Οι κινήσεις για έξτρα ρευστότητα στους μικρομεσαίους

«Κλειδί» οι ροές εκταμίευσης για την αξιοποίηση των πόρων που δεσμεύτηκαν για τις ΜμΕ με τη συνδρομή της ΕΤΕπ και ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα πικρά διδάγματα από το παρελθόν, η εξέλιξη του ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Οι κινήσεις για έξτρα ρευστότητα στους μικρομεσαίους

Το ένα τρίτο του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κάλυψε σε λίγες μόλις ημέρες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το κενό αυτό, που με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, μειώθηκε σε απόλυτους αριθμούς κατά 1,060 δισ. ευρώ, χάρη στη συνδρομή των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία χθες προχώρησε στην παροχή «γενναίας δόσης ρευστότητας» προς την ελληνική οικονομία. Συνεπώς, αυτό που απομένει είναι η άμεση σύσταση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν τη ρευστότητα στις ΜμΕ, προκειμένου να «πάρει μπρος» η οικονομία.

Η χθεσινή ημέρα μπορεί να χαρακτηρισθεί σημαντική για τη χρηματοδότηση των ελληνικών ΜμΕ καθώς:

- Εξασφαλίστηκαν αρχικοί πόροι ύψους 260 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα επενδυθούν μέσω του Ταμείου Συμμετοχών σε δυναμικές και καινοτόμες ΜμΕ (υφιστάμενες ή υπό σύσταση).

- Άνοιξε η πιστωτική γραμμή ύψους ενός δισ. ευρώ της ΕΤΕπ προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η πρώτη δόση ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και έπονται στη συνέχεια τα άλλα 600 εκατ. ευρώ.

Στα παραπάνω ποσά, που ανέρχονται στα 660 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 400 εκατ. ευρώ που λίγες ημέρες πριν δεσμεύτηκαν από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, που θα διαχειρισθεί το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Δηλαδή, το σύνολο των άμεσων δεσμευμένων κονδυλίων ανέρχεται στο 1,060 δισ. ευρώ.

Ομολογουμένως, πρόκειται για σημαντικό ποσό, που με τη μόχλευση και τη συνεπένδυση στην περίπτωση του ΤΕΠΙΧ θα υπερδιπλασιαστεί και το όφελος θα είναι αποκλειστικά υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της οικονομίας γενικότερα.

Επαρκείς πόροι

Πλέον οι πόροι για τη δεδομένη στιγμή μπορούν να χαρακτηριστούν επαρκείς, εκτιμούν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το ζήτημα που τίθεται είναι ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για την παροχή τους στην πραγματική οικονομία. Πλέον το στοίχημα για το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι να επιτύχει την ταχεία επιχειρησιακή λειτουργία των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και τη συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα για τη διοχέτευση χρήματος στην αγορά.

Κι αυτό διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάλογη πιστωτική γραμμή υπήρξε από την ΕΤΕπ και κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αλλά δεν εξαντλήθηκε αφού αρκετά εκατομμύρια ευρώ, για μια σειρά από λόγους, δεν έφθασαν ποτέ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τα κονδύλια του ΤΕΠΙΧ Ι δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί, παρά το γεγονός ότι δίνεται παράταση στην παράταση.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την απορρόφησή τους έως το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου και από τότε έχουν δοθεί δύο παρατάσεις. Η δεύτερη παρατείνει τη λειτουργία του Ταμείου έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Το ΕΣΠΑ... 

Την ίδια στιγμή, πόροι ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένοι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας. Παρά το γεγονός ότι η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την τρέχουσα χρονιά θα αγγίξει το 10% (περίπου 2 δισ. ευρώ) έναντι στόχου 7%, χρήματα για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας δεν πρόκειται να εκταμιευθούν. Κι αυτό διότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, η εκταμίευση για τα προγράμματα αυτά θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, παρότι είχε υπολογισθεί να γίνει εντός του φθινοπώρου. Μάλιστα για το φθινόπωρο είχε εξαγγελθεί και η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου των προγραμμάτων, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Βέβαια, ο αντίλογος αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ ως προς την ενεργοποίηση και την απορρόφηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ κι αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο για τη χώρα μας οι συνθήκες είναι έκτακτες, οπότε η επίσπευση των διαδικασιών είναι επιβεβλημένη.

... και ο αναπτυξιακός

Το τρένο της ανάπτυξης καλείται να κινήσει και ο νέος επενδυτικός νόμος, στον οποίο το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προεξοφλεί την υπαγωγή 800 επενδυτικών σχεδίων, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα τα επενδυτικά αυτά σχέδια θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 20 Ιανουαρίου για τα δύο προγράμματά του και ως τέλος Απριλίου για τα άλλα δύο, που είναι ενεργά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αναπτυξιακός νόμος είναι ενεργοποιημένος κατά το ήμισυ, καθώς από τα οκτώ προγράμματά του έχουν προκηρυχθεί τα τέσσερα.

Από την παράθεση των παραπάνω ποσών, είναι προφανές ότι οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι. Αυτό που δεν είναι όμως δεδομένο είναι αν αυτοί φτάσουν εγκαίρως στους δικαιούχους, δηλαδή τις μικρομεσαίες και κάθε είδους επιχειρήσεις, κάτι στο οποίο διαχρονικά πάσχει η χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v