Σημαντικές αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι βιώσιμες από τις μη βιώσιμες εταιρείες, να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από τις αιτήσεις πτώχευσης που κατατίθενται με σκοπιμότητα, αλλά και την παροχή ουσιαστικής δυνατότητας επαναδραστηριοποίησης του έντιμου επιχειρηματία που παρόλες τις καλόπιστες προσπάθειές του, δεν κατάφερε να σώσει την εταιρεία του, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων:
-Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και σύντμηση των προθεσμιών εκτύλιξης της πτωχευτικής διαδικασίας, έτσι ώστε για τις μεν μη βιώσιμες εταιρείες, η πτώχευση να ολοκληρώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, για τις δε βιώσιμες, να τίθενται άμεσα σε εφαρμογή οι μηχανισμοί διάσωσης.
-Μια από τις σημαντικές καινοτομίες είναι η χορήγηση δεύτερης ευκαιρίας-απαλλαγή. Με τη διαδικασία αυτή καθίσταται δυνατή η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες-φυσικά πρόσωπα τα οποία πτώχευσαν, χωρίς να τους βαραίνει κακόπιστη συμπεριφορά.
Η δεύτερη ευκαιρία υλοποιείται με την πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη που έχει κηρυχθεί συγγνωστός μετά την παρέλευση δύο ετών από την κήρυξη της πτώχευσης, ή αλλιώς με την περάτωσή της από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.
-Για την εφαρμογή της απαλλαγής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαπίστωση καλής πίστης και έλλειψης δόλου από τον οφειλέτη
-Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας σύντμησης των προθεσμιών. Μεταξύ άλλων, αντικαθίστανται οι αρμοδιότητες του πτωχευτικού δικαστηρίου με αρμοδιότητες του εισηγητή, ενώ περιορίζονται και οι περιπτώσεις προσφυγής στο πτωχευτικό δικαστήριο ή στον εισηγητή.
-Καταργείται, για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών, το άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης καθώς όπως αποδείχθηκε, χρησιμοποιήθηκε παρελκυστικά από πολλούς οφειλέτες ώστε να επιτύχουν την ασυλία έναντι των πιστωτών τους.
-Διατηρείται με συγκεκριμένες διατάξεις η δυνατότητα εξυγίανσης της εταιρείας εντός της πτωχευτικής διαδικασίας.