"Ωρα μηδέν" για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, καθώς σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί για το αν θα εκδοθούν ή όχι στη χώρα τους.
Οι Τούρκοι αξιωματικοί εκζητούνται από την Τουρκία για σειρά κακουργηματικών πράξεων που τους αποδίδονται, καθώς κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, το περασμένο καλοκαίρι.
Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου είχε αρχικά οριστεί για την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο ανεβλήθη καθώς η διάσκεψη συνεχιζόταν. Μάλιστα για μία εκ των τριών αναιρέσεων, που αφορούσε τέσσερις από τους οκτώ αξιωματικούς, ήταν σε αρχικό στάδιο λόγω ασθένειας της αρεοπαγίτου Διονυσίας Μπιτζούνη.
Η απόφαση θα εκδοθεί σήμερα από τρεις διαφορετικές συνθέσεις του ποινικού τμήματος, οι οποίες έκριναν και τις αντίστοιχες αναιρέσεις κατά των αντίθετων αποφάσεων που εξέδωσαν τρία διαφορετικά Συμβούλια Εφετών.
Οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του ποινικού τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Νίκος Παντελής, εισηγήθηκαν κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών. Βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας τους ήταν ότι εάν εκδοθούν, τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, ενώ είναι αμφίβολο το αν θα έχουν μια δίκαιη δίκη.
Τα σενάρια
Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πέραν των ποινικών ζητημάτων, υπάρχουν και πολιτικές προεκτάσεις τις οποίες εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα κληθεί να χειριστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Αν ο Αρειος Πάγος αρνηθεί την έκδοσή τους, τότε η υπόθεση κλείνει οριστικά καθώς η απόφαση είναι αμετάκλητη.
Αν ο Αρειος Πάγος επιτρέψει την έκδοσή τους, τότε δικαίωμα παρέμβασης έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει αντίθετα.
Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση των Τούρκων αξιωματικών δεν θα είναι άμεση καθώς εκκρεμούν αιτήσεις ασύλου οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν. Εν τω μεταξύ, οι εκζητούμενοι έχουν δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του Αρείου Πάγου.