ΣτΕ: Οριστικά στο ΤΑΙΠΕΔ τα ιαματικά λουτρά Αιδηψού

Ο Δήμος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεως και Αποκαταστάσεως με την οποία μεταβιβάσθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η ακίνητη περιουσία των ιαματικών πηγών Αιδηψού.

ΣτΕ: Οριστικά στο ΤΑΙΠΕΔ τα ιαματικά λουτρά Αιδηψού

Οριστικά στο ΤΑΙΠΕΔ περνούν τα ιαματικά λουτρά Αιδηψού καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη και συνταγματική την ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων και απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Ο Δήμος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 244.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεως και Αποκαταστάσεως με την οποία μεταβιβάσθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά κυριότητα, νομή και κατοχή η ακίνητη περιουσία (εγκαταστάσεις, κτίρια και οικόπεδο) συνολικής έκτασης 22.115 τ.μ. των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών Αιδηψού που ανήκαν στην κυριότητα του εν λόγω Δήμου.

Οι ιαματικές πηγές και οι εγκαταστάσεις τους, σημειώνει η επταμελής αυξημένη σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ στην υπ΄ αρίθμ. 2389/2016 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος), νομίμως κατ΄ αρχάς μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3986/2011.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ειδικοί νόμοι μπορεί να θεσπίζουν ρυθμίσεις που να αποκλίνουν από τις επιταγές και τις δεσμεύσεις του άρθρου 17 του Συντάγματος (προστασία της ιδιοκτησίας), παρέχοντας τη δυνατότητα απαλλοτριώσεως των πλουτοπαραγωγικών πηγών χωρίς την τήρηση ή την πλήρη τήρηση των εγγυήσεων του εν λόγω άρθρου του Συντάγματος (άρθρο 17).

Το άρθρο 18 του Συντάγματος, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, προβλέπει ότι ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την ιδιοκτησία και τη διάθεση, μεταξύ των άλλων, «των ιαματικών υδάτων τα οποία δεν καθίστανται ανεπίδεκτα ιδιωτικής κτήσης, ούτε προσδίδεται σε αυτά εκ του Συντάγματος ο χαρακτήρας των κοινοχρήστων πραγμάτων».

Κατά την ισχύουσα ειδική νομοθεσία, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «τα ιαματικά ύδατα είναι δεκτικά ιδιωτικοποίησης» και η ιδιωτικοποίηση αυτή είναι σύμφωνη με το άρθρο 17 του Συντάγματος.

Τέλος, αναφέρεται οτι δεν ανακύπτει θέμα αντιθέσεως με το άρθρο 17 του Συντάγματος, εφόσον η αξιοποίηση υπόκειται αφενός σε δικαστικό έλεγχο και αφετέρου στην ειδική νομοθεσία περί ιαματικών πηγών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v