Ολα τα ντεσού της ανταλλαγής ομολόγων

Μόλις 34 με 35 δισ. η ονομαστική αξία των τίτλων που ανταλλάσσονται και επιμηκύνεται η διάρκειά τους. Εξαιρούνται οι τίτλοι που αγόρασε η ΕΚΤ. Εντός ανταλλαγής και ομόλογα 5,4 δισ. έκδοσης ESM που δόθηκαν σε ΕΤΕ και Πειραιώς.

Ολα τα ντεσού της ανταλλαγής ομολόγων

Σε ομόλογα ονομαστικής αξίας μόλις 34 με 35 δισ. ευρώ αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «ανακούφισης» του χρέους, που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup και η υλοποίησή τους θα ξεκινήσει άμεσα.

Με βάση την απόφαση, τίτλοι έκδοσης EFSF αλλά και ESM, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών συστημικών τραπεζών ή του χρηματοδοτικού κενού τραπεζών που διασώθηκαν, θα ανταλλαγούν με νέα ομόλογα έκδοσης ESM.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν σταθερό επιτόκιο και μέση διάρκεια λήξης 32,5 έτη, έναντι 28,3 έτη, που έχουν οι προς ανταλλαγή τίτλοι.

Στόχος είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης, ώστε οι ακαθάριστες χρηµατοδοτικές ανάγκες της χώρας να υπολείπονται του 15% του ΑΕΠ µεσοπρόθεσµα, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υπολείπονται του 20% του ΑΕΠ και η εξομάλυνση στο προφίλ των λήξεων χρέους, την περίοδο μεταξύ 2037 με 2041.

Το συνολικό ποσό των τίτλων EFSF και ESM, που χρησιμοποιήθηκαν για τις τράπεζες, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανήλθε σε 42,7 δισ. ευρώ.

Η απόφαση, όμως, ορίζει ξεκάθαρα, ότι εξαιρούνται οι τίτλοι που έχουν, ήδη, πωληθεί. Επομένως, ομόλογα ονομαστικής αξίας, περίπου 8 δις ευρώ, τα οποία αγόρασε η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εξαιρούνται από την ανταλλαγή.

Οι τράπεζες διακρατούν σήμερα ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας, περίπου 29 δισ. ευρώ, καθώς και ομόλογα ESM, ονομαστικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα ESM κατέχουν Εθνική (2,68 δισ.) και Πειραιώς (2,72 δισ.) καθώς μέσω αυτών το ΤΧΣ κάλυψε κατά την περσινή ανακεφαλαιοποίηση, ισόποσες κεφαλαιακές ανάγκες, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές των δύο τραπεζών καθώς και υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η ανταλλαγή των παραπάνω ομολόγων θα διενεργηθεί σταδιακά, εντός των επομένων μηνών. Ταυτόχρονα ο ESM θα ενεργοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς.

Έτσι, οι τράπεζες θα πάρουν στα χέρια τους προσωρινά ομόλογα έκδοσης ESM σταθερού επιτοκίου με μέση διάρκεια 32,5 έτη, τα οποία θα μπορούν να πωλήσουν στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, ώστε σε βάθος ενός έτους να τα αντικαταστήσουν με μετρητά, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν γράψει στα βιβλία τους τους παραπάνω τίτλους σε τιμές ελαφρώς υψηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, τη διαφορά που θα προκύψει από την ανταλλαγή τους στην ονομαστική αξία θα την καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι τίτλοι που κατέχουν οι συστημικές τράπεζες

Η Πειραιώς κατείχε στις 30 Σεπτεμβρίου ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 11,8 δισ. ευρώ καθώς και ομόλογα έκδοσης ESM 2,72 δισ. ευρώ που πήρε για την κάλυψη της τελευταίας αύξησης από το ΤΧΣ (680 για κοινές μετοχές και 2,04 δισ. για την κάλυψη των CoCos). Η τράπεζα έχει πωλήσει ομόλογα έκδοσης EFSF ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ.

Κατά την ίδια ημερομηνία η Εθνική είχε ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ και ομόλογα έκδοσης ESM, ονομαστικής αξίας 2,68 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει καταθέσει αίτημα στον SSM για πρόωρη εξόφληση CoCos ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ που αντικρύζονται από ισόποσο ομόλογο ESM.

H Eurobank κατείχε στο τέλος Οκτωβρίου ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ, ενώ είχε πωλήσει τίτλους ονομαστικής αξίας 2,43 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Alpha πούλησε ως τον Σεπτέμβριο τίτλους 900 εκατ. ευρώ, μειώνοντας την έκθεσή της σε ομόλογα EFSF στα 3,4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v