Η διατήρηση της αυξημένης ζήτησης που καταγράφηκε το τελευταίο δίμηνο του 2016 στην αγορά της Γερμανίας για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι ίσως αποτελέσει το «κλειδί» για τις φετινές εισπράξεις της χώρας από τον τουρισμό.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυξημένων προκρατήσεων (early bookings) «φωτογραφίζουν» τους ελληνικούς προορισμούς που δείχνουν να προτιμούν περισσότερο οι Γερμανοί τουρίστες φέτος.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο αρχικός προγραμματισμός πτήσεων (οριστικοποιείται τον Φεβρουάριο) από τη Γερμανία προς Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις των Γερμανών τουρ οπερέιτορ για τους ελληνικούς προορισμούς στους οποίους προτίθενται να κατευθύνουν τη ζήτηση που καταγράφεται στη Γερμανία για διακοπές στη χώρα μας. Τα στοιχεία προέρχονται από την Ελληνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ) και περιλαμβάνονται σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence).
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκρατήσεων για την Ελλάδα στη γερμανική αγορά εμφανίζονται εντυπωσιακά για συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς. Δεν αποτελούν, όμως, πρόκριμα για τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στη Γερμανία.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κω. Ενός προορισμού που κατέγραψε μεγάλη μείωση πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο προκρατήσεων στη Γερμανία, αλλά φέτος εμφανίζεται να ανακάμπτει και μάλιστα εντυπωσιακά. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας κρατήσεων Traveltainment, τον Δεκέμβριο, τρεις ελληνικοί προορισμοί (Κως, Ρόδος, Ηράκλειο) εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η Κως βρέθηκε στην κορυφή, με άνοδο κρατήσεων 182%, ενώ την ακολούθησαν Ρόδος και Ηράκλειο, με αύξηση 68% και 66% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν απεικονίζουν την πραγματική δυναμική των τριών προορισμών στη γερμανική αγορά. Στην περίπτωση της Κω, για παράδειγμα, η αύξηση προκρατήσεων 182% τον Δεκέμβριο απεικονίζει μάλλον την επιστροφή του νησιού στα προ διετίας επίπεδα προκρατήσεων παρά ένα επερχόμενο «τσουνάμι» τουριστών από τη Γερμανία.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον αρχικό προγραμματισμό πτήσεων από τη Γερμανία για την Κω το φετινό καλοκαίρι. Από τον οποίο προκύπτει ότι οι προγραμματισμένες (διαθέσιμες στο κοινό) αεροπορικές θέσεις θα είναι αυξημένες μόλις 5,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Ενδεικτικό της πρόθεσης των Γερμανών τουρ οπερέιτορ να στηρίξουν τον προορισμό στον οποίο αρκετοί από αυτούς έχουν επενδύσει συστηματικά επί χρόνια. Δεν προκύπτει, όμως, δυνατότητα μεγάλης αύξησης Γερμανών τουριστών στην Κω φέτος. Εκτός αν η αύξηση προκρατήσεων διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και για σημαντικό διάστημα, υποχρεώνοντας τους τουρ οπερέιτορ να επανεξετάσουν θετικά τα φετινά σχέδιά τους για το νησί.
Αντίθετα, η αύξηση προκρατήσεων που κατέγραψαν τον ίδιο μήνα η Ρόδος και το Ηράκλειο δείχνει να αποτυπώνει ισχυρές ενδείξεις για πιθανή σημαντική αύξηση Γερμανών επισκεπτών στους δύο προορισμούς φέτος. Πιο συγκεκριμένα, το Ηράκλειο εμφανίζεται να καταγράφει άνοδο προγραμματισμένων θέσεων (εφόσον οριστικοποιηθούν από τους τουρ οπερέιτορ και τις αεροπορικές εταιρείες) της τάξης του 43% σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο, ενώ η Ρόδος 37%.
Κρήτη, Ρόδος, Κως και Θεσ/νίκη-Καβάλα εμφανίζονται να αποσπούν τις προτιμήσεις των τουρ οπερέιτορ καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους τις περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία φέτος.
Οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ, ωστόσο, εμφανίζονται να επιχειρούν να ξαναμοιράσουν φέτος την «τράπουλα» μεταξύ των ελληνικών προορισμών. Αυτό αποτυπώνεται στην κατάταξη των ελληνικών προορισμών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση προγραμματισμένων θέσεων σε σύγκριση με πέρυσι. Εκεί όπου Μύκονος και Σαντορίνη φαίνεται πως θα έχουν στη διάθεσή τους υπερδιπλάσιες θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι και η Ζάκυνθος υπερτριπλάσιες!
Εφόσον υλοποιηθούν οι πτήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν φέτος οι τουρ οπερέιτορ, Μύκονος και Σαντορίνη θα έχουν φέτος στη διάθεσή τους περί τις 70.000 θέσεις ο κάθε προορισμός, που μεταφράζονται σε αύξηση 161% και 139% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.
Σοβαρή υποψηφιότητα, ωστόσο, να αποτελέσει το φετινό μπεστ σέλερ του ελληνικού καλοκαιριού στη Γερμανία θέτει η Ζάκυνθος. Όχι σε απόλυτα μεγέθη, βέβαια, αφού η πρωτοκαθεδρία της Κρήτης δεν αμφισβητείται (1,5 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις από κοινού το Ηράκλειο και τα Χανιά).
Εφόσον υλοποιηθούν οι αρχικοί σχεδιασμοί των τουρ οπερέιτορ, η Ζάκυνθος θα καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων μεταξύ όλων των ελληνικών προορισμών, φθάνοντας στο εντυπωσιακό + 235%. Το σημαντικότερο, ίσως, είναι πως αν πραγματοποιηθούν τα σχεδιαζόμενα δρομολόγια, η Ζάκυνθος θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα να προσπεράσει την Κέρκυρα στην αγορά της Γερμανίας. Το νησί των Φαιάκων από την πλευρά του φέρεται να καταγράφει άνοδο προγραμματισμένων θέσεων της τάξης του 31%.
Η στροφή των Γερμανών τουρ οπερέιτορ στη Ζάκυνθο, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, συνδυάζεται με τη μείωση της παρουσίας τους στους παραθαλάσσιους προορισμούς του πόλου που συγκροτούν Λευκάδα-Πρέβεζα-Πάργα-Θεσπρωτία. Η τακτική υποχώρηση των Γερμανών τουρ οπερέιτορ στην περιοχή αποτυπώνεται στο -15% που καταγράφει το Άκτιο στους αρχικούς σχεδιασμούς προγραμματισμένων θέσεων για το φετινό καλοκαίρι.
Το αυξημένο ενδιαφέρον των Γερμανών τουρ οπερέιτορ δείχνουν να προσελκύουν φέτος τα Χανιά (+66% προγραμματισμένες θέσεις), η Καλαμάτα (+107%) και η Σκιάθος (+117%).