Ποιοι κλάδοι «βουλιάζουν» από τα κόκκινα δάνεια

Εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης των κόκκινων δανείων. Εστίαση και αγροτικές δραστηριότητες μεταξύ των κλάδων που διαθέτουν πολύ υψηλά NPLs. Δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα ο πιστωτικός κίνδυνος.

Ποιοι κλάδοι «βουλιάζουν» από τα κόκκινα δάνεια

Η μεγαλύτερη πρόκληση του τραπεζικού συστήματος από την οποία εξαρτάται η ευστάθειά του αποτελεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για την επισκόπηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις ενέργειες που έχουν συντελεστεί για τη βελτίωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Οι κίνδυνοι

Συμπερασματικά, εκτιμάται ότι ο πιστωτικός κίνδυνος δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα εάν:

(α) οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες.

Συγκεκριμένα, μια ενδεχόμενη παράταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία επηρεάζει πτωτικά και τις αγορές ακινήτων, καθώς σε περίπτωση απώλειας του σταθερού εισοδήματός τους, τα νοικοκυριά δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους στα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν λάβει ακόμη και με την πώληση του ακινήτου τους, ενώ από την άλλη πλευρά, θα επηρεαστεί σημαντικά και η δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν τα οφειλόμενα ποσά μέσω ρευστοποίησης των ενυπόθηκων εξασφαλίσεών τους.

(β) η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, οπότε τα μέτρα εξυγίανσης δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την περαιτέρω αύξηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 

Η ακτινογραφία των NPLs ανά κλάδο

Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).

* Δείτε την έκθεση της ΤτΕ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v