Δίκη για ένα συμβόλαιο που έχει ήδη μεταβληθεί, αφού οι αγοραστές ανακάλυψαν εκ των υστέρων πως είχαν αποκτήσει σπίτια, αγροικίες και αγροκτήματα ανύποπτων κατοίκων της Ζακύνθου, πραγματοποιείται την Τετάρτη στο νησί.
Πρόκειται για την περίφημη αγορά 15.000 στρεμμάτων στο νησί τη Μεγάλη Πέμπτη του 2014 από την εταιρεία Pimana, η οποία στη συνέχεια αποκτήθηκε από την Al Rayan, που φέρεται να σχετίζεται με τον εμίρη του Κατάρ.
Το απίστευτο της υπόθεσης είναι πως οι αγοραστές, που δηλώνουν πως βασίστηκαν σε τοπογραφικά διαγράμματα και άλλα στοιχεία για την πραγματοποίηση της συναλλαγής, έχουν ήδη δεχτεί να... παραχωρούν τμήματα της έκτασης, με αποκορύφωμα τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες δεν διεκδικούν πλέον την παγκοσμίου φήμης παραλία Ναυάγιο.
Το Ναυάγιο περιλαμβανόταν στην αρχική έκταση των 15.000 στρεμμάτων, όπως και κτήματα, σπίτια κ.λπ., με τους αγοραστές να δηλώνουν πως όποιος πάει και τους πείσει πως είναι ο ιδιοκτήτης, θα του παραχωρήσουν την αντίστοιχη έκταση!
Η Μητρόπολη της Ζακύνθου μαζί με την περιφέρεια, τον δήμο και κατοίκους των χωριών που ανακάλυψαν πως... αγοράστηκαν παραμονή του Πάσχα το 2014, ζητούν να ακυρωθεί το συμβόλαιο. Την ίδια θέση εξέφρασε πρόσφατα και το ελληνικό δημόσιο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για τη σπουδή που επέδειξαν εκείνη τη Μεγάλη Πέμπτη διάφορες κρατικές υπηρεσίες.
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης, με πόρισμα 27 σελίδων, έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για βαρύτατα αδικήματα σε δέκα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη συναλλαγή. Πρόκειται για δημόσιους λειτουργούς αλλά και εκπρόσωπο των αγοραστών, όμως μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Οσοι θεωρούν πως πρέπει να ακυρωθεί το συμβόλαιο, υποστηρίζουν πως οι αγοραστές απέκτησαν εκτάσεις που δεν ανήκουν στον πωλητή, τον κ. Γ. Χάρο. Ο τελευταίος στηρίζεται σε τίτλο της Ενετικής Δημοκρατίας, τον οποίο αμφισβητεί η Μητρόπολη Ζακύνθου και η άλλη πλευρά.
Οπως έχει γράψει πρόσφατα το Euro2day.gr, εκπρόσωποι των επενδυτών δηλώνουν πως προετοιμάζονταν επί ένα χρόνο πριν υπογράψουν τη μεταβίβαση. Όμως, στα «χαρτιά» της πώλησης δεν αποτυπώθηκαν οι ασφαλτοστρωμένοι δημόσιοι δρόμοι, ούτε τα οικήματα, ούτε τα δημόσια ρέματα, δηλαδή στοιχεία που οδηγούν αυτοδικαίως σε ακύρωση του συμβολαίου. Το ίδιο τοπογραφικό διάγραμμα περιλαμβάνει και ιδιοκτησίες κατοίκων τριών χωριών που είναι στην κατοχή τους επί αιώνες! Ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες που έσπευσαν μέσα σε μια μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας του 2014 να διευκολύνουν την αγοραπωλησία ήταν και η ΔΟΥ Ζακύνθου, που εκτίμησε την αξία στα 1.050 ευρώ το στρέμμα!
Οι αντιδρώντες υποστηρίζουν πως «ο έφορος έκανε τότε εκτίμηση μέσα σε μια μέρα. Ο δασάρχης, που είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους για την υπόθεση, έκανε χαρακτηρισμό χωρίς να τηρηθεί ο νόμος, που ζητά την προσκόμιση τίτλων. Επιπλέον, ο δασάρχης αγνόησε ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις, με αλλεπάλληλες πράξεις, χαρακτηρίζονται δημόσιες δασικές επί 10ετίες. Δεν τηρήθηκε ο νόμος που απαιτεί να έχει προτίμηση το δημόσιο, στην περίπτωση πώλησης ιδιωτικών δασικών εκτάσεων».
Επισημαίνουν πως η προϊσταμένη αρχή του Δασάρχη, αυτή της Πάτρας, έπρεπε μέσα σε τρεις μήνες να αποφανθεί τίνος είναι η κυριότητα, αλλά άφησε την προθεσμία να εκπνεύσει χωρίς να στείλει τον φάκελο στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών για γνωμάτευση.
Η εταιρεία που αγόρασε την έκταση από τον Χάρο είναι η λιβανέζικη Pimana, που στο παρελθόν είχε το ίδιο Δ.Σ. και σήμερα εμφανίζεται να έχει τον ίδιο μέτοχο (Al Rayan) με την εταιρεία Pimara, η οποία αγόρασε τη νήσο Οξυά.
Η Οξυά, όπως και η έκταση της Ζακύνθου, είχε πωληθεί επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά και με μια σειρά ενέργειες είχαν ξεπεραστεί διάφορα νομικά εμπόδια. Είναι γνωστό πως προ μηνών η Εφορία της Πάτρας αποφάσισε πως πρέπει να πληρωθούν περί τα 10 εκατ. επιπλέον φόροι από την Pimara για την Οξυά.
Η άλλη πλευρά, βεβαίως, επικαλείται τον ενετικό τίτλο του κ. Χάρου.