Στη μείωση των διανυκτερεύσεων που αποτυπώνουν τις μέρες που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα μας οι ξένοι επισκέπτες εντοπίζεται η αιτία της απόκλισης που καταγράφηκε φέτος μεταξύ αφίξεων και εισπράξεων από το εξωτερικό.
Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στα αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, που περιλαμβάνονται στο στατιστικό δελτίο Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Οι ερευνητές απορρίπτουν ερμηνείες που απέδιδαν τη φετινή απόκλιση αφίξεων-εσόδων είτε σε ενδεχόμενα λάθη στα στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), είτε σε φοροδιαφυγή εκ μέρους τουριστικών επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η μεθοδολογία της ΤτΕ δεν έχει αλλάξει ενώ οι επισκέπτες που απαντούν στα σχετικά ερωτηματολόγια κατά την αναχώρησή τους δηλώνουν τι ξόδεψαν χωρίς να γνωρίζουν αν κάποιο μέρος της δαπάνης τους δεν δηλώθηκε από τις επιχειρήσεις στην εφορία.
Με βάση τα πιο πάνω, οι ερευνητές αποφαίνονται: «Άρα είναι παντελώς άτοπο να εξάγει κανείς με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Συνόρων της ΤτE το συμπέρασμα ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν λόγω φοροδιαφυγής».
Επισημαίνεται, ταυτόχρονα, πως κατά τη 12ετία αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μέχρι σήμερα (2005-2016) καταγράφηκε απόκλιση αφίξεων-εσόδων, δηλαδή κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις τα δύο μεγέθη, άλλες τρεις χρονιές εκτός από φέτος: το 2007, το 2010 και το 2012. Τις ίδιες χρονιές διαπιστώθηκε απόκλιση μεταξύ αφίξεων και διανυκτερεύσεων. Αντίθετα, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχει ούτε μια χρονιά που να παρατηρείται απόκλιση εσόδων και διανυκτερεύσεων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο του SETE Intelligence, τα σχετικά στοιχεία αναδεικνύουν την άμεση σχέση εσόδων-διανυκτερεύσεων αλλά και τη μικρότερη συσχέτιση αφίξεων-εσόδων.
Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει πως η μέση ημερήσια δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παραμένει πρακτικά σταθερή στα επίπεδα των 70-75 ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα, αντίθετα, η μέση διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας μειώθηκε κατά 26%: από 10,7 μέρες το 2005 σε 7,8 μέρες το 2015. Κατά τα τελευταία 11 χρόνια δηλαδή χάθηκε 1 στις 4 διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο κάθε ξένος που επισκεπτόταν τη χώρα μας.
Για λόγους που συνδέονται με την αλλαγή των ταξιδιωτικών συνηθειών (κάνουν περισσότερα ταξίδια μικρότερης διάρκειας), την οικονομική κρίση που επέδρασε αναπόφευκτα σε αυτές αλλά και το γεγονός πως αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο η επίδραση των νέων «ψηφιακών» γενεών ταξιδιωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αποτέλεσμα των πιο πάνω ήταν να μειωθεί στο ίδιο διάστημα (2005-2015) η μέση κατά κεφαλή δαπάνη (ΜΚΔ) των ξένων τουριστών στην Ελλάδα κατά 22%: από 746 ευρώ το 2005 σε 580 ευρώ το 2015.