Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνητρα για συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στην έρευνα

«Ανοίγει» την Πέμπτη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας». Έως 350.000 ευρώ το ποσό της επιχορήγησης για ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ποιες δαπάνες καλύπτονται.

Κίνητρα για συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στην έρευνα

Επιχορήγηση έως και 350.000 ευρώ μπορούν να λάβουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα συντονιστούν με αντίστοιχες γερμανικές για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) επί συγκεκριμένων, ωστόσο, τομέων. Αυτό προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που φέρει το τίτλο «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας» και το οποίο «ανοίγει» στις 15 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, τα χρηματοδοτικά κίνητρα θα δοθούν σε όσες επιχειρήσεις ή ερευνητικούς οργανισμούς έχουν βρει ή θα βρουν Γερμανούς συνεργάτες ώστε να υλοποιήσουν από κοινού τα έργα, ή και ακόμη να ανταλλάξουν-αγοράσουν τεχνολογία στους παρακάτω τομείς:

1. Αγροδιατροφή

- Αειφόρος ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης με έμφαση στη βιο-οικονομία

2. Βιοεπιστήμες, Υγεία και Φάρμακα

- Μεταφραστικές επιδημιολογικές μελέτες ανθρωπίνων ζωονοσογόνων λοιμωδών νοσημάτων

3. Ενέργεια

- Τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας

- Τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε.

- Έξυπνα δίκτυα και συστήματα μεταφοράς και διανομής

- Μείωση των επιπτώσεων από τη χρήση συμβατικών καυσίμων

- Επιστημονική και τεχνολογική (Ε&Τ) υποστήριξη της εθνικής ενεργειακής πολιτικής

4. Υλικά και Κατασκευές

- Νανοτεχνολογία εστιασμένη σε δομές νανο-άνθρακα με εφαρμογές σε μεμβράνες και πορώδη μέσα για βιομηχανικές εφαρμογές

5. Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτισμός/Καινοτομία και Κοινωνικές Προκλήσεις

- Ερευνητικές δράσεις σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς: ψηφιακή τεκμηρίωση πολιτιστικού αποθέματος

- Ανάπτυξη πολιτιστικών και θεσμικών καινοτομιών στην βιομηχανία, την διακυβέρνηση, την διοίκηση και στην Κοινωνία Πολιτών

6. Βασικές Τεχνολογίες Γενικής Εφαρμογής (Key Enabling Technologies - KETs), με διεπιστημονικό χαρακτήρα

- Οπτικές Τεχνολογίες

- Οπτική Μετρολογία με εφαρμογές σε διατομεακές παρεμβάσεις (έργα που διευθύνονται από τη βιομηχανία)

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων των Διμερών και Πολυμερών Ε&Τ Συνεργασιών Ελλάδας-Γερμανίας, ανάλογα με το έργο υλοποίησης, είναι έως τρία έτη από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του έργου. Ως ημερομηνία έναρξης και επιλεξιμότητας δαπανών κάθε έργου ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης στην παρούσα Πρόσκληση.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η 15/12/2016 με καταληκτική ημερομηνία την 15/02/2017 και ώρα 16:00.

Τι χρηματοδοτείται

Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται:

i. Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης

Οι επιλέξιμες δαπάνες των έργων έρευνας και ανάπτυξης αφορούν συγκεκριμένη κατηγορία έρευνας και ανάπτυξης και είναι οι εξής:

α) Δαπάνες προσωπικού: ερευνητές και τεχνικοί στον βαθμό που απασχολούνται άμεσα στο έργο.

β) Δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο. Όταν τα όργανα και ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια ζωής τους για το έργο, επιλέξιμες θεωρούνται μόνον οι δαπάνες απόσβεσης, που αντιστοιχούν στη διάρκεια του έργου, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές.

γ) Δαπάνες για κτίρια και γήπεδα, στον βαθμό και για όσον χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο.

Όσον αφορά στα κτίρια, επιλέξιμες θεωρούνται μόνον οι δαπάνες απόσβεσης, που αντιστοιχούν στη διάρκεια του έργου, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές. Για τα γήπεδα, είναι επιλέξιμες οι δαπάνες εμπορικής μεταβίβασης ή οι όντως καταβληθείσες κεφαλαιουχικές δαπάνες.

δ) Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευση από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς και δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για το έργο.

ε) Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.

στ) Δαπάνες για τις μελέτες σκοπιμότητας είναι οι δαπάνες διεξαγωγής της μελέτης.

ii. Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ

Είναι επιλέξιμες οι ακόλουθες δαπάνες:

α) Oι δαπάνες για την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού.

β) Oι δαπάνες για την απόσπαση, από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό.

γ) Oι δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι η συνδρομή και η επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς της μεταφοράς γνώσεων, της απόκτησης, της προστασίας και της εκμετάλλευσης άυλων στοιχείων ενεργητικού, της χρήσης προτύπων και κανονισμών, που τα εμπεριέχουν. Υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας είναι η παροχή χώρων γραφείων, βάσεων δεδομένων, βιβλιοθηκών, έρευνας αγοράς, χρήσης εργαστηρίου, σήμανσης ποιότητας, δοκιμών και πιστοποίησης.

iii. Ενισχύσεις για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία

Στην κατηγορία αυτή, είναι επιλέξιμες οι ακόλουθες δαπάνες:

α) Δαπάνες προσωπικού.

β) Δαπάνες οργάνων, εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο.

γ) Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων.

δ) Πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v