Ετος επιχειρηματικών deals το 2017

Μετά τη διάψευση του 2016, οι προσδοκίες για πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες μετατίθενται για το επόμενο έτος. Οι φετινές «αναγκαστικές κινήσεις» και οι τομείς - φωτιά για το 2017.

Ετος επιχειρηματικών deals το 2017

Με εξαίρεση την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την στρατηγική των τραπεζών να ρευστοποιήσουν θυγατρικές τους εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας, ελάχιστα άλλα deals έλαβαν χώρα το 2016 και αυτό εξ’ αιτίας δύο κυρίως παραγόντων: Πρώτον τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικονομία της χώρας και δεύτερον το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έχουν δρομολογήσει ακόμη κουρέματα δανείων σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Η ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO, η ανάθεση της διαχείρισης του Ελληνικού σε κοινοπραξία υπό την Lamda Development, η διάθεση του 24% της ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους της State Grid International Hu Yuhei, αλλά και η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς της Ferrovie Delo Stato ήταν κινήσεις που έλαβαν χώρα φέτος και αφορούσαν την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Αρκετά ήταν επίσης τα deals που αφορούσαν τις ρευστοποιήσεις θυγατρικών των συστημικών τραπεζών, με την Eurobank να πουλάει την πλειοψηφία της Eurolife και την ουκρανική Universal, την Εθνική τον Αστέρα Βουλιαγμένης την Πειραιώς το 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην ERGO και το 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης (κυρίως στην EBRD) και την Alpha Bank το 97% της Ιονικής Ξενοδοχειακής (Hilton).

Επίσης, η Πειραιώς ολοκληρώνει την διάθεση της πλειοψηφίας στην κυπριακή θυγατρική της, καθώς και στην εταιρεία ακινήτων Trastor (μετά και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης), ενώ μέσα στο 2017 αναμένονται:

α) Η πώληση των θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας σε Βουλγαρία και Κύπρο (έχει υπάρξει ένα μόνο υποψήφιο σχήμα και εξετάζεται το ενδεχόμενο επανάληψης του διαγωνισμού) και φυσικά

β) Η πώληση της πλειοψηφίας της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στα υπόλοιπα μέτωπα ωστόσο, ο αριθμός των deals ήταν σαφώς περιορισμένος το 2016, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προσδοκίες που υπήρχαν στις αρχές του έτους. Από τις λίγες λοιπές επιχειρηματικές κινήσεις ξεχώρισαν η συνεχιζόμενη «πολιορκία» των μετόχων μειοψηφίας σε Σουρωτή και Hellenic Seaways, μια εξαγορά της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στη Βραζιλία, η είσοδος της Autohellas στο χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων, η ρευστοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την Quest Holdings και κάποιες τοποθετήσεις σε ΑΠΕ από την ΕΛΒΕ Ενδυμάτων.

Όσο για το μεγαλύτερο deal της χρονιάς μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη (έγινε υπό ασφυκτική χρονική πίεση, προκειμένου να αποφευχθούν ευρύτατες παρενέργειες στην αγορά), ναι μεν έχει συμφωνηθεί, ωστόσο απομένει η οριστική δικαστική απόφαση και σειρά άλλων κινήσεων προκειμένου το όλο εγχείρημα να λάβει σάρκα και οστά.

Οι προσδοκίες

Αντίθετα, οι προσδοκίες για μεγάλο αριθμό επιχειρηματικών deals μεταφέρεται τώρα για το 2017, ιδίως στην περίπτωση που κλείσει γρήγορα η β' αξιολόγηση, σταθεροποιηθεί η πορεία της οικονομίας και οι τράπεζες αρχίσουν να διαχειρίζονται ενεργότερα τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνειά τους.

Το επόμενο έτος για παράδειγμα, αναμένεται η πώληση των δύο μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων Νηρέα και Σελόντα, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από την τουρκική Kilic και την αμερικανική Amera.

Πιθανά deals -με ή χωρίς τη συμμετοχή των πιστωτριών τραπεζών- ενδέχεται να έχουμε το 2017 σε πολύπαθους κλάδους, όπως για παράδειγμα στην ιδιωτική υγεία (π.χ. Euromedica, Ερρίκος Ντυνάν), στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (π.χ. Τηλέτυπος, ΔΟΛ), στο χώρο του σιδήρου-χάλυβα, και φυσικά στις υπερχρεωμένες ξενοδοχειακές μονάδες.

Κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο της κτηματαγοράς, όπου τουλάχιστον μία εισηγμένη εταιρεία (και αρκετές εκτός ΧΑ) βρίσκεται σε συζητήσεις για την προσέλκυση ξένου στρατηγικού επενδυτή.

Για τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου χαρακτήρισε το 2017 ως έτος επιχειρηματικών deals, λόγω και των επιδράσεων που θα επιφέρει το νέο αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο Solvency II.

Συνολικότερα, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η προώθηση των πωλήσεων θυγατρικών από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την ενεργή διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν τα deals μέσα στη χρονιά που έρχεται.

Στα πιθανά αξιοσημείωτα εντάσσονται και οι πολλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όπου παλαιοί και νέοι μέτοχοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη στηρίζοντας εισηγμένες εταιρείες, υπό την προϋπόθεση ότι και οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε υποχωρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v