τουρισμού να κρατούν μικρό καλάθι για τη φετινή χρονιά. Και αυτό παρά τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν οι προκρατήσεις για διακοπές στη χώρα μας σε κύριες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία και η Βρετανία.
Ο τουρισμός δεν συγκαταεγόταν στην επίσημη «ατζέντα» της συνάντησης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Εντογάν.
Όμως, η «σκιά» του ήταν ευδιάκριτη στις συνομιλίες. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ περιμένουν με ανυπομονησία να κατέβει το «θερμόμετρο» στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας και να «στεγανοποιηθεί» το μέτωπο του προσφυγικού, προκειμένου να ξεπαγώσουν οι κρατήσεις για την Τουρκία.
Η καθίζηση, άλλωστε, της Τουρκίας λόγω των προβλημάτων της είναι ένας από τους βασικούς λόγους για «φρενάρισμα» της ταξιδιωτικής αγοράς της Γερμανίας, υποστηρίζουν παράγοντες του ελληνικού τουρισμού.
Τα συμφέροντα των γερμανών τουρ οπερέιτορ που συνδέονται με την Τουρκία, άλλωστε, είναι τεράστια, μεταφράζονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ και αντανακλούν μέχρι τα ταμπλό των χρηματιστηρίων, όπου είναι εισηγμένοι οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι.
Τα διαφυγόντα έσοδα για τους Γερμανούς τουρ οπερέιτορ είναι τεράστια καθώς στο εντεκάμηνο του 2016, οι Γερμανοί τουρίστες στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 1/3 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 (1,7 εκατ. επισκέπτες λιγότεροι), με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να συρρικνωθεί σε 3,8 εκατ. ταξιδιώτες.
Ακόμα μεγαλύτερες, όμως, είναι οι απώλειες της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας, καθώς μεταφράζεται σε κλειστά ξενοδοχεία, απώλεια θέσεων εργασίας και μεγάλη μείωση εσόδων.
Παράγοντες του τουρισμού εξηγούσαν στο Euro2day.gr πως ένας από τους λόγους που το Αιγαίο βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν ήταν ο τουρισμός και το ταξιδιωτικό ρεύμα που θα διαμορφωθεί από τις αγορές της Ευρώπης προς την περιοχή.
Έτσι, υποστηρίζουν, μπορεί ο Ερντογάν να απειλεί πως θα πλημμυρίσει και πάλι τα ελληνικά νησιά με πρόσφυγες, αλλά, την ίδια στιγμή, γνωρίζει πως αν το κάνει αυτό, θα ισοδυναμεί με «λουκέτο» στον τουρισμό της Τουρκίας.
Άλλες πηγές της ελληνικής αγοράς ανέπτυσσαν ένα σκεπτικό για την τουριστική «παράμετρο» του σκηνικού έντασης που επιδιώκει να καλλιεργήσει η Τουρκία στο Αιγαίο. Εκτός των εδαφικών διεκδικήσεων που εγείρει διαχρονικά η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, λένε, στην παρούσα φάση θα τους βόλευε μια ένταση στο Αιγαίο, ώστε να ανακοπεί η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης που καταγράφεται στην αρχή της χρονιάς για διακοπές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.
Οι Τούρκοι, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, γνωρίζουν πως αν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σπεύσουν να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους (αυτή την περίοδο) για το καλοκαίρι, ο τουρκικός τουρισμός θα μετρήσει και πάλι μεγάλες απώλειες αφού, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορεί να διεκδικήσει μόνο ό,τι περισσέψει από τους άλλους.
Ενδεικτικό της ζήτησης που καταγράφεται στην αρχή της χρονιάς για διακοπές στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως η αγορά της Βρετανίας φέρεται να καταγράφει άνοδο προκρατήσεων της τάξης του 10% ενώ στην αγορά της Γερμανίας η Ελλάδα εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ανώτερο στέλεχος του τρίτου ισχυρότερου Γερμανού τουρ οπερέιτορ DER Touristik, ανέφερε πως οι κρατήσεις για Ελλάδα είναι διπλάσιες σε όγκο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ας σημειωθεί, ωστόσο, πως πέρυσι η Ελλάδα κατέγραφε μεγάλη μείωση στην αγορά προκρατήσεων αυτή την περίοδο.
Έτσι, υποστηρίζουν, οι ίδιες πηγές, αν ανακοπτόταν -έστω προσωρινά- η ροή προκρατήσεων προς Ελλάδα, οι Τούρκοι θα κέρδιζαν χρόνο. Στην περίπτωση, μάλιστα, που έφταναν σε μια συμφωνία με τη Γερμανία και την Ε.Ε, θα είχαν τη δυνατότητα να οργανώσουν την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές αγορές, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τις κρατήσεις που θα απέμεναν.
Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού, τα προβλήματα της Τουρκίας, η αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία της Ισπανίας (λόγω της υψηλής ζήτησης), η διατήρηση των τιμών στα ελληνικά ξενοδοχεία και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ ξαναέκαναν ανταγωνιστικό τον ελληνικό τουρισμό. Κι αυτό καθώς «ψαλίδισαν» σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης.
Έτσι, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία αποτελούν αυτή την περίοδο τα ασφαλή «καταφύγια» διακοπών για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.
Οι κρατήσεις για Ελλάδα, μάλιστα, εμφανίζονται να διατηρούν την κεκτημένη ταχύτητα που απέκτησαν στο β’ εξάμηνο της χρονιάς που πέρασε.
Παράγοντες του χώρου, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια καθώς επισημαίνουν αρκετές ομοιότητες με το 2015. Μέχρι τον Γενάρη του 2015, θυμίζουν, οι κρατήσεις για Ελλάδα «κάλπαζαν» στη Γερμανία. Ώσπου κορυφώθηκε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που οδήγησε στα capital controls και το πάγωμα των κρατήσεων σε όλο το α’ εξάμηνο της χρονιάς.
Έχοντας την εμπειρία του 2015, οι παράγοντες του τουρισμού αποφεύγουν να ανεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών για φέτος, παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις στο ξεκίνημα της χρονιάς. Για να ξορκίσουν την επανάληψη του «εφιάλτη» του 2015…