Νέες αγορές ανοίγει το νυστέρι στην δημόσια υγεία

Νέες αγορές άνω των 1,5 δισ. ευρώ για τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά φαρμάκων, αναλώσιμων υλικών και προσφοράς υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, ανοίγει η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει… νυστέρι στις δημόσιες δαπάνες για την κοινωνική περίθαλψη.

Νέες αγορές ανοίγει το νυστέρι στην δημόσια υγεία
Νέες αγορές άνω των 1,5 δισ. ευρώ για τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά φαρμάκων, αναλώσιμων υλικών και προσφοράς υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, ανοίγει η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει… νυστέρι στις δημόσιες δαπάνες για την κοινωνική περίθαλψη.

Στην ανάγκη να περικόψει τις δαπάνες η κυβέρνηση εξετάζει σειρά μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών τόσο των ταμείων όσο και των κρατικών νοσοκομείων.

Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο σε δεύτερη φάση να εκχωρούνται μέσω διαγωνισμών τα πολυιατρεία του ΕΦΠΥ σε ιδιωτικές αλυσίδες οι οποίες θα αναλαμβάνουν την λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται ο εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων με την δημιουργία ενιαίου φορέα ή την εκχώρηση των προμηθειών σε ιδιώτες, η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων και σε συνάρτηση τις ευρωπαικές επιταγές ενδεχόμενη απελευθέρωση της κλειστής σήμερα αγοράς φαρμακείων.

Η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας (Ε.Φ.Π.Υ.) θα συνενώσει οργανικά όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ταμείων με κορμό τον μηχανισμό του ΙΚΑ.

Με βάση τις κυβερνητικές διακηρύξεις οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ή με παραπεμπτικά από τους ιατρούς του ΕΦΠΥ να διενεργούν τις εξετάσεις τους σε συμβεβλημένα με τον Φορέα διαγνωστικά κέντρα με πλήρη κάλυψη – σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις– του αντιτίμου από το ταμείο τους.

---Επιπλέον τζίρος 400 με 600 εκατ. ευρώ για διαγνωστικά

Οι περισσότερες αλυσίδες διάγνωσης είναι σήμερα συμβεβλημένες με ταμεία η συγκέντρωση όμως των υπηρεσιών που θα επιφέρει η δημιουργία Ενιαίου Φορέα αναμένεται να επιφέρει διεύρυνση των εργασιών των αλυσίδων διάγνωσης.

Οι μεγάλες αλυσίδες ζητούν επιπλέον να εκχωρούνται από τον Ενιαίο Φορέα με διαγωνισμούς ανά περιοχή η χρήση και η λειτουργία των πολυιατρείων του και των διαγνωστικών του κέντρων.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τις μεγάλες αλυσίδες διάγνωσης, η εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών, μια και τα εξωτερικά ιατρεία του ΙΚΑ – όσον αφορά στο σκέλος που θα εκχωρηθεί στους ιδιώτες - θα μπορούν να δουλεύουν και απογευματινές ώρες και θα μειωθούν τα κόστη για τον Ενιαίο Φορέα και τα ταμεία.

Ήδη αλυσίδες όπως η Euromedica έχουν εκδηλώσει με επιστολές τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ανάληψη της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του ΙΚΑ εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο και υπάρξει διαγωνισμός ανά περιοχή.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η μεταφορά δαπανών από το κράτος στους ιδιώτες μέσω της εκχώρησης έναντι μισθώματος της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας θα πρόσθετε σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές ετήσιο τζίρο της τάξης των 400 με 600 εκατ. ευρώ.

Η κυβερνητική πρόθεση εξηγεί την προτεραιότητα που δίνουν τους τελευταίους μήνες στην ανάπτυξη ισχυρού δικτύου διαγνωστικών κέντρων μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι στον κλάδο της δευτεροβάθμιας υγείας (κλινικές) όπως το Ιατρικό Αθηνών και το Υγεία.

---Τζίρος άνω του 1 δισ. από προμήθειες κρατικών νοσοκομείων

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομίας πιέζει και για την αλλαγή στον μηχανισμό προμηθειών αναλώσιμων υλικών που αποτελεί κατά κοινή ομολογία και την Αχίλλειο πτέρνα του συστήματος καθώς χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι τιμές των αναλωσίμων αλλά και των ειδών ιατρικού εξοπλισμού στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 25% με 50% υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαικές για τα δημόσια νοσοκομεία μια και οι τιμές ορίζονται διοικητικά (!!).

Επί υπουργίας Ν. Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας οι μεσοσταθμικές τιμές μειώθηκαν σε αρκετά από τα αναλώσιμα υλικά παραμένουν όμως σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες ευρωπαικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρείες που εμπορεύονται αναλώσιμα υλικά και αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές του Δημοσίου λειτουργούν με μικτό περιθώριο από 50% ως 75%.

Το υπουργείο Υγείας έχει βολιδοσκοπηθεί από ιδιωτικές εταιρείες για το αν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε εκχώρηση των προμηθειών αρχικά για κάποια από τα κρατικά νοσοκομεία και το ενδεχόμενο παραμένει ακόμη ανοικτό.

Εταιρεία προμηθειών αναλώσιμων υλικών έχει ήδη συστήσει το Θεραπευτήριο Υγεία. Η εταιρεία πέραν των προμηθειών των νοσοκομείων του ομίλου (Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Αχίλλειον στην Κύπρο κά) θα διενεργεί και την αγορά εξοπλισμού για λογαριασμό τρίτων.

Ήδη το Υγεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ασφαλιστικό όμιλο Eureko για την ανάληψη των προμηθειών των τριών νοσοκομείων που ελέγχει ο τελευταίος στην Ελλάδα μέσω της Ευρωκλινικής ενώ αναμένει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα δημόσια νοσοκομεία. Η αγορά των προμηθειών αναλώσιμων υλικών ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως και η εξοικονόμηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ ευρώ

Για να αλλάξει όμως ο μηχανισμός των προμηθειών αποδοτικά θα πρέπει τα νοσοκομεία να μειώσουν τους χρόνους πληρωμής τους από δύο και πλέον χρόνια στα επίπεδα της υπόλοιπης αγοράς δηλαδή τρεις με πέντε μήνες.

Οι αλλαγές που προωθούνται στον τομέα των προμηθειών αναλωσίμων οδηγούν ήδη μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο όπως η Alapis σε συμβάσεις εκχώρησης των απαιτήσεών τους σε ξένες τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό η Alapis προεισπράττει το 90% της απαίτησης και διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορεί να διατηρεί ανταγωνιστικά τιμολόγια. Εφόσον η τάση εκχώρησης απαιτήσεων γενικευθεί τότε το Δημόσιο θα βρεθεί στην δυσχερή θέση να το κυνηγούν για οφειλόμενα των νοσοκομείων τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, ABN Amro κά.

Τέλος η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων καθώς έχει καταστεί αντιληπτό ότι το υφιστάμενο σύστημα χρειάζεται τροποποιήσεις προκειμένου και οι τιμές ακριβών σήμερα φαρμάκων να υποχωρήσουν και να σταματήσουν οι εξαγωγές εισαγόμενων φαρμάκων από ελληνικές φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό.

Χρ. Κίτσιος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v