«Να στραφούμε από το θόρυβο στα γεγονότα». Οσοι μίλησαν στο ελληνοαμερικανικό συνέδριο τόνισαν ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση του προγράμματος και αυτό να είναι το τελευταίο. Κανείς δεν μιλά για ένα τέταρτο μνημόνιο, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Στόχος είναι το 2018 να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να έχει τερματιστεί η επιτροπεία. Παράλληλα, δεύτερος στόχος είναι να επουλώνονται πληγές του παρελθόντος.
Πρέπει όμως να γίνουν τα αναγκαία βήματα: κλείσιμο αξιολόγησης, αποσαφήνιση μέτρων χρέους (βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο) και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αυτά πρέπει να γίνουν τώρα τους πρώτους μήνες του 2017, τόνισε.
Οι αξιολογήσεις έκλεισαν με μεγάλες καθυστερήσεις. Το πρώτο μνημόνιο κατέληξε σε ερείπια και εγκαταλείφτηκε και το δεύτερο αφέθηκε και η 5η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Η κυβέρνηση σήμερα έκανε ότι έπρεπε να κάνει, ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης. Το πρώτο εννεάμηνο εμφανίζει θετικό πρόσημο και πλέον μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος για το πλεόνασμα έχει επιτευχθεί οριστικά και αναμένεται και το επόμενο έτος να υπάρξει υπέρβαση.
Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και η μόνη πηγή αβεβαιότητας είναι η στάση του ΔΝΤ. Κάθε καθυστέρηση θα μπορούσε να πλήξει το θετικό μομέντουμ. Ποιον μπορεί να συμφέρει αυτό; αναρωτήθηκε.
Δεν φτάνει η έξοδος στις αγορές
Θα είναι σημαντικός σταθμός. Θα κλείσει ένας κύκλος χαμένης δεκαετίας για την κοινωνία, τόνισε ο αντιπρόεδρος.
Όπως είπε κρίσιμο είναι το ύψος των μελλοντικών πλεονασμάτων. Η μείωση τους μετά το 2018 θα επιτρέψει τη διάθεση πόρων σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, σε ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και θα βοηθήσει έτσι στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε στην ομιλία του στις θέσεις που διατυπώθηκαν ότι η παραγωγή πλούτου πρωτεύει της διανομής. Πρέπει να λέμε αλήθειες: μια από αυτές είναι ότι για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε μια νέα επιχειρηματικότητα σε αντίθεση με την κρατικοδίαιτη που είδαμε στο παρελθόν.
Η παραγωγή νέου πλούτου περνά μέσα από την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος και την ένταξη των ανέργων στην παραγωγή και την επένδυση στην Παιδεία και την Ερευνα.