Μόνο ένας στους εκατό Ελληνες δηλώνει πως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ μόλις έξι στους εκατό θεωρούν πως στο ίδιο διάστημα βελτιώθηκε η πολιτική κατάσταση.
Πρόκειται για δύο από τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην τελευταία έρευνα «Life in Transition» (LiTS) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD). Τα αντίστοιχα ποσοστά στις αναπτυσσόμενες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι 24% και 28%, ενώ στη Γερμανία 33% και 17%.
Ταυτόχρονα, μόνο δύο στους εκατό Ελληνες δηλώνουν πως τα νοικοκυριά στη χώρα μας ζουν σήμερα καλύτερα σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ μόλις το 10% δηλώνει ικανοποιημένο από την προσωπική οικονομική του κατάσταση και το 12% θεωρεί πως έχει μειωθεί η διαφθορά κατά το ίδιο διάστημα.
Στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό απογοήτευσης των πολιτών για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, ενώ αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά καταγράφονται και στην Ιταλία. Για λόγους σύγκρισης, το 28% των νοικοκυριών στη Γερμανία δήλωσε πως ζουν καλύτερα σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια, όπως και το 29% των νοικοκυριών σε 29 «υπό μετάβαση» χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 24% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε πως είναι «ικανοποιημένο από τη ζωή του», το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών που συμμετείχαν, μαζί με τη Γεωργία. Επίσης, μόνο το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η επόμενη γενιά Ελλήνων θα έχει καλύτερες συνθήκες ζωής από τις σημερινές, ποσοστό που επίσης είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτιμά πως η επόμενη γενιά θα ζήσει καλύτερα. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό απογοήτευσης για τις επόμενες γενιές εντοπίζεται στη μεσαία τάξη.
Το 31% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα θεωρούν πως πρώτη προτεραιότητα για την αύξηση των κρατικών δαπανών είναι η υγεία, το 28% θεωρεί πως πρώτα πρέπει να ενισχυθούν οι φτωχότεροι, ενώ το 18% πιστεύει πως πρώτα πρέπει να αυξηθούν οι συντάξεις. Καταγράφεται, πάντως, και ένα ποσοστό 16% που εκτιμά πως πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τον τρόπο που ενημερώνονται οι Ελληνες. Το 56% δηλώνει πως ενημερώνεται μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου, το 32% μέσω συζητήσεων με φίλους και συγγενείς, και το 28% μέσω του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Μόλις το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε πως διαβάζει καθημερινά εφημερίδα, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το περίπου 28% που είναι στη Δυτική Ευρώπη.
Στο ερώτημα για το ποιος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος ώστε να πετύχει κάποιος στη ζωή του στην Ελλάδα, το 37% των ερωτηθέντων απάντησε «η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά», το 33% «οι πολιτικές διασυνδέσεις» και το 24% επέλεξε «οι ικανότητες».
Στην έρευνα της EBRD συμμετείχαν 51.000 νοικοκυριά σε 34 χώρες της Ευρώπης, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.