Προβληματισμούς για το αν τελικά τα ΝΟΜΕ με τους υπάρχοντες κανονισμούς χρήσης των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας πετυχαίνουν το σκοπό τους, που είναι το άνοιγμα τους ανταγωνισμού έναντι της ΔΕΗ προκαλούνται στην αγορά μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα των δεύτερων δημοπρασιών του ΛΑΓΗΕ.
Μετά από μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαγωνιστική διαδικασία που κράτησε πέντε ώρες με 11 από τους 14 συμμετέχοντες μεγάλους παραγωγούς- προμηθευτές, μικρούς προμηθευτές, αυτο-προμηθευτές και βιομηχανίες να κονταροχτυπιούνται... για την απόκτηση ποσοτήτων 145 MWh/h παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξέφραζαν στο “Euro2day.gr” τις αμφιβολίες τους κατά πόσο η διαδικασία αυτή οδηγεί στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και ευνοεί τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος περιμένει χαμηλότερες τιμές ρεύματος.
Οι ίδιοι παράγοντες, εντοπίζουν τα μελανά... σημεία των ΝΟΜΕ, υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο: Οι τιμές που δόθηκαν από τους 11 “παίκτες” οι οποίοι και απορρόφησαν και τις 145 MWh/h χαρακτηρίζονται εξωφρενικά υψηλές. Το εύρος τους ήταν από 41,05 έως και 41,14 ευρώ ανά MWh, γεγονός που ναι μεν αποδίδεται στις ελάχιστων ποσοτήτων που δόθηκαν προς δημοπράτηση και τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων (σ.σ. στην προηγούμενη δημοπρασία συμμετείχαν 11 για 460 Mwh/h), από την άλλη μεριά όμως είναι δύσκολο ανεξάρτητος προμηθευτής να ανταγωνιστεί τη ΔΕΗ.
Κι αυτό, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, επειδή η δημόσια επιχείρηση ναι μεν αγοράζει από την αγορά (pull) ρεύμα αλλά το μεγάλο μέρος της παραγωγής της είναι εκτός, ήτοι λιγνίτης και νερά. Συνεπώς ακόμη και με την υψηλή τιμή της Οριακής Τιμής του Συστήματος, ο ανταγωνισμός είναι δύσκολος. Σημειωτέον ότι οι τιμές της προηγούμενης δημοπρασίας διακυμάνθηκαν από τα 37,37 έως τα 37,5 ευρώ ανά Mwh.
Παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπενθυμίζουν, κατόπιν τούτων, προτάσεις τους που έλεγαν το πόσο ουσιαστικό είναι στις πρώτες δημοπρασίες να έβγαιναν προς διάθεση μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τιμές της χθεσινής δημοπρασίας σηκώθηκαν από “παίκτες”, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του “Euro2day.gr”, απέκτησαν ποσότητες, παρόλο που δεν αντιστοιχούν στο το χαμηλό αριθμό του χαρτοφυλακίου των πελατών τους.
Μάλιστα πρόκειται για συμμετέχοντες, οι οποίοι κινήθηκαν παρομοίως και στις προηγούμενες δημοπρασίες. Μία μερίδα εξ αυτών θέλουν τις ποσότητες για να κάνουν εξαγωγές προϊόντων ρεύματος και να επωφεληθούν από τις σημαντικά υψηλότερες τιμές σε ξένες αγορές. Κι εδώ, παράγοντες της αγοράς ανοίγουν το θέμα της ανάγκης επιβολής ενός πλαφόν στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Άλλη μερίδα “παικτών” απλά τις αποκτούν προκειμένου να προστατευτούν από μελλοντικές απότομες διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από αυτούς τους συμμετέχοντες, παραμένουν διαχρονικά με χαμηλά μερίδια στην προμήθεια ρεύματος.
Το άλλο γεγονός είναι πως πρωτοεμφανιζόμενοι παίκτες, απέκτησαν ποσότητες δυσανάλογες με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους, όταν μεγάλες βιομηχανίες παίρνουν μόλις 1 άντε το πολύ 4 MWh/h
Άλλες επιχειρήσεις που μπήκαν στις χθεσινές δημοπρασίες απέκτησαν μεγάλες ποσότητες προσφέροντας από τις υψηλότερες τιμές, έχουν σαν σκοπό μόνο την κάλυψη δικών τους αναγκών. Συνεπώς, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, δεν τους ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός της ΔΕΗ, παρά μόνο η αυτό-προμήθεια και έτσι δίνουν υψηλές τιμές.
Τέλος μεγάλοι προμηθευτές που διαθέτουν και μονάδες παραγωγής ρεύματος κι έχουν ανάγκη από ποσότητες για να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ έδωσαν υψηλές τιμές παρά και το σχετικό κόστος ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) που επωμίζονται.