«Αρωμα» Ορλεάνης στις ρυθμίσεις μίσθωσης κατοικιών μέσω Airbnb

Με δύο κρίσιμες αλλαγές προωθήθηκαν στη Βουλή οι διατάξεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε τουρίστες. Νέα δεδομένα στην «οικονομία του διαμοιρασμού», μετά τη συμφωνία Ορλεάνης-Airbnb.

«Αρωμα» Ορλεάνης στις ρυθμίσεις μίσθωσης κατοικιών μέσω Airbnb

Ορλεάνη-Αθήνα μια… Airbnb δρόμος! Ο λόγος για δύο γεγονότα που σχεδόν συνέπεσαν χρονικά αλλά συνέβησαν το ένα στην Ελλάδα και το άλλο στις ΗΠΑ.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στην Ορλεάνη των ΗΠΑ, ο Δήμος της πόλης έφθασε σε συμφωνία με την πασίγνωστη, πλέον, ψηφιακή πλατφόρμα μίσθωσης ιδιωτικών ακινήτων σε τουρίστες Airbnb, με αντικείμενο ένα νέο «πλαίσιο» που θα θέτει περιορισμούς και κανόνες στη δραστηριότητα της Airbnb και των αντίστοιχων επιχειρήσεων της λεγόμενης οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy).

Βασικά σημεία της συμφωνίας είναι η δέσμευση της Airbnb να καταχωρεί στην πλατφόρμα της μόνον ακίνητα που οι ιδιοκτήτες έχουν καταχωρηθεί σε σχετικό Μητρώο της τοπικής Αρχής. Παράλληλα, επιβάλλεται περιορισμός 90 ημερών στη διάρκεια μίσθωσης των ιδιωτικών κατοικιών στους ταξιδιώτες.

Σημαντικότερη, ωστόσο, ίσως αποδειχθεί η πρόνοια να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες ακινήτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Ορλεάνης.

Σχεδόν ταυτόχρονα, στην Αθήνα, περνούσε το κατώφλι της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Το άρθρο 113 του οποίου επιχειρεί να κάνει αυτό που προσδιορίζει ο τίτλος του: «Ρυθμίσεις για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού».

Οι σχετικές διατάξεις πέρασαν επί μήνες από σαράντα κύματα, έγιναν μπαλάκι μεταξύ υπ. Τουρισμού, υπ. Οικονομικών και θεσμών αλλά, τελικά, πέρασαν την πόρτα του κοινοβουλίου. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν οι τόνοι ανεβαίνουν διαρκώς στη συζήτηση για την περιστολή της γκρίζας οικονομίας στον τουρισμό;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μετά την εκρηκτική ανάπτυξη της Airbnb στην Αθήνα (πέμπτος δημοφιλέστερος προορισμός του δικτύου της το… Κουκάκι για το 2016), έπεται συνέχεια. Τα Χανιά θεωρούνται ήδη ένα από τα νέα «Ελντοράντο» της εταιρείας στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή στη Σαντορίνη, εταιρείες που διαχειρίζονται ξενοδοχεία στο νησί ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να βρουν δωμάτια για να στεγάσουν το προσωπικό τους. Τα δωμάτια «μοσχοπωλούνταν» μέσω Airbnb στο διαδίκτυο.

Οι παράγοντες του τουρισμού υποδέχθηκαν με καταρχήν ικανοποίηση τη φορολόγηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Αφήνουν, ωστόσο, να αιωρείται πως η πάταξη της γκρίζας οικονομίας στον τουρισμό είναι πολύ πιο σύνθετο φαινόμενο και, προφανώς, υπερβαίνει την ισχύ των προωθούμενων προς ψήφιση διατάξεων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργου Τσακίρη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προσκομίζοντας εμπεριστατωμένα στοιχεία και μελέτες, αποδείξαμε τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η ανεξέλεγκτη ενοικίαση διαμερισμάτων ιδιωτών στην ποιότητα του τουρισμού και της ζωής στις γειτονιές, στην προστασία των καταναλωτών, στις τιμές των ενοικίων, αλλά και στα δημόσια έσοδα και την απασχόληση».

Για να καταλήξει με νόημα: «Ελπίζουμε το παρόν νομοσχέδιο να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας στον τουρισμό».

Το Euro2day.gr είχε παρουσιάσει αναλυτικά πριν δύο μήνες τις βασικές διατάξεις του υπό διαμόρφωση (τότε) σχεδίου νόμου. Στο τελικό κείμενο, ωστόσο, που προωθήθηκε στη Βουλή εντοπίζονται δύο ουσιώδεις διαφορές:

Η πρώτη αφορά στην αφαίρεση της πρόβλεψης για καθιέρωση «τέλους βραχυχρόνιας διαμονής».

Η δεύτερη αφορά στα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων εκ μέρους των εκμισθωτών των ακινήτων.

Στην εκδοχή του νομοσχεδίου που παρουσιάσαμε προ διμήνου προβλέπονταν βαριά πρόστιμα 50.000 ευρώ, εφόσον διαπιστωνόταν πως ο εκμσθωτής ή υπεκμισθωτής του ακινήτου δεν είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που θα τηρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην περίπτωση που καταχωρεί σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες (και εκμεταλλεύεται εμπορικά) περισσότερα από δύο ακίνητα.

Στο κείμενο του σχεδίου νόμου που προωθήθηκε στη Βουλή, ωστόσο, το εν λόγω διοικητικό πρόστιμο μειώθηκε στο 1/10 και δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ. Ο δε «παραβάτης» θα πρέπει να γίνει «νόμιμος» εντός 15 ημερών.

Μη νομίσετε, όμως, ότι θα συμβεί κάτι τραγικό αν δεν το κάνει. Αν έχει την ατυχία να τον ξαναπιάσουν ως παραβάτη εντός του ίδιου φορολογικού έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ).

Ακόμα και η τρίτη παράβαση, ωστόσο, δεν θα είναι η… «φαρμακερή». Κι αυτό καθώς δεν προβλέπεται τίποτα περισσότερο από τον τετραπλασιασμό του αρχικού προστίμου (20.000 ευρώ).

Κατά τα λοιπά, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πως:

- Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο και να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Ο αριθμός εγγραφής στο «μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε ανάρτηση που γίνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες ή μέσα προβολής.

- Δεν επιτρέπεται να καταχωρούνται περισσότερα από 2 ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

-Το ακίνητο πρέπει να έχει επιφάνεια τουλάχιστον 9 τ.μ., να έχει λάβει όλες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες και να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση. Δεν επιτρέπεται η προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών εκτός από τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων.

- Η μίσθωση του ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 μέρες ανά ημερολογιακό έτος ενώ για τα νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους το ανώτατο όριο είναι 60 ημέρες.

Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα να ξεπεραστούν νόμιμα τα πιο πάνω όρια, εφόσον ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ εισόδημα για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος και για το σύνολο των ακινήτων που εκμισθώνει.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ενός ακινήτου της οικονομίας του διαμοιρασμού απαλλάσσεται από ΦΠΑ.

Τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και ο εκμισθωτής θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης ακινήτων.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v