Τουρισμός: Είδαν «φως» στο γ’ τρίμηνο οι επιχειρήσεις

Τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου από το 2010 κατέγραψαν το Q3 ξενοδοχεία και αεροπορικές. Πτώση εσόδων το α’ εξάμηνο δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η εικόνα στα γραφεία ταξιδίων.

Τουρισμός: Είδαν «φως» στο γ’ τρίμηνο οι επιχειρήσεις

Τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων καταλυμάτων, εστίασης και ταξιδιωτικών γραφείων στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και την ανάκαμψή του στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης και αεροπορικές εταιρείες είδαν τον κύκλο εργασιών τους του τρίτου τριμήνου της χρονιάς που έφυγε να «απογειώνεται» στα υψηλότερα επίπεδα μετά το 2010.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και περιλαμβάνονται στο Στατιστικό Δελτίο Δεκεμβρίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence).

Στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης ο δείκτης κύκλου εργασιών (ΔΚΕ) υποχωρούσε με διψήφιο ποσοστό στο πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας πτώση 11,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και 11,3% στο β’ τρίμηνο. Ανέκαμψε, ωστόσο, στο γ’ τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2015.

Ενδεικτικό της έντονης εποχικότητας του τουρισμού στην Ελλάδα, πάντως, είναι το γεγονός πως ο δείκτης κύκλου εργασιών στα καταλύματα και στις επιχειρήσεις εστίασης παρουσίασε αύξηση 77,3% το γ’ τρίμηνο του 2016 έναντι του β’ τριμήνου της χρονιάς (είχε καταγράψει άνοδο 70,5% στο γ’ τρίμηνο του 2015 έναντι του β’ τριμήνου της ίδιας χρονιάς). Επίδοση που αποτυπώνει σε ένα βαθμό και την κακή εκκίνηση των ξενοδοχείων τη χρονιά που έφυγε.

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το γ’ τρίμηνο του 2016 ο τζίρος στον χώρο των γραφείων ταξιδίων (+1,3%). Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, ένα αρνητικό εξάμηνο όπου ο σχετικός δείκτης σημείωσε μεγάλη πτώση 13% στο α’ τρίμηνο και 7% στο β’ τρίμηνο του έτους.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών (ΔΚΕ) στις αεροπορικές μεταφορές κατέγραψε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αύξηση 6,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έναντι του 2015, υποχώρησε 3,4% στο β’ τρίμηνο, για να επανέλθει με θετικό πρόσημο και άνοδο 7,4% στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Η αύξηση του δείκτη, ωστόσο, ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη που κατέγραφαν οι επιχειρήσεις του κλάδου το γ’ τρίμηνο του 2015 έναντι του 2014 (+11,8%) και στο ίδιο τρίμηνο του 2014 έναντι του 2013 (+11,5%).

Αξίζει να επισημανθεί, ταυτόχρονα, πως οι επιχειρήσεις του κλάδου εμφανίζονται να καταγράφουν μείωση κύκλου εργασιών στο β’ τρίμηνο του 2016, διάστημα το οποίο συμπίπτει με την έναρξη της θερινής περιόδου δρομολογίων και επιβεβαιώνει την κακή εκκίνηση που πραγματοποίησε πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός. Στο αντίστοιχο β’ τρίμηνο των δύο προηγούμενων ετών, ο δείκτης κύκλου εργασιών τους (ΔΚΕ) είχε σημειώσει άνοδο 4,2% το 2015 και 12,7% το 2014.

Στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης ο ΔΚΕ υποχωρούσε με διψήφιο ποσοστό στο πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας πτώση 11,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και 11,3% στο β’ τρίμηνο.

Μείωση ακόμα και στη θεωρούμενη περίοδο αιχμής του καλοκαιριού εμφάνισε την ίδια στιγμή ο τζίρος στις πλωτές μεταφορές. Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετώπισε το 2016 η ελληνική ακτοπλοΐα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο σχετικός δείκτης κύκλου εργασιών εμφανίστηκε σταθερός στα περυσινά επίπεδα κατά το α’ τρίμηνο, αλλά κατέγραψε πτώση 5,8% στο β’ τρίμηνο και 2,2% στην περίοδο αιχμής της κίνησης (γ’ τρίμηνο).

Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν αποδίδουν την πλήρη εικόνα της αγοράς. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού τομέα. Κι αυτό καθώς το δείγμα της έρευνας αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών ίσο ή μεγαλύτερο των 250.000 ευρώ. Επιπλέον, το δείγμα περιλαμβάνει 300 επιχειρήσεις από τον χώρο των μεταφορών και 249 από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v