Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: «Ωρα ΔΝΤ» και πολιτικής συμφωνίας

Πώς υποδέχτηκε η Αθήνα τις πληροφορίες για το Washington Group χωρίς ελληνική συμμετοχή. Ζητά από το ΔΝΤ «να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του». Επιμένει στα εργασιακά, παρότι υπάρχουν σκέψεις για συμβιβασμό. Συνεδρίαση Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και… στράτευση των 18άρηδων.

Κυβέρνηση: «Ωρα ΔΝΤ» και πολιτικής συμφωνίας

Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί όπως είχε «προβλέψει» επιτελικό στέλεχος της κυβέρνησης, πριν καν αρχίσει: με emails στο τεχνικό πεδίο και με πολιτική διαβούλευση σε κορυφαίο επίπεδο, «όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρήσουν από την Αθήνα». 

Σ' αυτή τη «φάση» εισέρχεται από σήμερα η διαδικασία, καθώς οι εκπρόσωποι αναχώρησαν με «ανοικτά» τα καυτά ζητήματα των εργασιακών και του δημοσιονομικού.

Τα μηνύματα θα σταλούν (και τα διλήμματα θα τεθούν) σε μεγάλο βαθμό από τον Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή (1:30 μ.μ.) συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που δεν κρύβει πλέον η κυβέρνηση είναι ότι το «the end» (έστω και όχι εντελώς... happy) θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας μεταξύ δανειστών-Αθήνας, προκειμένου να γίνει στο Eurogroup η συζήτηση για το χρέος και να σταλεί το σήμα στην ΕΚΤ για ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο χθεσινό briefing είναι ενδεικτική: «Αυτό που επιζητάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη είναι μία πολιτική συμφωνία ότι κλείνουν τα ζητήματα. Και από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο μένει είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης».

Χωρίς υπαναχωρήσεις αλλά...

Με τι «αντίτιμο»; Η κυβέρνηση, δια των υπουργών και του εκπροσώπου της, επιμένει ότι δεν προτίθεται να κλείσει την αξιολόγηση με υπαναχώρηση από θέματα αρχών: «Η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και βούληση για λήψη νέων μέτρων λιτότητας, αλλά ούτε και για υποχωρήσεις αρχών, ιδίως στον τομέα των εργασιακών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Κυβερνητικός παράγοντας, πάντως, σημειώνει ότι «θα μπορούσαμε να δείξουμε κάποια ευελιξία» στα θέματα του επιτρεπόμενου αριθμού απολύσεων («υπό προϋποθέσεις» κ.λπ.) και του συνδικαλιστικού νόμου, προκειμένου «να κερδίσουμε τα μέγιστα στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Κανείς ωστόσο δεν αισιοδοξεί ότι τα εργασιακά θα κλείσουν σύντομα και αναίμακτα.

«Ωρα ΔΝΤ»

Αντιθέτως, κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η πολύμηνη αναμονή περί των προθέσεων του ΔΝΤ φτάνει στο τέλος της.

Εφόσον, λένε, το Ταμείο επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους και σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, το Βερολίνο δεν μπορεί να το αγνοήσει διακινδυνεύοντας την πλήρη αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό διότι, σε μία τέτοια περίπτωση, στο γερμανικό Κοινοβούλιο θα τεθεί θέμα... ακύρωσης της περσινής συμφωνίας με την Ελλάδα, καθώς οι Γερμανοί βουλευτές την υπερψήφισαν με προϋπόθεση την παραμονή του ΔΝΤ. (σ.σ. ήδη έγινε σχετική «προειδοποίηση» από σημαντικό αριθμό βουλευτών που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό).

«Το ΔΝΤ οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά υψηλά και αν θεωρεί ότι νέα μέτρα λιτότητας θα είναι προβληματικά και θα προκαλέσουν νέα ύφεση στην ελληνική οικονομία, πράγμα το οποίο θεωρεί και η ελληνική κυβέρνηση, τότε θα πρέπει αυτή την τοποθέτησή του να την πει ανοιχτά και με παρρησία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο Βερολίνο για το χρέος

Στην εικόνα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» σε συνάρτηση με την πίεση χρόνου, οφείλεται η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το ελληνικό χρέος -όπως αποδεικνύει η σύσκεψη του Washington Group (επί του οποίου οι νεώτερες πληροφορίες της Deutsche Welle αναφέρουν ότι αναβλήθηκε), ενώ το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ ότι δεν ήταν προγραμματισμένο

Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει αυτή τη σύσκεψη («δεν είναι καθόλου έκτακτη» και «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και το ελληνικό χρέος»).

Για τη μη συμμετοχή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στην καθορισμένη σύνθεση του εν λόγω Group: «Δεν εμπλουτίζεται με ομολόγους άλλων χωρών ανά περίπτωση», λένε, παρά το γεγονός ότι το θέμα του ελληνικού χρέους δεν είναι... μία απλή «περίπτωση».

Και... στράτευση των 18άρηδων

Μέσα στην παραζάλη της διαπραγμάτευσης, λίγο έλειψε να εκδηλωθεί διαφωνία εντός κυβέρνησης για την στράτευση των 18άρηδων. 

Με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος επανέφερε την πρότασή του για στράτευση των νέων στην ηλικία των 18 ετών -πρόταση που είχε επεξεργασθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ως υπουργός Αμυνας), χωρίς να τη «φέρει» ποτέ στη Βουλή.

Το Μαξίμου έδειξε να αιφνιδιάζεται, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θεωρώ, αυτή τη στιγμή, ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της υποχρεωτικής στράτευσης».

Αργά το βράδυ, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι ο κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18, με την (ειρωνική) επισήμανση: «Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v