Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Συντριπτικά περισσότεροι όσοι θέλουν λύση

Σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού στην αξιωματική αντιπολίτευση για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. Μήνυμα στήριξης της χώρας η επίσκεψη Ομπάμα. Οι θέσεις για εργασιακά, αξιολόγηση. Το μήνυμα για το προσφυγικό και η «απάντηση» σε Ερντογάν.

Τσίπρας: Συντριπτικά περισσότεροι όσοι θέλουν λύση

Το μήνυμα ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και να κλείσει η αξιολόγηση έγκαιρα μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση. 

Οπως είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, η επίσκεψη Ομπάμα δεν είχε απλώς συμβολικό χαρακτήρα. Αποτέλεσε πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση καίρια για την υπεράσπιση των αξιών, της Δημοκρατίας, των ελευθεριών και του ανθρωπισμού, σε μια συγκυρία που η άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη απειλεί ολόκληρη την ήπειρο.

Παράλληλα, σημείωσε, αποτέλεσε πολύ δυνατό πολιτικό μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγήν, όπως ήταν την προηγούμενη καταστροφική πενταετία.

Τον τελευταίο χρόνο, κι άλλοι μεγάλοι ηγέτες ήλθαν στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Πάπα Φραγκίσκο, στη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ.

Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα σήμερα, από την εικόνα της πλήρους απομόνωσης της Ελλάδας, όταν κανείς δεν ήθελε να ταυτιστεί με την Ελλάδα της κρίσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας έτσι έμμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που νωρίτερα ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τη χώρα με οίκτο.

Εχουν γίνει πολύ σημαντικές πολιτικές μετατοπίσεις, που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Η οικονομική κρίση και η διαχείρισή της από την ευρωπαϊκή ελίτ, με τα προγράμματα λιτότητας, αλλά και η προσφυγική κρίση, δημιουργούν σήμερα αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό που κάποτε φάνταζαν απίθανες, τόνισε.

Υπάρχουν σαφείς πρωτοβουλίες αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι χθεσινές δηλώσεις Ρέντσι, οι προσπάθειες της Κομισιόν να ξεφύγουμε από την περιοριστική πολιτική που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, οι δηλώσεις Ολάντ και η κριτική που άσκησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι μηνύματα που αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για αλλαγές στη στάση πολλών στο θέμα της ελληνικής κρίσης. Μετά από μια πενταετία παρελκυστικών τακτικών, είναι σαφές ότι είναι συντριπτικά περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να μπει επιτέλους ένα τέλος στο ελληνικό δράμα, σημείωσε, αναφερόμενος στις δηλώσεις τόσο του Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και του Μάριο Ντράγκι.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, γιατί δημιουργείται στην Ευρώπη ένα παράθυρο ευκαιρίας, ένα πολιτικό momentum για να γίνουν άμεσα τα βήματα που απαιτούνται για να βγούμε από την κρίση και την επιτροπεία.

Για την αξιολόγηση

Με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί, είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει η κουβέντα για το χρέος.

Στόχος να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η κουβέντα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα μακροπρόθεσμα, που αφορούν στην περίοδο μετά το 2018. Η λήψη των μέτρων θα οδηγήσει και στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, τόνισε.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει την πολιτική βούληση να κλείσει άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς κωλυσιεργίες. Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα εργασιακά

Ωστόσο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις. Είμαστε συνηθισμένοι στις παράλογες απαιτήσεις, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, είτε αφορούν στον αποκλεισμό της χώρας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως γίνεται στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχει καμία λογική, αντί να συζητάμε τις θέσεις εργασίας, να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων, υπογράμμισε. Επιμένουμε σταθερά στην επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας αλλά και της ρήτρας υπερίσχυσης της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Δεν πρόκειται για μια ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς, αλλά για αναγκαίες κινήσεις ώστε να τερματιστεί το καθεστώς της «γαλέρας», που επικράτησε εν μέσω κρίσης με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς τη διαιώνιση αυτού του καθεστώτος. Υπερασπίστηκε σθεναρά τις ακραίες θέσεις των δανειστών αλλά και εργοδοτών, το καθεστώς «γαλέρας». Εδειξε για μια ακόμη φορά ποιους εξυπηρετεί. Ετσι γινόμαστε «μπανανία», όχι Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Με την ομιλία του σήμερα ήταν σαν να λέει προς τους σκληρούς του ΔΝΤ, «μην υποχωρείτε, κρατήστε γερά και πιέστε την ελληνική κυβέρνηση να αποδιοργανώσει εντελώς την αγορά εργασίας».

Χαρακτήρισε υπονομευτική και βαθιά αντιλαϊκή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μειοψηφίας και των λίγων.

Όμως για μια ακόμη φορά, δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και θα προχωρήσουμε. Είμαστε κοντά στην αναγκαία συμφωνία. Οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, αν υπάρχει η θέληση και η πολιτική βούληση για την τήρηση όλων όσων υπογράψαμε και συμφωνήσαμε.

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη ΝΔ. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους δεν είναι να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Θα έπρεπε να καταλαβαίνει ο Μητσοτάκης ότι με αυτό τον τρόπο δεν πιέζει την κυβέρνηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο την πορεία εξόδου από την κρίση.

