Τουρισμός: Τον πλήγωσε η Ευρωζώνη, έβαλαν «πλάτη» οι άλλοι Ευρωπαίοι

Σε εισπρακτικό μπούμερανγκ εξελίχθηκαν φέτος οι προσφορές που έκαναν οι ξενοδόχοι, ακόμα και τον Αύγουστο. Μάχη στο νήμα μεταξύ Γερμανών-Βρετανών για την πρωτιά στην ελληνική αγορά. Οι Ρώσοι κάλυψαν μέρος της απώλειας εσόδων από Αμερικανούς.

Τουρισμός: Τον πλήγωσε η Ευρωζώνη, έβαλαν «πλάτη» οι άλλοι Ευρωπαίοι

Μια χαμένη μάχη (αυτή των εισπράξεων) αλλά και μια «κόντρα» σε εξέλιξη (μεταξύ Βρετανών και Γερμανών τουριστών) για την κατάληψη της πρώτης θέσης στην ελληνική αγορά, αποτυπώνουν τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου εννεαμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στοιχεία από τα οποία αναδύονται τα σοβαρά προβλήματα εσόδων που αντιμετώπισε φέτος ο ελληνικός τουρισμός, εξαιτίας, κυρίως, της επιλογής των Ελλήνων ξενοδόχων να χρησιμοποιήσουν το όπλο των «προσφορών», ακόμα και για κρατήσεις που γίνονταν τον Αύγουστο αλλά και στη συνέχεια.

Επιλογή η οποία έφερε μεν περισσότερους πελάτες στα ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο (αλλά και ακόμα περισσότερους τον Οκτώβριο), αλλά εξελίχθηκε σε οδυνηρό μπούμερανγκ σε επίπεδο εισπράξεων.

Η επιλογή των ξενοδόχων, πάντως, ήταν το έσχατο μέσο γι' αυτούς καθώς παρατηρούσαν έντρομοι τις κρατήσεις τους να μην ανακάμπτουν ακόμα και στις αρχές Αυγούστου. Κι ο λόγος ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα ειδικών συνθηκών που περιελάμβανε τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις προσφυγικές ροές αλλά και τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τα στοιχεία της ΤτΕ αποτυπώνουν ευδιάκριτα το πρόβλημα: τον Σεπτέμβριο οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα κατέγραψαν σημαντική άνοδο 13,7%, με αποτέλεσμα να φθάσουν τα 21,34 εκατ. οι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας στο εννεάμηνο (+3,5% σε σύγκριση με το 2015).

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η αύξηση εισπράξεων του Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί αλλά να μην αναστραφεί η βουτιά εισπράξεων εννεαμήνου, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 12,08 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5,5% σε σύγκριση με το περυσινό εννεάμηνο.

Η δυσμενής άλλη όψη του «όπλου» των προσφορών αποτυπώνεται ανάγλυφα στις δαπάνες ανά ταξίδι που έκαναν οι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας φέτος. Δαπάνες οι οποίες μειώθηκαν 9,3% στο εννεάμηνο και ακόμα περισσότερο (-10,1%) στον «πετυχημένο» Σεπτέμβριο. Το οδυνηρό αποτύπωμα της μείωσης της κατά κεφαλής δαπάνης (ΜΚΔΕ) των ξένων τουριστών στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο «ηχηρό» αν συνυπολογιστεί πως μόλις πριν δύο χρόνια διαμορφωνόταν στα 615,6 ευρώ ενώ φέτος κατρακύλησε στα 546,6 ευρώ ανά επισκέπτη.

Μείωση η οποία ισοδυναμεί με ντε φάκτο υποτίμηση του ελληνικού τουριστικού πακέτου κατά 12,6% μόνο κατά τα δύο τελευταία χρόνια...

Σωσίβιο από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΤτΕ αναδεικνύουν ένα στοιχείο με το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πορευτεί ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια. Ποιο είναι αυτό;

Η σταδιακή συρρίκνωση των εισπράξεων από τις χώρες της Ευρωζώνης ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισπράξεις της χώρας από τις χώρες εκτός ζώνης ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου (όταν οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραφαν μείωση 5,5%), τα έσοδα από τουρίστες που προέρχονταν από χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν 7,4% ενώ οι εισπράξεις από χώρες της ΕΕ-28 εκτός ζώνης ευρώ αυξήθηκαν 5,2%.

Στο περιθώριο της φετινής τουριστικής περιόδου Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες δίνουν μάχη κορυφής στην ελληνική αγορά, η οποία θα κριθεί πιθανότατα στο νήμα της φετινής χρονιάς. Η άτυπη κόντρα εξελίχθηκε σε ντέρμπι καθώς οι εισπράξεις από Γερμανούς τουρίστες σημείωσαν διπλάσια μείωση από τις αντίστοιχες των Βρετανών.

Ενδεικτικό της μάχης που γίνεται είναι το γεγονός ότι στο εννεάμηνο οι τουριστικές εισπράξεις από τη Γερμανία ήταν μόλις 35 εκατ. ευρώ περισσότερες από τις αντίστοιχες των Βρετανών.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο στο 1,798 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 10,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από Βρετανούς επισκέπτες διαμορφώθηκαν στο 1,763 δισ. ευρώ (-5,6%).

Τον Σεπτέμβριο, όμως, οι Βρετανοί άρπαξαν από τα μαλλιά τις προσφορές των Ελλήνων ξενοδόχων, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από Βρετανούς τουρίστες τον συγκεκριμένο μήνα να διαμορφωθούν στα 377 εκατ. ευρώ (+39,7%) έναντι 357 εκατ. ευρώ (-17,8%).

Οι αγορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας λειτούργησαν ως συγκοινωνούντα δοχεία φέτος, με αποτέλεσμα οι απώλειες εισπράξεων από τις ΗΠΑ (26,7%) να εξισορροπηθούν εν μέρει από την αύξηση εισπράξεων από τη Ρωσία κατά 5,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v