Γαλλία και ΗΠΑ έριξαν τον πήχη των εισπράξεων στον τουρισμό

Ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ η απώλεια εσόδων από Γαλλία και ΗΠΑ στο εντεκάμηνο 2016. Μάχη κορυφής Γερμανών - Βρετανών στην ελληνική αγορά το 2017. Οι Έλληνες μετανάστες της εποχής των Μνημονίων προσθέτουν «μπόι» στον ελληνικό τουρισμό.

Γαλλία και ΗΠΑ έριξαν τον πήχη των εισπράξεων στον τουρισμό

Τις αγορές που «πλήγωσαν» περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό το 2016 και, ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύουν τα μεγάλα στοιχήματα του 2017 αποτυπώνουν τα προσωρινά στοιχεία Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 ταξιδιωτικού ισοζυγίου που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδoς.

Από τη συνολική μείωση εισπράξεων που καταγράφηκε στο περυσινό εντεκάμηνο (914,5 εκατ. ευρώ), σχεδόν οι μισές (424,9 εκατ. ευρώ) προήλθαν από τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δεξαμενή πελατών του ελληνικού τουρισμού.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού τουρισμού πέρυσι, σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων, ήταν διπλή. Κι αυτό καθώς περισσότερες από τις μισές απώλειες εσόδων προήλθαν από μόλις δύο βασικές αγορές: τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η συνολική «αιμορραγία» από τις δύο χώρες ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις από τη Γαλλία να εμφανίζονται μειωμένες κατά 299,1 εκατ. ευρώ (-25,2%), ενώ από τις ΗΠΑ κατά 221,9% (-23,7%).

Στα 92,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο περυσινό εντεκάμηνο οι απώλειες εισπράξεων από τη Γερμανία, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αγορά της Ελλάδας.



Μεγαλύτερη μέχρι φέτος τουλάχιστον, αφού τα στοιχεία δείχνουν πως τη χρονιά που έφυγε, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής στη γραμμή τερματισμού του 2016. Προαναγγέλλοντας τη σκληρή μάχη κορυφής στην ελληνική αγορά που αναμένεται μεταξύ τους το 2017. Μάχη η οποία ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε εναλλαγή θέσεων στην κορυφή.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο εντεκάμηνο του 2016 οι αφίξεις από τη Γερμανία ανήλθαν σε 3.099.600 ταξιδιώτες, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν τα 2.859.100.

Στον «κατακόκκινο» (λόγω μείωσης εισπράξεων) πίνακα των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, μόνο η Ρωσία αποτέλεσε την «πράσινη» εξαίρεση. Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η αύξηση εισπράξεων περιορίστηκε σε μόλις 14,8 εκατ. ευρώ (+3,6%). Μακριά από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει στο ξεκίνημα του 2016, ακόμα και από Ρώσους αξιωματούχους. Επιβεβαιώνοντας, για πολλοστή φορά, πως οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται στην αρχή της χρονιάς για την αγορά της Ρωσίας εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου.

Τα στοιχεία της ΤτΕ, την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνουν τη σταθερή ενίσχυση του ειδικού βάρους των χωρών της Ε.Ε. εκτός Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια χρονιά σημαντικής υποχώρησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων (-6,6% στο εντεκάμηνο), οι εισπράξεις από τις συγκεκριμένες αγορές κατέγραψαν άνοδο κατά 118,3 εκατ. ευρώ (+3,5%). Η άνοδος, μάλιστα, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν «ψαλιδιζόταν» από τη μείωση εισπράξεων κατά 62,9 εκατ. ευρώ (-3,1%) από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συγκαταλέγεται σ’ αυτή την ομάδα χωρών (έως ότου ενεργοποιηθεί το Brexit).

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι εισπράξεις και από την κρουαζιέρα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 17,9 εκατ. ευρώ (+4%). Επίδοση, όμως, η οποία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί φέτος, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη των παραγόντων του χώρου για μείωση 30% των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικούς προορισμούς το 2017.

Οι Έλληνες μετανάστες που έγιναν τουρίστες

Η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών εξακολούθησε να κινείται καθοδικά (-11,2%) το 2016 και διαμορφώθηκε στα 518,4 ευρώ στο εντεκάμηνο, έναντι 584 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα μεγέθη των αφίξεων από το εξωτερικό όπως και της δαπάνης ανά ταξίδι επηρεάζονται, σε βαθμό που δεν έχει ακόμα υπολογιστεί, από τα ταξίδια που πραγματοποιούν στη χώρα μας Έλληνες ταξιδιώτες, οι οποίοι μετανάστευσαν την τελευταία πενταετία, διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης και καταγράφονται ως «μη κάτοικοι Ελλάδας» στα στατιστικά στοιχεία.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των δύο μεγαλύτερων αγορών της Ελλάδας, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει κατευθυνθεί ο κύριος όγκος Ελλήνων που έφυγαν εκτός Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική αγορά εμφανίζεται να έχει αγγίξει «ταβάνι» την τελευταία διετία, αλλά την ίδια στιγμή οι επισκέπτες από τη Γερμανία στην Ελλάδα εμφανίζονται να καταγράφουν αύξηση 14,2% από το 2014 στο 2015 και 11,2% στο εντεκάμηνο του 2016 σε σύγκριση με το 2015.

Αντίστοιχα, οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται να σημειώνουν αύξηση 14,6% στο εντεκάμηνο του 2015 (έναντι του 2014) και 20,6% στο ίδιο διάστημα του 2016 έναντι του 2015.

Η παράμετρος των Ελλήνων μεταναστών της εποχής των Μνημονίων, μάλιστα, μόλις τώρα αρχίζει να εμφανίζεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά μόνον ως ένδειξη. Μια τέτοια ένδειξη καταγράφηκε στα οριστικά στοιχεία εννεαμήνου 2016 της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου στους λόγους επίσκεψης των ξένων (μη κατοίκων, για την ακρίβεια) ταξιδιωτών στη χώρα μας αναφέρεται πως το 30% (!) ανέφεραν ως λόγο ταξιδιού την «επίσκεψη σε οικογένεια».

Θέμα το οποίο ανέδειξε για πρώτη φορά το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v