Ο Μητσοτάκης θέλει τέταρτο μνημόνιο

Η στάση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενδεικτική ενός σαφούς πολιτικού σχεδίου, μιας στρατηγικής που οδηγεί σε τέταρτο μνημόνιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Θέλει να μην κλείσει η αξιολόγηση, να μην υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος, για να μην μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί ως ιδεοληπτική την κυβέρνηση, ταυτίζεται για μια ακόμη φορά με το ΔΝΤ, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα. Επαναφέρει δε και το success story του Σαμαρά!

Ζητά εκλογές, για ποιο λόγο; Μήπως θέλει να μας πει ότι έχει κάποιο σχέδιο να διαπραγματευθεί καλύτερα; Όχι, το μόνο είναι ότι θα έχει καλύτερη σχέση με τους δανειστές, γιατί δεν θα φέρνει καμία αντίρρηση. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αδιέξοδο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν η απόλυτη καταιγίδα για την ελληνική οικονομία. Θα χάναμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της εξόδου στις αγορές.

Σε τέτοια περίπτωση, ποια θα ήταν η επιλογή για οποιαδήποτε κυβέρνηση; Να ζητήσει νέο δάνειο. Να λοιπόν το τέταρτο μνημόνιο. Αυτό είναι το σχέδιο του Μητσοτάκη. Θέλει το αδιέξοδο, για να φέρει αυτός ένα ακόμη μνημόνιο, ρίχνοντας όμως τις ευθύνες στους άλλους.

Μην έχετε καμία αμφιβολία για τους όρους του μνημονίου που ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης: μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο και κατεδάφιση των εργασιακών και του συστήματος υγείας.

Δεν θα του κάνουμε το χατίρι. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να καταστραφεί, για να έλθει μετά να τη λεηλατήσει μαζί με τον φίλο του τον κ. Βενιζέλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν θα το επιτρέψει, υπογράμμισε.

Το σχέδιο του Μητσοτάκη είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Όχι μόνο γιατί θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά γιατί πολύ σύντομα θα έχουμε και πολύ καλά νέα για το χρέος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Προσφυγικό

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για παροξυσμό, που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, η οποία δείχνει τα δόντια της, όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί σύνεση και συνεννόηση.

Προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, βάζοντας λάδι στη φωτιά. Εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προσπαθούν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στα νησιά που υποδέχονται τους πρόσφυγες, σε μια στρατηγική που θέτει σε κίνδυνο και τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Γνωρίζουν ότι όποιος απομακρύνεται από τα νησιά, με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας, δεν μπορεί να επιστρέψει.

Είναι ανεύθυνο η ηγεσία της ΝΔ να πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων, είπε ο πρωθυπουργός. Γνωρίζουμε και ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί και ποιοι θα καρπωθούν τα πολιτικά οφέλη. Η ακροδεξιά θα καρπωθεί τη διολίσθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια ατζέντα που ευνοεί την ακροδεξιά.

Αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει τα συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο και δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί ένα διεθνές πρόβλημα σε εσωτερικό. Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για τη στήριξη των προσφύγων και την παροχή βοήθειας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σύντομα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ελάφρυνση των νησιών, σημείωσε.

Η Αγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης τόσο στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, όσο και στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κρατιέται από μια κλωστή, λόγω της διαρκούς έντασης ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΕ. Παρακολουθούμε και μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση αυτής της έντασης, υπογράμμισε.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν και αυτό πρέπει να το καταλάβει η Αγκυρα.

Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να οικοδομεί την ίδια στάση, υπό την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση τηρεί και η Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν έχουμε διάθεση να αμφισβητήσουμε τα νομικά κείμενα που διέπουν τις σχέσεις μας και δεν θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να τα αμφισβητεί. Θα ήταν καλό και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης.

Κυπριακό

Διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής το Κυπριακό. Εμείς υποστηρίζουμε με προσήλωση τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο όμως και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο μόνο που θα έχουμε άποψη είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, συμπλήρωσε.

Ο προϋπολογισμός

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον προϋπολογισμό του 2017, μιλώντας για τις κινήσεις της κυβέρνησης για "δίκαιη ανάπτυξη", με οφέλη χειροπιαστά για τους πολίτες. Αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών για παιδεία και υγεία, στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης αλλά και στην πρόβλεψη για αποπληρωμή των χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Εχουμε πολύ χρόνο να διανύσουμε, για να επουλώσουμε τις πληγές. Δίνουμε όμως καθημερινά δείγματα γραφής για το ποιους υποστηρίζουμε. Εχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να βγούμε από τα γραφεία μας και τη Βουλή και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που θα μας πουν και τα παράπονά τους, θα κάνουν και την κριτική τους. Να μοιραστούμε τα προβλήματα και τις προσδοκίες τους, σημείωσε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι προβάλλονται μονάχα αρνητικές ειδήσεις και γι' αυτό θα πρέπει «να μπούμε σε διάταξη μάχης, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, πρέπει να τις συνδιαμορφώσουμε», σημείωσε. 

Υπάρχει απογοήτευση, υπογράμμισε, επειδή υπήρχε ελπίδα πιο γρήγορης ανάκαμψης. Ξέρουν όμως οι πολίτες ότι το να αφήσει κανείς στη μέση του ποταμού την προσπάθεια και να γυρίζει πίσω είναι η μοναδική εκδοχή της αποτυχίας. Πρέπει να περάσουμε απέναντι και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Στόχος να κάνουμε πράξη τη μεγάλη υπόσχεση, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μια κυβέρνηση κρίσης, αλλά να είναι η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και την επιτροπεία, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v