Την «επιστροφή» των βασικών ευρωπαϊκών αγορών του ελληνικού τουρισμού το 2017, μετά την περυσινή χαμηλή τους «πτήση», αποτυπώνουν τα πρώτα στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων από το εξωτερικό για το φετινό καλοκαίρι.
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) και προέρχονται από την Ελληνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ). Αφορούν στο διάστημα από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Παρακολουθούν τον προγραμματισμό πτήσεων από τις 15 κυριότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% των συνολικών προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων της καλοκαιρινής περιόδου. Οι πέντε από αυτές (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των θέσεων που έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι.
Τα σχετικά στοιχεία, ωστόσο, δεν αποτελούν παρά ένδειξη για τη ζήτηση που καταγράφεται φέτος για ταξίδια στην Ελλάδα και δεν αφορά κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει. Πολύ περισσότερο καθώς αφορούν στον αρχικό προγραμματισμό δρομολογίων αεροπορικών εταιρειών και τουρ οπερέιτορ, ο οποίος οριστικοποιείται στα τέλη Ιανουαρίου και υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Τα σχετικά στοιχεία, ωστόσο, προσφέρουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί μια αρχική εικόνα της «ανθρωπογεωγραφίας» των τουριστών που αναμένονται φέτος στους ελληνικούς προορισμούς.
Συνολικά καταγράφεται αύξηση 19% των προγραμματισμένων θέσεων, η οποία μεταφράζεται σε 3,6 εκατ. επιπλέον θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Πάνω από το 50% των πρόσθετων θέσεων προέρχεται από τις γερμανόφωνες χώρες. Με τη Γερμανία να καταγράφει αύξηση θέσεων 46%, την Αυστρία 84% και την Ελβετία 26%.
Υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης εμφανίζει ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων από τη Γαλλία (+48%), τη Δανία (+29%) και την Τσεχία (+28%).
Στον αντίποδα, μικρή μείωση καταγράφεται στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων από την Ιταλία (-3%) και τη Νορβηγία (-8%).
Lifestyle «δίδυμο» κορυφής
Μύκονος και Σαντορίνη εξακολουθούν την υπερηχητική τους πτήση στη διεθνή αγορά καθώς καταγράφουν αύξηση προγραμματισμένων θέσεων 55% και 36% αντίστοιχα.
Από ποιες αγορές, όμως, θα προέλθει η νέα πελατεία που θα βρεθεί στις παραλίες των δύο κορυφαίων ελληνικών προορισμών το φετινό καλοκαίρι;
Η Μύκονος εμφανίζεται να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση προγραμματισμένων πτήσεων 161% από Γερμανία, 210% από Γαλλία, 529% από Βέλγιο, 109% από Αυστρία, 63% από Ολλανδία και 59% από Βρετανία.
Η Σαντορίνη, από την πλευρά της, εμφανίζει αύξηση προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων 139% από Γερμανία, 188% από Γαλλία, 140% από Αυστρία και 858% από Ισραήλ.
Υποψήφιοι κερδισμένοι και χαμένοι
Την ίδια στιγμή, η Ζάκυνθος θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να καρπωθεί το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται από την Ευρώπη για προορισμούς του Ιονίου, καθώς εμφανίζει αύξηση προγραμματισμένων θέσεων 32% σε σύγκριση με πέρυσι.
Ανοδική δυναμική, ωστόσο, καταγράφουν και οι Κέρκυρα (+10% προγραμματισμένες θέσεις) και Κεφαλονιά (+13%). Νέα αύξηση της ζήτησης για παραλιακούς προορισμούς της Δυτ. Ελλάδας και της Ηπείρου προδιαγράφει και η αύξηση θέσεων 9% για δρομολόγια που κατευθύνονται στο Άκτιο (αφορά τη Λευκάδα και προορισμούς στην Πρέβεζα, την Πάργα και τη Θεσπρωτία).
Αυξημένη ζήτηση για τη Ρόδο προδιαγράφει η αύξηση 22% των προγραμματισμένων θέσεων για φέτος. Ανοδική δυναμική της ζήτησης και για την Κρήτη «φωτογραφίζει» η αύξηση 18% των προγραμματισμένων θέσεων για το Ηράκλειο και 17% για τα Χανιά.
Η Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 25-30% των προγραμματισμένων θέσεων μετά τον αναμενόμενο αναπρογραμματισμό πτήσεων που προγραμματίζονταν αρχικά να κατευθυνθούν στην Καβάλα, λόγω έργων στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας (μετατέθηκαν μετά τη λήξη της θερινής περιόδου).
Στους προορισμούς που δέχθηκαν πλήγμα καθώς συνδέθηκε λιγότερο ή περισσότερο με τις μεταναστευτικές ροές, η Κως εμφανίζεται να διατηρεί τις προγραμματισμένες θέσεις στα περυσινά επίπεδα (+2%). Η Λέσβος φαίνεται πως θα μετρήσει μια ακόμα χαμένη χρονιά καθώς οι προγραμματισμένες θέσεις καταγράφουν πτώση 37% σε σχέση με την κακή περυσινή περίοδο. Στον κύκλο των «χαμένων» θέτει υποψηφιότητα να εισέλθει φέτος η Λήμνος καθώς σημειώνει μείωση 52% των (αρχικά τουλάχιστον) προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων.