Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακός: Οι πρώτες πληρωμές και η κρίσιμη συνέχεια

Πληρώνονται επενδύσεις προηγούμενων επενδυτικών νόμων που εκκρεμούσαν από το... 2004. Αισιοδοξία για το ενδιαφέρον στον νέο επενδυτικό νόμο. Στο μηδέν, ακόμα, οι στρατηγικές επενδύσεις.

Αναπτυξιακός: Οι πρώτες πληρωμές και η κρίσιμη συνέχεια

Την καταβολή 140 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση ή την εν μέρει υλοποίηση (σε ποσοστό άνω του 50%) 340 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και 2011 ενέκρινε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι πληρωμές αυτές θα βεβαιωθούν έως μεθαύριο Παρασκευή, προκειμένου η σχετική δαπάνη να βαρύνει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2016.

Παρά την υπαγωγή των παραπάνω επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώς πληρωμής, ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους νόμους παραμένει τεράστιος καθώς απομένει η αξιολόγηση άλλων περίπου 6.000 επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό έργων που και δύσκολα μπορεί να αξιολογηθεί, πολύ δε περισσότερο, όμως, να πληρωθεί.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να προσδιορίσει πόσα επενδυτικά εξ αυτών έχουν προχωρήσει ή υλοποιηθεί. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ο «χρόνος κρίσης» είναι το τέλος Μαρτίου 2017, όταν οι υπαχθέντες επενδυτές θα πρέπει να έχουν αποδείξει ότι έχουν υλοποιήσει το 50% και πλέον του σχεδίου τους.

Σ΄αυτή την περίπτωση, τα επενδυτικά σχέδια θα παραμένουν στα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων και θα παραταθεί η προθεσμία υλοποίησής τους έως το τέλος του 2018. Αντίθετα, τα επενδυτικά σχέδια που δεν αποδεικνύεται ότι έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50% θα απεντάσσονται από αυτούς. Οπότε, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, τότε θα ξεκαθαριστεί τελικώς πόσα σχέδια έχουν προχωρήσει και συνεπώς θα πληρωθούν.

Πέραν όμως από το κλείσιμο μιας χρόνιας εκκρεμότητας, η εξακρίβωση του αριθμού των έργων και των οφειλόμενων ποσών θα διευκολύνει και την υλοποίηση του τρέχοντος αναπτυξιακού νόμου, τουλάχιστον ως προς το ύψος των κονδυλίων. Κι αυτό, διότι, όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις των έργων των προηγούμενων αναπτυξιακών, τόσο θα περιορίζονται τα διαθέσιμα κονδύλια για το νέο νόμο.

Ενδιαφέρον για το νέο επενδυτικό

Την ίδια στιγμή, αν και απομένει μόλις ένας μήνας για το κλείσιμο του πρώτου κύκλου υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα-καθεστώτα «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Γενική Επιχειρηματικότητα» του νέου αναπτυξιακού, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, θα είναι σημαντικά. Μάλιστα κάνουν λόγο για το φαινόμενο του «συμπιεσμένου ελατηρίου», που σε λίγο καιρό θα εκτονωθεί, αν και κατά κοινή ομολογία, ο μέχρι τώρα αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, κρίνεται περιορισμένος.

Συγκεκριμένα έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, είχαν υποβληθεί προς υπαγωγή στο νέο νόμο 150 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού (ιδιωτικής και δημόσιας δαπάνης) λίγο άνω των 500 εκατ. ευρώ. Το 50% εκ των προτάσεων αφορούν τη βιομηχανία, το 40% τον τουρισμό και το 10% επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών.

Εκ των 150 αιτήσεων, οι 98 υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος-καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα», οι 32 στον «Μηχανολογικό Εξοπλισμό» και οι 20 στις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ».

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφερόμενα στον αριθμό των αιτήσεων, επισημαίνουν ότι αυτός θα πολλαπλασιαστεί έως του τέλος Ιανουαρίου, αγγίζοντας τις 600 αιτήσεις. Όπως εξηγούν, στο πληροφοριακό σύστημα έχουν εγγραφεί 1.700 επενδυτές, γι΄αυτό και κρίνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών, στο τέλος, θα υποβάλει αίτηση.

Αν και για τις μικρές επενδύσεις επικρατεί αισιοδοξία, δεν ισχύει το ίδιο και για τις «στρατηγικές», αφού δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκέλος των στρατηγικών επενδύσεων, το μόνο που έχει υπάρξει είναι μία εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα.

Παρ' όλα αυτά, στο υπουργείο εκτιμούν ότι τελικώς ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και ω το τέλος Απριλίου θα έχουν κατατεθεί περί τις 10 προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v